Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Parents and Children : Parenthood like a madness

Parents and Children : Parenthood like a madness
"τα παιδια σας δεν ειναι παιδια σας.Ειναι οι γιοι και οι κορες της Λαχταρας της Ζωης για τη ζωη.Ερχονται στη ζωη με τη βοηθεια σας, και μ`ολο που ειναι μαζι σας, δεν ανηκουν σε εσας."
Kahlil Gibran : the Prophet
Οι περισσοτεροι γονεις φροντιζουν τα παιδια τους με το καλυτερο που μπορουν να προσφερουν σε κάθε επιπεδο.
Αλλα τι είναι το « καλυτερο» ? Λιγοτερο ενημερωμενοι γονεις θα βλεπουν στο παιδι τους σαν ένα συμβολο από όλα τα χαμενα ενδεχομενα της δικης τους νιοτης και θα οραματιζονται όχι ένα μελλον που αφορα το παιδι τους, αλλα εκεινο το οποιο θα ευχοταν για τους εαυτους τους.
Περισσοτερο ενημερωμενοι γονεις θα καταλάβαιναν τη σοφια των λεξεων του Χαλιλ Γκιμπραν αναγνωριζοντας όχι μονο τη μαγεια του παιδιου σαν ένα συμβολο νεας ζωης, αλλα και το βαθυ δωρο της υπαρξης, σαν caretakers μιας αναπτυσσομενης ψυχης με μια μοναδικη ιδιαιτεροτητα και ένα ταξιδι ζωης στην οποια δεν γινεται να υπαγορευεται η προοδος των παιδιων τους.
Το παιδι εχει το δικο του κληρονομημενο προσχεδιο για τη ζωη, ανεξαρτητα από τα εξωτερικα γεγονοτα.Μεσα σε κάθε οικογενεια δυο παιδια-εχουν τους ιδιους γονεις και το ιδιο κοινωνικο και οικονομικο background-θα εκφραζουν από τις πρωτες μερες της ζωης τους, καθαρα διαφορετικες προσωπικοτητες και καθαρα διαφορετικους τροπους με τους οποιους ανταποκρινονται στον εξωτερικο κοσμο.
Τα παιδια δεν είναι λευκες σελίδες επανω στις οποιες το περιβαλλον γραφει.Αν ευχομαστε να προσφερουμε το καλυτερο για τα παιδια μας, χρειαζεται να διακρινουμε πρωτα, ποια είναι και πως μπορουμε να τα υποστηριξουμε περισσοτερο αποτελεσματικα συμφωνα με πρωτα απ όλα τις αναγκες τους, και όχι των γονιων.
Καλυτερος τροπος πληροφοριας πανω στο μεγαλωμα ενός παιδιου μπορει να λαμβανεται από φιλους, μελη της οικογενειας,γιατρους,παιδοψυχολογους ακομα και απ την τεραστια υλη που υπαρχει στις βιβλιογραφιες.Αλλα όμως αυτοι που ασχολουνται με την ανατροφη πρεπει να το κανουν με επαρκη σεβασμο στη μοναδικη προσωπικοτητα την οποια κάθε παιδι εχει.
Και εδώ η αστρολογια μπορει να επιτυχει μια βαθεια και δημιουργικη συνεισφορα στην κατανοηση των παιδιων μας.Το γενεθλιο ωροσκοπιο ενός παιδιου είναι ενας χαρτης υποδειγματων και ενδεχομενων τα οποια υπαρχουν μεσα σ`ένα παιδι από τη στιγμη της γεννησης του.
Οταν ενας ενηλικας εξερευνει το γενεθλιο ωροσκοπιο του, πολλα απ αυτα τα ενδεχομενα που του περιγραφονται, εχουν ηδη φανει συμφωνα με τις εμπειριες της αληθινης ζωης και τις επιλογες που αυτό το προσωπο εχει κανει, κατά τη διαρκεια των χρονων.
Χρονος, καταστασεις, και σχεσεις με τους αλλους αποκρυσταλλωνουν ενδεχομενα μεσα απ το σχημα υποδειγματων συμπεριφορας και στασεων.
Σε ένα παιδι αυτά τα ενδεχομενα ευκολα καταπνιγονται από τις οικογενειακες διαμαχες που το απαιτουν.Τα παιδια εμποδιζονται εξ αιτιας ακαταλληλων καταστασεων, πως μπορει μια μανα να προσδοκα υγιη αναπτυξη του παιδιου της, όταν ζει στον ιδιο χωρο με τον ψυχασθενη πατερα της, για παραδειγμα ή ακομα χειροτερα αγνοουνται μεσα απ τη στερηση της αναγνωρισης.
Η ενθαρρυνση αυτων των ενδεχομενων στην παιδικη ηλικια, και δεν είναι ευκολο παντα στην σημερινη κριση, μπορει να βοηθησει ένα παιδι μεγαλυτερη εμπιστοσυνη και ελπιδα για το μελλον το οποιο θα είναι περισσοτερο αυθεντικο γι αυτό.
Να ένα ζητουμενο που προκυπτει στη συμβουλευτικη για τα παιδια : μην μπερδευουμε τις αναγκες μας σαν γονεις, με το δρομο που θα ανοιξουμε γι αυτά, ο οποιος θα στηριζεται στην ενθαρρυνση σ αυτά για την αυθεντικοτητα τους…
Μονο με αυτόν τον τροπο είναι πολύ πιθανη η ευτυχια και η εκπληρωση τους στη ζωη.
Ταδε εφηη Liz Green στο child horoscope, και μπορουμε ηδη να αρχισουμε να προσανατολιζομαστε προς μια νεα σταση σε σχεση μ αυτά.
Θα κλεισω προς το παρον αυτό το τεραστιο θεμα, με τα σταδια και τις φασεις της Παιδικης Ηλικιας, όπως αυτές μπορουν να διερευνηθουν μεσα απ τα γενεθλια ωροσκοπια, για να παρετε μια ιδεα.
1.pre-natal expierence : το κεντρικο αρχετυπο της φασης αυτης είναι η Ενοτητα.
Η οποιαδηποτε νευρωση παιδιου αρχιζει απ το μυαλο των γονιων του, σημειωνει ο Dr.Arthur Janov στο βιβλιο του the feeling child
2.the archetype of birth : η φαση αυτή ονομαζεται primary narcissism και είναι το συναισθημα εκεινο που οτιδηποτε γυρω μας είναι ακριβως μια επεκταση στο ποια ακριβως είναι.
3.the oral phase : Συμφωνα με τον ψυχολογο Erik Erikson, στο childhood and society, το κυριο θεμα αυτης της φασης είναι trust versus mistrust.Η μεγαλη ερωτηση είναι :Ειμαι εγω, και πως προκειται να το κανω αυτό ?
Αυτό δημιουργει αργοτερα το αισθημα της Επιβιωσης.
4.the anal phase : Σ αυτό το σταδιο, εμφανιζεται η φαση του «ποιος αποφασιζει»…Ποιος αποφασιζει εγω ή εσυ ? Η Μητερα ή το παιδι ? Και στη διαρκεια αυτης της φασης προετοιμαζεται η θεμελιωση μεγαλυτερου αποχωρισμου, individuality, και αυτονομιας, the battle of the chamber pot.
5.the Oedipal phase : και φτανουμε στην ηλικια των εξη ετων, οπου αυτή η φαση είναι γνωστη σαν a three-person area.Ο Erikson γραφει για το κυριο θεμα της που είναι Initiative versus Guilt και εδώ σταδιακα εισερχεται και ο ρολος του Πατερα, αφου τα προηγουμενα σταδια ηταν κυριως μια αλληλεπιδραση σχεσεων με την Μητερα.
6.the School age :Μερικες φορες αυτή η φαση ονομαζεται και play age, και παιζει αναμεσα στις ηλικιες των 6-10.Ειναι η περιοδος που ο Freud ονομαζει latency period, η ησυχια και η ηρεμια πριν την θυελλα της εφηβειας, οπου o Erikson στο childhood and society, γραφει ότι το διλημμα εδώ είναι industry versus inferiority.
Ok δεν είναι ακομα ενηλικα τα παιδια, αλλα μπορουν σιγα σιγα να αρχιζουν να εργαζονται στο να αυξηθουν ακομα και μεσα απ τα παιγνιδια τους, πως θα γινουν ενας καλος μπαμπας ή μια καλη Μαμα για το μελλον.
Εχουν παιξει τα παιδια σας τετοια παιγνιδια, σ αυτή τη φαση ?...
μαλλον εχουν αφομοιωσει καλα την προηγουμενη φαση τους.
Γιατι αυτος είναι ενας χρονος για σοβαρη αναπτυξη αυτων των ικανοτητων οι οποιες θα τους δωσουν τις ικανοτητες να λειτουργησουν περισσοτερο ανεξαρτητα στον κοσμο αργοτερα…
7.Adolescence : Δεν θα δωσω μεγαλυτερη εκταση, απ τα προηγουμενα εδώ, γιατι είναι τεραστιας σημασιας κεφαλαιο για την αναπτυξη των παιδιων, αλλα απ τα 11-13 τους αρχιζει μια φαση οπου αυτά αναδυονται απ τη Μητρα της οικογενειας μεσα στην κοινωνια.Αυτη η φαση μοιαζει με άλλη νεα μορφη Γεννησης, οπου τα προηγουμενα σταδια αναπτυξης συμφιλιωνονται ξανα και βγαινουν ξανα στην επιφανεια.
Ατελειωτες business και αλυτα συναισθηματα απ την oral phase ξαναεμφανιζονται.Και το ερωτημα είναι σε αυτή τη φαση.. :υπαρχει ενας ασφαλης κοσμος για να επιβιωσω μεσα σ αυτόν ?
Επιτηδες αφησα astrological significators εξω, στην περιγραφη των παραπανω σταδιων, για το πώς φαινονται στους αστρολογικους χαρτες των παιδιων.
Επειδη αυτή η εργασια μου πηρε τρια χρονια να την αφομοιωσω, παραδεχομενος όταν γεννηθηκε το δικο μου παιδι, ότι ένα ηξερα σαν νεος γονιος : δεν ηξερα τιποτε απολυτως, εκτος του ότι, απ αυτά που εμαθα, ηταν όλα λαθος.
Ετσι αρχισα απ την αρχη μαζι της: εμαθα να «μπουσουλαω» βλεποντας τα ματακια της.Πολυ γρηγορα μιλησε, πολύ γρηγορα σηκωθηκε…Μαθαινα και εγω μαζι της αυτά τα σταδια.
Σ αυτό ειχα Συμμαχο τη μητερα του παιδιου μου, που όταν χωρισαμε βρηκε τη γενναιοτητα να μου αφησει το παιδι, στα 11 του περιπου.
Και ας τσακωθηκε με το περιβαλλον της.Δεν υπαρχουν αλλοι συμμαχοι σ αυτό το θεμα.Ουτε η μανα σου, ουτε ο πατερας σου.
Οι σημερινοι παπουδες και γιαγιαδες «πασχουν» απ το συνδρομο της αιωνιας εφηβειας.Δεν είναι σαν τις παλιες γιαγιαδες που γιορταζαν τα γεραματα τους και την ενηλικιωση τους, μεσω των εγγονων τους.
Και εγω τοτε διεπιστωσα ποσο θησαυρους ειχε σπειρει, η μητερα του παιδιου μου, στα προηγουμενα σταδια αναπτυξης του.Πολυ δυσκολο να παρακολουθεις ένα παιδι και να μην επεμβαινεις στη διαδικασια αναπτυξης του…
Υπηρχαν στιγμες που επαιρνα τα βουνα τρεχοντας ακομα και 20 χιλιομετρα, για να αφησω το Λουλουδι μου να αναπτυξει την ιδιαιτεροτητα της…
Και κατω από υπερβολικες δυσκολες στιγμες, κανοντας εχθρους ακομα και την οικογενεια των ριζων μου.Αλλα ειχα διπλα μου τον καλυτερο φιλο της ζωης μου, που μπορουσα να φανταστω :τον Ηλια, ο οποιος αν και δεν εχει δικα του παιδια, τα αγαπαει και τα λατρευει περισσοτερο από τους «πυροβολημενους» γονεις που δυστυχως αφθονουν στην εποχη της παρακμης και της κρισης.
Μια συμβουλη :μην δινετε ωροσκοπια των παιδιων σας σε Ελληνες Αστρολογους.Ρωτηστε ψυχολογους που εχουν σπουδασει χρονια σ αυτό και εχουν μια εμπειρια αξιολογη.Οι περισσοτεροι απ τους αστρολογους στην Ελλαδα, από αυτους που ξερω τουλαχιστον, όχι μονο εχουν αγνοια απ την ευαισθησια αυτου του θεματος, αλλα κινδυνευουν να σας οδηγησουν στα Ταρταρα της Κολασης…
Και χωρις individual children δεν υπαρχει Μελλον…
να εχετε ενα ομορφο βραδυ smile emoticon heart emoticon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου