Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

To ονομα του Ροδου smile emoticon heart emoticon

To ονομα του Ροδου smile emoticon heart emoticon

Βρισκομαστε στο μεσον μιας θυελλας που ονομαζεται Συγκινησιακη πανουκλα, για να χρησιμοποιησω τον ορο του Wilhelm Reich. Ο όρος "συγκινησιακή πανούκλα" δεν υποδηλώνει κάτι το υποτιμητικό. Δεν αναφέρεται δηλαδή σε συνειδητή κακοήθεια, σε ηθικό ή βιολογικό εκφυλισμό, σε ανηθικότητα κτλ….

Μπορουμε επισης να δανειστουμε τους ορους απ τους ψυχολογικους τυπους του Carl Yung, να ξεχωρισουμε τη διαφορα αναμεσα στη Συγκινηση και στη ροη του Συναισθηματος.Ειναι τοσοι οι αιωνες που εχει μπερδευτει η αυθορμητη εκφραση του συναισθηματος με την υπερβολικη εκφραση της Συγκινησης, που δεν ειμαι σιγουρος αν μια απλη ψυχοθεραπεια βαζει τα πραγματα στη θεση τους…

Εκει στην προσπαθεια της γεφυρωσης αυτου του τεραστιου χασματος που οδηγει σε ένα ξεφρενο πανηγυρι αυτοκαταστροφης της ανθρωποτητας, βρισκεται η κάθε λογης προσπαθεια φωτεινων διανοιων να γεφυρωσουν ένα τετοιο χασμα μεσω της Σημειολογιας.

Σημειωτική (από το αρχ. ελλ. σημεῖον) ή, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, σημειολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συμβολικών συστημάτων στο σύνολό τους. Στο αντικείμενό της εμπίπτει οτιδήποτε χρησιμοποιείται με κάποια σημασία και υποκαθιστά κάτι άλλο. Γλώσσα, κυκλοφοριακή σήμανση, μουσική, ιατρική συμπτωματολογία, θέατρο, κοινωνικές συμβάσεις, κινηματογράφος, μόδα και τελετουργικές συμπεριφορές είναι μερικά μόνο από τα συστήματα διαχείρισης σημασιών, που ως τέτοια μελετώνται από τη σημειωτική για την επικοινωνιακή τους λειτουργία. Επειδή σημασίες εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα συμμετέχει ο άνθρωπος και συνεπώς στο σύνολο του πολιτισμού, η σημειωτική διεκδικεί τον ρόλο γενικής πολιτισμικής θεωρίας.

Στην προσπαθεια μου παλιοτερα να πεισω έναν απ τους καλυτερους φιλους μου, τον Spyro Pap, του τι ακριβως ψαχνω με τις αναζητησεις μου στην Αστρολογια και τι ακριβως αντικειμενο είναι αυτό που ασχολουμαι, αυτος με χαρακτηρισε Σημειολογο…
Παρθενος στο ζωδιο γαρ, ο Σπυρος, με earth view στα θεματα της Φιλοσοφιας…

Και εκει βρηκα το ονομα του Ροδου.
Και από εκει θυμηθηκα τον Ουμπερτο Εκο.

Λέγεται ότι το επώνυμο Εκο είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων Ex Coelis Oblatus, που σημαίνει «θεϊκό δώρο».

Σημερα αναλογιζομενος όλα αυτά, στην προσπαθεια μου διαχειρισης εννοιων και σημασιων, θυμηθηκα ότι λιγες φορες εχω κανει δωρα στην κορη μου βιβλια.
Αγοραζε από μικρη ηλικια τα δικα της, όπως και εγω τα δικα μου.
Ομως της ειχα αγορασει δυο τομους με επιμελεια του Ουμπερτο Εκο, την ιστορια της Ομορφιας και την ιστορια της Ασχημιας, τα οποια δεν τα αποχωριζεται απ την προσωπικη της βιβλιοθηκη.Και μαλιστα ειμασταν διακοπες στο Θεολογο τοτε.

Δεν ξερω αν το ξερετε, ο Έκο γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του, επιστημονικά και λογοτεχνικά..Αυτο εχει μια ιδιαιτερη συβολικη σημασια γιατι η καρδια της κουλτουρας του και του εργαλειου της φιλοσοφιας του βρισκεται εκει στον πυρηνα του Ελληνορωμαικου Πολιτισμου.

Εκει στον πυρηνα της κολυμβηθρας του Σιλωαμ, της πηγης οπου οι τυφλοι ευρισκαν το δικο τους πνευματικο φως…
Υπαρχουν παντα σημεια καμπης στο χρονο, οπου Πνευματικοι Ανθρωποι φευγουν για άλλες Διαστασεις και γινονται Σηματοδοτες και Φαροι των Αναζητησεων μας…

Τετοιο σημειο καμπης είναι το 2016….
Και την στιγμη που γραφω αυτές τις γραμμες αναλογιζομαι ότι,

Τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας Ζωή; Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι η Ζωή για να είμαστε ικανοί να ξέρουμε πότε αυτή δεν υπάρχει.
Η απάντηση είναι: Ξέρουμε πως κάτι είναι ζωντανό επειδή κινείται, η Ζωή είναι Κίνηση. Η κίνηση είναι μια ουσιαστική ιδιότητα του ζωντανού αφού στην νεκρή ύλη δεν υπάρχει κίνηση.

Άλλες φορες αυτή η Κινηση μεταφερεται σε άλλες Διαστασεις και φωτιζει την δικη μας πνευματικη Κινηση στα γηινα πλανα…

Πώς να εξηγησεις αλλιως δεκα περιστερια βρεθηκαν στο μπαλκονι του σπιτιου μου, κανοντας το δικο μου mini απολογισμο για το θανατο του Ουμπερτο Εκο…
Στο βασανιστικο ερωτημα Χριστος η Αντιχριστος που εχει βαλλει ο Υung στο Εργο του, για την Εισοδο της Νεας Εποχης, η απαντηση βρισκεται στη γεφυρα της Συνθεσης και τους Ποιητες…
Ενας απ αυτους τους Συνθετες Ποιητες, ηταν ο Ουμπερτο Εκο…

Καλο ταξιδι στην Γειτονια των Αγγελων, Δασκαλε…..smile emoticon heart emoticon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου