Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

..ΘΕΑΤΡΟ-ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ : ένα Νυχτολούλουδο για το Μορφέα…

..ΘΕΑΤΡΟ-ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ : ένα Νυχτολούλουδο για το Μορφέα…

Ψυχή σημαίνει και πεταλούδα. η ψυχή συχνά παρουσιάζεται σαν μια πεταλούδα που φεύγει από το σώμα μετά το θάνατο.Στο πέρασμα των αιώνων η Ψυχή έγινε το σύμβολο της ανθρώπινης ψυχής καθαρμένης από τα πάθη και τις κακίες, που φτάνει στην Αγάπη, σε μια αιώνια ευτυχία.
Οι άνθρωποι θέλησαν κάποια στιγμή να τιμήσουν την ομορφιά της Ψυχής.
Δεν πήγαιναν πια στους ναούς της Αφροδίτης.Αυτή θύμωσε και μίσησε τη Ψυχή.
Κάποτε ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα είχαν τρείς κόρες.Η τελευταία η Ψυχή ήταν τόσο όμορφη που η Αφροδίτη ανησύχησε.Διατάζει το γιό της τον Έρωτα να ενεργήσει, ώστε η κοπέλα να ερωτευθεί τον πιο χυδαίο άντρα.Στην πραγματικότητα η κοπέλα δεν χαίρεται την ομορφιά της γιατί ενώ όλοι τη θαυμάζουν κανένας δεν τολμούσε να τη ζητήσει.
Ο πατέρας της καταφεύγει στο μαντείο του Απόλλωνα που προλέγει για άντρα της ένα σκληρό,φτερωτό, φαρμακερό τέρας.Αυτή δέχτηκε ..
(Απουλήιος : Μεταμορφώσεις)…

Έτσι αρχίζουν οι γιορτές του μεταξιού.Στο μακρύ δρόμο του μεταξιού εκεί πρόλαβε να μεταμορφωθεί από κάμπια σε ψυχή πεταλούδα.
Μπρένθις …η μαύρη πεταλούδα…Όποιος τη δεί φωνάζει τ`όνομά της με φωνή παιδιού….Κι όλοι χορεύουνε μαζί και μόνοι σ`ένα έγχρωμο χορό που όλο αλλάζει και ποτέ δεν τελειώνει.Brenthis, όποιος πενθεί αυτή ακολουθεί το πέταγμά της, όμως η Μπρένθις πένθος δεν γνωρίζει καν τι πάει να πει…
(Esperia Iris Greka-Λένα Πλάτωνος).

Στο ζωδιακό κύκλο θέσεις πλανητών που κυβερνούν το κάθε τμήμα του Ζωδιακού δηλ.τα ζώδια.Τα μοναδικά που έχουν δανεικούς κυβερνήτες γιατί δεν τους έχουν βρεί ακόμα είναι ο Ήφαιστος (Vulcan) για την Παρθένο, όπως λένε οι εσωτεριστές και η Περσεφόνη για το Ζυγό…
(αν και προτιμώ το Χείρωνα γι αυτό το ζώδιο).
Όμως ενώ ο Ήφαιστος σαν σύμβολο οργανικής λειτουργίας θα κατακτηθεί απ τον άνθρωπο, η Περσεφόνη είναι δώρο που δίνεται απ το Θεό, συμπληρώνοντας το happy ending για την πιο όμορφη στιγμή της Ανρθωπότητας.Όπως καταλαβαίνετε, εκπροσωπεί τη Θεία Χάρη του Αγίου Πνεύματος και την μετά την Αναγέννηση κατάσταση, και δεύτερον είναι πολύ λίγοι οι εκλεκτοί…

Ίσως έτσι εξηγείται και η συναισθηματική ανισορροπία του Ζυγού.
Μη έχοντας κυβερνήτη κουβαλάει όλη τη συναισθηματική ανισορροπία της Ανθρωπότητας,ψάχνοντας για τέτοια αρμονία που σχεδόν δεν υπάρχει.
Για αντίβαρο όμως έχει αυτή τη δυνατή λογική που του εξισορροπεί την κατάσταση αυτή.Και βέβαια μαύρο φίδι που τους έφαγε εάν έχουν χαρακτηριστικά από το διπλανό Σκορπιό.

Αυτή την ανισορροπία, την οποία μετέτρεψε σε δώρο Θεού, την είχε ο Μάνος Χατζηδάκις.Και την πρόβαλλε ακριβώς στο μπαλκόνι της persona του.Απο τα παραπάνω φαίνεται ότι ο Μάνος ήταν πολύ ρομαντικός κατεξοχήν ιδιότητα του Ζυγού,Σκορπιού και Ιχθύ.Και με τη λογική ότι όλος ο Ζωδιακός είναι η απεικόνιση της ανθρώπινης αύρας άρα της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου, ο Μάνος είχε Ήλιο-Άρη στο Ζυγό,Ερμής,Κρόνος στο Σκορπιό και τέλος Ουρανός στους Ιχθύς κυβερνώντας το 40% της όλης ψυχοσύνθεσης του ο ρομαντισμός,και επίσης όλη η ατομικότητα του ανήκε στον ρομαντισμό που γι αυτόν ήταν : ιδανικά, φίλοι,κοινωνική προβολή,
η ανώτερη σκέψη του, ο άλλος του εαυτός το κομμάτι που συνεταιριζόταν με τους άλλους ανθρώπους και τέλος το κάρμα του, δηλ.όλη του η προσφορά στους ανθρώπους…

Όμως τελικά τι είναι ο Ρομαντισμός ? ο Χάινε λέει ότι ο ρομαντισμός είναι η εξιδανίκευση του πάθους και ο συμβολισμός.
Ο Ελύτης την κατάσταση ρομαντισμού την αποκάλεσε έξοχα «πένθος στον παράδεισο», εγώ νομίζω τελικά, ότι είναι το πάθος του ανεκπλήρωτου και αυτό ξεκινάει από την ψυχολογική του ερμηνεία: ρομαντισμός είναι η κυκλοθυμική κατάσταση της libido(ψυχικής ενέργειας), οφειλόμενη στην έλλειψη κάποιας ουσίας στον οργανισμό και που σε συνήθεις περιπτώσεις εκδηλώνεται και με την παχυσαρκία…

Όλα τα παραπάνω ήταν ο Μάνος Χατζηδάκις…
Με κάτι επι πλέον κατόρθωσε όλη τη συναισθηματική ανισορροπία να την κάνει δώρο Θεού και να μας την προσφέρει.Σαράντα μέρες μετά το θάνατο οποιουδήποτε ανθρώπου όλη η προσωπικότητα της ψυχής του, εάν δεν έχει γίνει ΕΝΑ, εάν δεν έχει βρεί τη φλόγα της ατομικότητας της, συντρίβεται.
Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος, ο πιο σημαντικός και είναι η Κόλαση όλων των θρησκειών.Οι 40 μέρες δεν είναι τυχαίες.Είναι η διαίρεση του κύκλου 360 μοίρες με το 9 (αριθμοσοφία του Πυθαγόρα).Το 9 συμβολίζει την απομόνωση της ψυχής απ το σώμα.
Η Συντριβή δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η αποσυγκόλληση ενεργειακών κυριοτήτων, για να επιστρέψουν στις αρχέτυπες δυνάμεις και από εκεί, ανάλογα με το αν έχουν πετύχει την πνευματική διαβάθμιση να ξανάρθουν….(σύμφωνα με τους Εσωτεριστές)...

Ο Μάνος πέτυχε την ατομικότητά του, δεν ξανάρχεται.Μπορείτε να σκεφτείτε το Μάνο ακόμα και σήμερα, ότι έχει μιμηθεί κάποιον άλλον..? Υπάρχει άλλος Μάνος ?
Σφράγισε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής 2000 ετών τουλάχιστον για την Ελλάδα…Ερωτευμένος με τη Μελίνα του, μας αποχαιρέτισε πολύ σύντομα, 3 μήνες μετά το θάνατο της.Πέτυχε να γίνει φάρος μας, πέτυχε να πνευματικοποιήσει όλη τη Ψυχή του και να περάσει στην υψηλότερη μορφή….Αυτός εκεί θάναι με τους αγγέλους να μας περιμένει και να μας βοηθήσει με το αιώνιο φως του….
Το πλήρωμα του χρόνου επιτεύχθηκε γι αυτόν…..

Αλλά έχουμε ξαναπεί : «είμαστε χρυσαφένια αστερόσκονη,άνθρακας δισεκατομμυρίων ετών και κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσουμε στον κήπο»….
Μάνο είσαι ένα Χρυσό Αστέρι, που σε βλέπουμε στον αστερισμό Bootes, στον Αστερισμό του Αρκτούρου…..

(απόσπασμα από άρθρο μου σε περιοδικό της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΤΕ για τα δύο χρόνια του θανάτου του, Ιούνιος 1996)....

ΥΓ: η συγκίνηση μου ήταν, και είναι τεράστια που τον άκουσα να εκφράζεται με τόσο όμορφα λόγια για τους depeche mode, σε ένα track που παίξαμε στο party στο Παγκράτι του 1984…ο άνθρωπος ήταν γεννημένος προχωρημένος….

ακόμα πιο πολύ θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον γνώρισα, και έμαθα ότι η αισθητική πρώτιστα είναι παιδεία…..μια παιδεία που σε θέλει να εκδπαιδεύεσαι συνεχώς σ όλη τη διάρκεια της ζωής σου….
:) ♥

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου