Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Demon Days

Demon Days
O επιθανατιος βρογχος της Τεχνης : μαζικο χαος –ξερεις ποιος εισαι στην κάθε ηλικια σου
(Pluto t square with mars opp Uranus-/ Neptune conj Chiron-Saturn in Mutable Cross)
Δεν ξερω να πω με ακριβεια αν υπαρχουν Καλλιτεχνες και Τεχνη Σημερα στην Ελλαδα ή ακομα στον Κοσμο…
Αν αναλογιστουμε τη δεκαετια του 60, μας εφερε μια καινουργια Εποχη :την εμφανιση του φεμινισμου που συνοδευτηκε απ τη σεξουαλικη επανασταση των νεων και τα συλλογικα οραματα των παιδιων των λουλουδιων.(hippys).
Στην ψυχαναλυτικη τους διασταση όμως αυτά σημαιναν ψυχολογικα προβληματα και διεξοδος στα drugs.Και πιο συγκεκριμενα τα τελευταια μετεφεραν το rock and roll από μια απλη χορευτικη μουσικη σε εσωτερικη διεργασια αναζητησης συνθεσης των αντιθετων.(ψυχεδελεια).To αποκορυφωμα ολων αυτων ηταν το καλοκαιρι της Αγαπης οπου όλα τα παιδια των Λουλουδιων γιορταζαν τo ανοιγμα του Μυαλου σε αλλες σφαιρες...
Η δεκαετια του 70 συνεχιζει με μεγαλυτερη ταχυτητα, το φιληδονισμο,την παρακμη,τα διαζυγια,την οικονομικη κριση,την κριση στις διαπροσωπικες σχεσεις, την πιο νομιμη εμφανιση της ομοφυλοφυλίας.Η συγχιση εχει μπει για τα καλα στη ζωη μας.Η Ελλαδα βεβαια,λογω της δικτατοριας, ακολουθει με καποια χρονικη υστερηση, με αποτεέσμα στα 70s να ζησουμε και τα 60s, κατι που φανηκε και στα 80s.
H ταχυτητα της αλλαγης της εξελιξης τους, στις επομενες δεκαετιες, τους πιο πολλους αφησε τραγικα πισω.Επιναν απ το νεκταρ της «φουσκας» και στην Τεχνη ολοι αφυπνιστηκαν στο πως θα πανε για υπνο και στην ναρκωση καλυτερα και αφηνοντας ιδιως την πρωτοποριακη τους εργασια. «παραδωθηκαν» στη γοητεια του glamorous και στην εκδικηση της πολυτελειας σε αντιδιαστολη με την εκδικηση της γυφτειας …
Ο καλλιτεχνης ταυτιστηκε με την Πολυτελεια, ξεχνωντας ότι οι παλιοτεροι πεθαιναν στη «ψαθα»…
Για να δουμε τωρα που Ο κρονος στον Τοξοτη θα κανει ολους και ολες να συμπεριφερονται σαν γυφτοι.
Προ πολλου η Τεχνη εχει δραπετευσει στο θεαμα και τη διαφημιση, «δοξαζοντας» και υμνωντας την Περσονα.
η Persona (personal-personality) είναι ένα περίπλοκο σύστημα σχέσεων ανάμεσα στην ατομική συνείδηση και την κοινωνία, είναι ένα είδος μάσκας που έχει σκοπό να δημιουργήσει αφενός μια συγκεκριμένη εντύπωση στους άλλους και να κρύψει, αφετέρου, την αληθινή φύση του ατόμου.
Αν υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η δεύτερη λειτουργία είναι περιττή, είναι τόσο ταυτισμένος με την persona του ώστε δεν γνωρίζει πια τον εαυτό του.
Αν υποστηρίζει ότι η πρώτη λειτουργία είναι περιττή, αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την αληθινή φύση των συνανθρώπων του.Η κατασκευή μιας συλλογικά αποδεκτής persona αποτελεί σοβαρότατη παραχώρηση προς τον εξωτερικό κόσμο, μια γνήσια πράξη αυτοθυσίας που οδηγεί το ΕΓΩ στην ταύτιση με αυτή. Έτσι, υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι είναι πραγματικά αυτό που προσποιούνται.
Όμως, αυτή η "άψυχη" κατάσταση είναι φαινομενική, γιατί το ασυνείδητο δεν ανέχεται σε καμιά περίπτωση τη μετάθεση του κέντρου βάρους. Οι ταυτίσεις με έναν κοινωνικό ρόλο είναι μια πολύ γόνιμη πηγή νευρώσεων. Κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον εαυτό του για χάρη μιας τεχνητής προσωπικότητας, χωρίς να υποστεί κάποια τιμωρία.( Two essays on Analytical Psychology-Carl Yung).
Δεν γινεται να μην το ξερουν οι καλλιτεχνες αυτό.Καλα οι πολιτικοι, τα golden boys και οι υπολοιποι το ασπαζομαι που δεν το ξερουν.Αλλα στην Τεχνη επειδη διαθετει μια μεταφυσικη Διασταση που αναγνωριζεται απ την προσπαθεια που κανεις να μαθεις τον Αληθινο σου Εαυτο, δεν γινεται να δημιουργεις μονο και μονο σαν προιον της διαφημισης και του θεαματος.
Αυτο μας τελειωσε.Επισης μεσα σ αυτή δεν υπαρχει εγχωριο και ξενο προιον.
Το Συμβολο είναι Ένα και προσδιοριζεσαι καλυτερα η ιδιαιτεροτητα σου μεσα σε ένα κοσμο «γεματο» από αλλους.
Όμως οι παραστασεις τους μουσικες,θεατρικες κλπ είναι αφιερωματα στην επαναληψη μιας Νοσταλγιας, που απευθυνοντας την σε ένα μαζικο επιπεδο δημιουργει τη Συλλογικη Μελαγχολια, αρρωσταινοντας τους πιο πολλους επειδη τους «κολλανε» σε μια φαση του χρονου που περασε.
Οι παραστασεις τους κατω απ αυτό το πρισμα, είναι παλιμπαιδισμος στα προαυλεια του ψυχιατρειου…
η προσκολληση τους στον primary ναρκισσισμο τους είναι τραγικη.
εξαιρεση αποτελουν καποια remix σε οποιοδηποτε τομεα της...
Απουσιαζει παντελως η Εμπνευση.Αλλα για να προσδιορισει καποιος την εννοια Εμπνευση θα πρεπεινα αναγνωρισει την ποιοτητα.Τι σημαινει όμως ποιοτητα.
Η ποιοτητα είναι μια μεταβλητη συναρτηση του χρονου που αθροιστικα αποτελειται από δυο τμηματα.Το πρωτο εχει να κανει με τη βαθια συναισθηματικη αναγκη, να ενωθει ο καθενας μας με το ΟΛΟ και το άλλο της προσωπικης μας αισθητικης.
Ολα αυτά αποσκοπουν συνδυασμενα στην ανυψωση μας σε ένα άλλο ανωτερο δημιουργικο επιπεδο.Και οσο αναφορα το πρωτο μερος, οι αναγκες του καθενα μας ποικιλλουν, για το δευτερο ποικιλλουν πιο πολύ, και αυτό γιατι η Αισθητικη είναι συναρτηση της Γνωσης που εχουμε για τον Πολιτισμο, αλλα και το πώς αντιδρουμε ενστικτωδως και αυθορμητα σ αυτό που ονομαζουμε collective feeling (μοδα,γραμμη,styl, αρωμα, αερας κα.)
Αρα και παλι αναγκες.Ποιοτητα και Αναγκες συμβαδιζουν, επεκτεινονται,αναπτυσσονται,ε εκφραζονται με διαφορους τροπους, σ ολο το χρονο, και όταν ο Χρονος αλλαζει, κανουν τη ζωη μας να συμβαινει…
και εμας να τρεχουμε να βρουμε την καινουργια μας θεση, στην ποιοτητα του χρονου και του χωρου, αφου οτιδηποτε για να μπορει να υπαρξει πρεπει να του παραχωρηθει μια χρονικη στιγμη.
Αυτό εξηγει βεβαια τελικα και ολη αυτή τη διαφοροποιηση στη Τεχνη, δεν κριτικαρουμε κανεναν και καμια γι αυτά που υποτιθεται ότι δημιουργει, τα περιγραφουμε με τη δικη μας ματια μεσα απ τη Γνωση της Αισθητικης που αποκτησαμε τοσα χρονια με την ενασχοληση μας με αυτά. Και κατι απ τη προσωπικη μας προσαρμογη μας στο Συλλογικο Συναισθημα, στις δεκαετιες που περασαν.
Αυτό το collective feeling που μοιαζει με αρωμα θηλυκου, μπαινει μεσα σου, του παραδινεσαι χωρις να το θελεις, νιωθεις ότι σε ντυνει ο Γκωτιε, ότι σε φιλαει η Madonna, και πολλες φορες χωρις να το θελεις, σου εξαρθρωνει ολη τη δομη σου, με το παθος του Ανεκπληρωτου.
Δεν υπαρχουν σημερα τετοιες θεσεις και αποψεις.Δεν υπαρχει επαφη με κανενα ρευμα του Συλλογικου Συναισθηματος.
Οι καλλιτεχνες μεσα απ την προσωπικη τους Νοσταλγια προσπαθουν να ανασυρουν μνημες...
try to remember είναι η δουλεια τους…
Αλλα ευτυχως καποιοι λιγοι αναγνωριζουμε την αληθεια τους ..
Ολα ξεκινανε απ την Αποπλανηση που εχουν κανει στους εαυτους τους, και τη μεταφερουν σε εμας.Θελουν να μας Αποπλανησουν και τιποτε άλλο.
Αν συνεχιστει ετσι θα μετατραπουν στο συνωνυμο του κακου και Ξεχνανε ότι στο τελος sex και θανατος γινονται ένα.
Ποτε μην πιεζετε τον εαυτο σας, να γινεται κατι άλλο από αυτό που ειστε, μας λενε συνεχως. Ακριβως το αντιθετο απ αυτό που εννοουν, ριχνοντας μας σε ένα συνεχες bad timing.
Αυτό όμως είναι Υποκρισια και υποκρισια είναι να είναι καποιος συνεχως εκτος του Εαυτου του.Τιποτε δεν συναγει, αυτό που μας παρουσιαζουν, μ αυτά που ζουνε…
Και στο τελος θα γινουν όλα Λεπιδοπτερα. Σχεδόν κάθε καλλιεργούμενο φυτό έχει ένα ή Περισσότερα Λεπιδόπτερα φυτοπαράσιτα.Τα ενήλικα είναι γνωστά σαν πεταλούδες και Οι προνύμφες σαν κάμπιες….
Ολο αυτο "μυριζει" την κορυφη του Πλουτωνα στο t –square που γινεται στον ουρανιο θολο…
Αλλα αυτό μπορει να μας μεταφερει σε καποιες στιγμες στη μονη αληθινη ευτυχια που ερχεται απ τη σπαταλη των Εαυτων μας για ένα σκοπο, αφου η ζωη είναι η τεχνη να σχεδιαζεις επαρκη συμπερασματα απ τις ανεπαρκεις προτασεις και ετσι για κάθε εκστατικη στιγμη, πρεπει να πληρωνουμε με αγχος και φοβο.Στο εντονο τμημα της ανατριχιλας.Στην εκσταση.Γιατι ότι δεν με καταστρεφει με κανει πολύ δυνατοτερο.
You say I`m your mystery.Please don`t ever solve me…Because I wont`be a mystery.
Anymore…Something holding my breath,strikes the moment down.Gives me greater heights to reach sensual,seriously sensual.We are all in search of the Sensual Eros Erotomania.Brings ecstasy,ecstasy,ecstasy ….
(Marc Almond –Niko : sensualist)
smile emoticon heart emoticon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου