Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Depression or Melancholy ?

Depression or Melancholy ?
part 1 : συμπτωματα και εκφρασεις της
Συμφωνα με τη Liz Greene η καταθλιψη είναι μια universal εμπειρια.
Ακομα θα μπορουσαμε να πουμε ότι αυτή είναι μια αρχετυπικη εμπειρια.
Επι πλεον στις πιο αγριες μορφες της είναι μια μορφη αναπηριας, και υπαρχουν αρκετοι ανθρωποι που δεν μπορουν να λειτουργησουν στη ζωη
εξ αιτιας της, και μπορουν να την αντιμετωπισουν μονο μέσα από αντικαταθλιπτικα χάπια, τα οποια συνταγογραφουνται από διαφορους γιατρους και ψυχιατρους.
Εάν κατά ποσο μια καταθλιψη εξεταζεται σαν μια κατασταση που αξιζει να διερευνηθει σοβαρα, φαινεται να στηριζεται απ το κατά ποσο εξουθενωτικη είναι.
Εαν μια ιδιαιτεροτητα εχει δυνατη θεληση και δυνατο μυαλο, μπορει συχνα όχι μονο να την αντιμετωπιζει, αλλα πολλες φορες να ανεβαινει στη ζωη.
Ένα απ τα περισσοτερα χαρακτηριστικα της συμπτωματα, είναι το χασιμο της libido, μια κατασταση απάθειας και νωθροτητας, οι οποίες συμπιπτουν με την αποσυρση του ενδιαφεροντος και της ενεργειας από ανθρωπους,αντικειμενα και δραστηριοτητες μεσα στο εξωτερικο περιβαλλον.
H χρονια κουραση συνηθως είναι η φυσικη αλληλουχια σ αυτό το χασιμο της libido, και μερικες φορες αυτή είναι μια συνεχης κουραση μονο, αντι για μια συνειδητη ενημερωση της απαθειας, όπως αυτή καταγραφεται επανω σε ένα προσωπο, σαν συμπτωμα.
Η Δυναμη της ζωης επισης εχει διαχωριστει απ την ιδια τη Ζωη, και φαινεται να εχει "ρουφηχτει" από μια μαυρη τρυπα κάπου.
Και υπαρχει επισης ένα ειδος αφηρημαδας που συνοδευει συνηθως το χασιμο της libido, το κατωφλι της συνειδητοτητας χαμηλώνει,και δεν μπορει καποιος/α να συγκεντρωθει, με αποτελεσμα συνηθισμενες κοσμικες υπευθυνοτητες και καθηκοντα να ξεχνιουνται και να παραμελουνται.
Άλλες φορες υπαρχει ένα ειδος «μουδιασματος» ή παραλυσης, όταν αυτή συνδεεται με τη λειτουργικοτητα του σωματος, το οποιο πολλες φορες αυτό το σωμα δοκιμαζεται και νιωθεται σαν κακο, ασχημο ή παρακμασμενο.
Και συνηθως οι φαντασιες του παρακμασμενου ή ασχημου σωματος δεν είναι συναισθηματα, αλλά μαλλον εμμονικες σκεψεις, όπως η πεποιθηση ότι η ζωη δεν εχει καμια αξια, η ότι ενας είναι συνεχως σε μια αποτυχια.
Γιατι δεν υπαρχει συναισθημα που να μπορει να επισυναπτεται σε τετοιες εμμονικες πεποιθησεις και φαντασιες.
Ο Καταθλιπτικος δεν μπορει να κανει τιποτε, διοτι όλα είναι απελπιστικα ουτως ή αλλως.Και οποιοσδηποτε εχει πραγματικα δοκιμασει μια τετοια κατασταση, θα ξερει ότι είναι στο ελεος της, οπου θελει τον "παει", και μπορει να λεει : αισθανομαι τρομακτικα ή δεν αισθανομαι τιποτε απολυτως.
Η δευτερη κατηγορια συνηθως φαινεται απ τις ναρκισσιστικες ασκησεις " επι χαρτοτ", που κανει με τη φορμα των social media.
Η Καταθλιψη συνδεεται αστρολογικα με το Σκορπιο και τον Πλουτωνα, και ολοι εχουμε στους χαρτες μας τετοιες ενεργειες, και διαφερει απ τη Μελαγχολια, ιδιως στη Μεσαιωνικη ιατρικη και φιλοσοφια που μαλλον εννοουσαν το ιδιο πραγμα, αλλα συνδεοταν με τον Κρονο/Αιγοκερω/Υδροχοο.
Υπαρχει ένα εξαιρετικο βιβλιο γυρω απ το θεμα της Μελαγχολιας the Occult Philosophy in the Elizabethan Age, απ την Frances Yates, το οποιο εξερευνει τη φιλοσοφικη σταση της Αναγεννησης, προς την κατευθυνση αυτου που σημερα θα μπορουσαμε να ονομασουμε καταθλιψη.
Εκει ακριβως φαινεται να υπαρχει μια πιστη ή πεποιθηση ότι για να είναι ένα προσωπο αληθινα δημιουργικο-πρεπει να είναι εμπνευσμενο από μια Θεια σπιθα-τοτε εχει να είναι μελαγχολικο.
Δηλ. υπαρχει μια συνδεση αναμεσα στην δημιουργικη εμπνευση και την μαυρη τρυπα ή την μαυρη κατασταση που ενας αληθινος καλλιτεχνης ή φιλοσοφος εχει πεσει.
Ολα αυτά είναι τα ιδια με τους αλχημικους συμβολισμους καθοσον οι 15ος και 16ος αιωνες στην Ευρωπη, ηταν στο peak τους η Ερμητικη Φιλοσοφια και Αλχημεια.
Αυτά κυριως συνδεονται με τον Κρονο, και όταν χρησιμοποιουμε τη λεξη μελαγχολια σημερα τη συνδεουμε λιγο πιο ηπια απ την καταθλιψη.
Εκει που θελω να καταληξω είναι ότι υπαρχει κατι βαθυ μεσα σ αυτή, την καταθλιψη και τη μελαγχολια, που αφηνει να εννοηθει ότι υπαρχει μια παραξενη σχεση αναμεσα στην καταθλιψη και τη δημιουργικοτητα.
Προφανως οι καταθλιπτικοι δεν μπορουν να δημιουργησουν, αλλα παρολα αυτά φαινεται να υπαρχει αυτη η συνδεση.
Και είναι ένα απ τα μυστικα που είναι κρυμμενα κατω απ την καταθλιψη , και αυτος είναι ο λογος που «σπρωχνω» όλους τους ανθρωπους που διαγνωσκω με τετοια κατασταση, ότι θεωρω σημαντικο να εξερευνηθει η καταθλιψη τους, αντι του να " πεταξουν εξω απ αυτή" με αντικαταθλιπτικα και χωρις ιδεες και εμπνευσεις γυρω απ αυτή.
Αφου πηρατε μια ιδεα, περισσοτερα στο dynamics of the unconscious των Liz Greene-Howard Sasportas και το Occult Philosophy in the Elizabethan Age, απ την Frances Yates,γυριζουμε στα transits Saturn and Pluto για να δουμε πως εχουν επηρεασει τα διαφορα ζωδια,αφου οι κοινωνιες μας χαρακτηριζονται από πορτραιτα καταθλιπτικων, όπως κυριως τα βλεπεις απ τα social media και τη real life.
(συνεχιζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου