Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Dynasty : Family Dynamics

Dynasty : Family Dynamics

Είναι γνωστό ότι απ την αρχαιότητα ότι για να μπορέσει να επιβιώσει μια ομάδα
σαν ομοιογένεια έπρεπε κάποιοι διαφορετικοί να εξοστρακίζονται, για να μπορούν οι υπόλοιποι να έχουν μια συνοχή.
Κλασσικό παράδειγμα ο Αριστείδης ο Δίκαιος απ την αρχαία Αθήνα, ή οι φυλές του Ισραήλ, που ανάλογα το χρόνο, κάποια είχε τα ηνία της εξουσίας, εξορίζοντας τους αντιφρονούντες υπόλοιπους.
Δυστυχώς αυτά ισχύουν και σήμερα, αλλά έχουν παραμείνει σαν ψυχολογικές δυναμικές στα σκοτεινά βάθη της Ψυχής.
Απ την άλλη ας αναλογιστεί κάποιος τι σημαινει καλή οικογένεια και τι κακή…
Και ποιος είναι ο βαθύτερος σκοπός αυτής της οικογένειας σαν έννοια…
Το πρώτο μπορείς να το απαντήσεις με βάση τα κριτήρια…
Κοινωνικά,ψυχολογικά και πολιτικά…
Όμως ανήκουν πρώτιστα στα Μυθικά Πεδια σχηματισμού των οικογενειών που αν κάποιος/α αναλογιστει πως σχηματιστηκαν οι πρωτες ομάδες οικογενειων μπορεί και να «φρικάρει» απ την αρχαϊκή τους δομή που εχει μεινει «απείραχτη» ακομα και σημερα..
Αιμομιξία, κλοπή και συγκέντρωση ιδιοκτησίας, αγωνας για τα «πρωτοτόκια» και ομοδαποιηση ενωπιον του «κοινού κινδύνου» ..
Μια ματια στην μυθολογία του Ησίοδου για τη γέννηση των θεων και θα δει ολοκληρο το εργο..
Στο δευτερο απαντάς μελετώντας την Ιστορια των οικογενειών ότι ο σκοπός της οικογένειας είναι να προστατέψει και να «αναθρέψει» πρώτιστα τα νεα εισερχόμενα μέλη με καλυτερες συνθήκες απ το παρελθόν των γονιών και σιγα- σιγα να δημιουργήσει τις συνθήκες να διαλυθεί αυτή η ίδια οικογένεια προκειμένου να δημιουργηθεί μια καινούργια…
Αυτό το δεύτερο είναι πολύ παράδοξο να το εννοήσουν οι ανθρωποι συνειδητά και οσο δεν το καταφέρνουν, ασυνειδητα δεν αφήνουν τίποτε ορθιο απ την παλια οικογένεια..
Μόλις η οικογένεια φτάσει στο peak της, αν δεν μεσολαβήσει ένα καλό διαζύγιο, με το θάνατο ενός γονιού επιστρατεύονται όλες οι ψυχολογικές δυναμικες απ τα σκοτεινά βάθη της ψυχής και αρχίζει ενας τεράστιος πόλεμος «εξουδετέρωσης» όλων των πιο αδύνατων και ακομα πιο παράδοξα των πιο ραφιναρισμένων μελών της, με σκοπό να υποδουλωθούν στα πιο δυνατά μέλη και να υπηρετούν τις νεες οικογένειες τους.
Οικτος δεν υπάρχει στους εμπλεκόμενους αφου κυβερνιούνται απ τις πιο ανηλεες μορφές αυτών των δυναμικών ταυτιζόμενοι με το θεο ή τη θεότητα που κυβερνάει τα του «οικου» τους και νιωθουν τη δυναμη του αρχαίου θεου μέσα τους...
Που θα πολεμήσει τους υπόλοιπους για την υβρι της ανυπακοής των πιο αδυνατων ή των πιο ανυπότακτων στη θέληση τους για δύναμη.
Φυσικα ο ναρκισσισμός χειροτερεύει ακομα τα πράγματα…
Αλλοτε όλα αυτά συντελούνται υπόγεια, και είναι τα βαθια ρεύματα στα οποία κινουνται τα μέλη των οικογενειών και δεν γίνονται αντιληπτά στο πρωτο επίπεδο.
Οι ομαδικές ψυχολογικές δυναμικές είναι :
τα οικογενειακά μυστικά-
το μαύρο πρόβατο -
ο αποδιοπομπαίος τράγος-
οι εξισορροπιστές και
ο καταλύτης...
Χωρίς αυτές τις δυναμικές δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά ομάδα,είτε απο την οικογένεια,είτε στο όποιο κομμα, ειτε στο όποιο κράτος....
Τα οικογενειακα μυστικα :
το βραδυ που συνήθως τα παιδια κοιμουνται οι γονεις αρχιζοντας και κουβεντιάζοντας μεταξυ τους, οι συζητήσεις τους «καταγράφονται» στο ασυνειδητο των παιδιών τους, συζητήσεις που ντρέπονται να εξομολογήσουν ανοικτά για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς, αφου είναι κακά πρότυπα για τα παιδια τους.
Ομοφυλοφιλία, κλοπή, συναισθηματικα και σεξουαλικα κέρατα, ψυχοπάθεια, drugs….
ποια οικογένεια δεν εχει τετοια θέματα…?
Το μαύρο πρόβατο :
συνήθως κάποιο μέλος είναι πιο όμορφο, πιο ικανό ακόμα τελειώς διαφορετικό απ τα υπόλοιπα.Εχει όμως και μια δικη του ιδιορρυθμία η οποία αντανακλά το πρώτο σπερμα της ατομικότητας του, της individual του, το σπέρμα της εξέλιξης του.
Συνήθως τα υπόλοιπα μέλη είναι υπερήφανα γι αυτό το μαυρο πρόβατο, γιατί από πολύ νωρίς φερνει μια επιτυχία στην ομαδα, που της ανεβάζει το πηχυ της διαβάθμισης της στην κοινωνία.
Στην πορεία του χρόνου δεν διστάζουν να «πέσουν» όλοι επάνω του, όταν διαπιστώνουν ότι εχει ιδιαιτερες ικανότητες και ξεφευγει πολύ απ το μεσο ορο και αυξάνει πολύ τη διαφορά.
Δεν διστάζουν σιγα σιγα να ζητάνε τη θυσια του, για να σταματήσει την προσωπική του πρόοδο φορτώνοντας του διαφορα χαρακτηριστικά σκληρά για να εκχυδαϊσουν τον αγώνα του.
Αποδιοπομπαίος τράγος :
είναι η κατάσταση που απαιτεί την ολοκληρωτική θυσία,προκειμένου να πάει μπροστά η ομάδα...
Αλλά ο αποδιοπομπαίος τράγος έχει μαγικές ικανότητες για να τον φοβούνται οι άλλοι.Και όσο λιγώτερο θρησκευτική συνείδηση έχει η άλλη πλευρά που καταδιώκει τον αποδιοπομπαίο τράγο, τόσο τρομακτικός θα φαίνεται αυτός στα μάτια τους.Αλλά γιατί αποδιοπομπαίος τράγος ?
Ο αποδιοπομπαίος τράγος θέλει δύο θέματα : αυτό του διώκτη και το άλλο του θύματος.Οι διώκτες έχουν μια συνεχή μυστική φαντασία ότι θέλουν να κυβερνάνε.
Ίσως γιατί αντιλαμβάνονται κάποιον σαν απειλή για την εξουσία τους.
Στην προκειμένη περίπτωση η απειλή γι`αυτούς μπορεί να είναι και μέλη της ίδιας οικογένειας. Μερικές φορές μπορεί νάναι η φυσική τους εμφάνιση που θυμίζουν παράξενα όντα μια κατάσταση alien.
Ή γοργονες και νεράιδες.
Απόκοσμα και πανέμορφα όντα
Άλλες φορές μπορεί νάναι ότι επειδή αυτοί οι διώκτες έγιναν ξαφνικά εξωστρεφείς μισούν τον scapegoat που είναι εσωστρεφής.Ή πάλι επειδή τους κάνει να νιώθουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ`την μετριότητά τους.Ή επειδή "φοράνε" τελεια τα ρουχα του Αυτοκράτορα..
Και βέβαια τα είδη των αποδιοπομπαίων τράγων που βγαίνουν στον αέρα θα εξαρτώνται απ`τη ψυχολογική δομή της οικογένειας που καταγόμαστε.
Αλλά όποια και νάναι η οικογένεια μας υπάρχουν βαθύτερα κρυμένα μυθικά θέματα μέσα της.Αυτό της απόλυτης διάλυσης ενός κόσμου που είναι καταδικασμένος να πεθάνει ούτως ή άλλως..
Ο αποδιοπομπαίος τράγος συμβολιζει τη διάλυση της οικογένειας τους και της ομαδας τους.
Οι εξισορροπιστές :
όπως καταλαβαίνετε ή κάθε οικογένεια εχει το διπλωμάτη της, αυτόν που αναλώνεται να κρατάει τα εμπόλεμα μέλη σε κατάσταση ειρήνης.
Υπάρχουν γονείς που το κάνουν με εκπληκτική ευαισθησία και ακρίβεια.
Το ίδιο και αδέλφια.Αλλά πρέπει να είναι εναρετοι.Συνήθως δεν είναι.
Κρύβουν μέσα τους τον «προστυχο».Και πρόστυχος είναι κάποιος που εκχυδαιζει τις ποιότητες προσφοράς του άλλου.
Και αρχιζει τότε να «πέφτει» απ το ένα λάθος στο άλλο βλεποντας μονο ελαττώματα στα μέλη τα οποια περιγράφει στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα ερήμην των εμπόλεμων.
Ενας ή μια χυδαία κουτσομπόλα που δεν έχει συναίσθηση των πράξεων του.
Δεν είναι η έλλειψη ηθικής που οδηγει σ αυτές τις παρενέργειες, ισα – ισα η ταυτιση τους με την ηθική, μακροχρόνια τους εχει θυμώσει τοσο πολύ, που αν δεν βρισκουν καταφύγιο στη θρησκεία ή σε κάποια άλλη φιλοσοφία, ο θυμός τους είναι προιόν ότι ποτε δεν ηταν ο εαυτός τους, ποτέ δεν εκαναν αυτό που ήθελαν, και ταυτίζονται με τους διώκτες των οικογενειων.
Αυξάνουν πιο πολύ στο τέλος την ενταση του πολέμου μέσα στις οικογένειες, μεχρι την τελική τους διάλυση, μηπως και βρούν λίγο χρόνο και ξεφύγουν απ αυτή την ταυτιση.
Να βρούν λιγο χρόνο για να ψάξουν το πόσο μαλάκες είναι που ασχολουνται
μ αυτους που θέλουν να «βγάλουν» τα μάτια τους, επειδή πιστεύουν ότι θα κρατήσουν το ιερο δεσιμο της οικογένειας τους.
Εδω οι θεοι δεν ηταν ενωμένοι στον Όλυμπο, ειχαν εξορίσει άλλους θεούς, γιατι να είναι ενωμένες για πάντα οι δικές τους οικογένειες.
Μόνο η «μαφια» το κατορθώνει αυτό με την δύναμη των όπλων της ιεραρχίας.
Καταλύτης :
Καταλύτης είναι κάποιος μέσα σε μια Ομάδα που μόνο ότι περπατάει μέσα σε ένα δωμάτιο ο καθένας άλλος αλλάζει. Άνθρωποι ερωτεύονται, χωρίζουν, γεννιώνται, πεθαίνουν, βρίσκουν νέες αποστολές-όλα οφείλονται στην φροντίδα και στην παρουσία αυτού του προσώπου.
Η αληθινή φύση του καταλύτη δρά σαν ο μετασχηματιστής των άλλων, αλλά οι δικοί τους εαυτοί δεν αλλάζουν. Η σφοδρότητά τους είναι αρκετή για να βγάλει προς τα έξω κρυμμένες πλευρές των άλλων, επιτρέποντας στους άλλους να δουν κομμάτια των εαυτών τους που αυτοί μπορεί ακόμη και να μην γνωρίζουν ότι υπάρχουν.
Το πρόβλημα με αυτό βρίσκεται στον παράγοντα σοκ. Δηλ.στην συγκλονιστική εμπειρία, –ο καταλύτης μπορεί να γίνεται η ορμή της επίθεσης και ο φταίχτης για τα ομαδικά προβλήματα, επειδή αυτός είναι κάποιος που έχει ανοίξει τις κλειδωμένες πόρτες ασυνείδητα η από απροσεξία, και έβγαλε έξω το τέρας ή το άγνωστο.
Ο καταλύτης είναι συχνά ασυνείδητος του χαρακτηριστικού του, μέχρι αυτό να του γίνει γνωστό, σπαταλιέται σε παιγνίδια δύναμης για την επιβράβευση της σεξουαλικότητας του και του ερωτισμού του...
Δεν σας ρωτήσω που ανήκετε…
εξ αλλου φαινεται απ τον αστρολογικο σας χαρτη..
Αλλά όλοι οι ρόλοι εχουν περάσει από επάνω σας, τα τελευταία χρόνια.
Τώρα γιατι κάποιοι εχουν εμμονή σε έναν ρόλο, αυτό οφείλεται σε ψυχωση.
Ναι σε ψυχωση.
Γιατι η ψυχωση εναλασσεται από global σε προσωπική.
Και όλες οι προσωπικές δημιουργούν global ψυχώσεις.
Το εχει κάνει η κριση, αν και πριν κρίσης κάπως ετσι ηταν τα πράγματα.
Κάποια ζώδια είναι επιρρεπή σε κάποιους ρόλους αναγεννώντας και προκαλώντας όλες τις δυσκολίες των ομαδικών ψυχολογικών δυναμικών.
Θα επανέλθουμε με αρθρο σ αυτό το θέμα, τονιζοντας μονο τον κινδυνο που παρουσιάζουν οι Κριοί αν πάσχουν από την "προσφορα του εκλεκτού αμνου" και οι Ιχθείς αν πάσχουν από παθολογική αυτοθυσία για να τους «σταυρώσουν» οι υπόλοιποι για να Λυτρωθούν και να συνεχισουν τη ζωή τους συνήθως οι πιο ατάλαντοι και οι πιο χυδαίοι..
Ή οι Διδυμοι που με το θρασσος τους θεωρουν οτι ειναι οι πιο χαρισματικοι απο όλους και θελουν Σταυρωση των υπόλοιπων...
Όπου εμφανιζονται τετοια θεματα, και εμφανίζονται σε όλες τις οικογένειες σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό είναι απλο το πρόβλημα απ το θεώρημα
που εχει προκυψει :δεν υπάρχει καμμια αγάπη πια μεταξυ τους.
Και τοτε αρχίζουν τα παιγνιδια Δύναμης επικρατησης του ισχυροτερου.
Και όπου δεν υπάρχει αγάπη εμφανιζονται σαδομαζοχιστικές τάσεις.
Ενα dirty sex που εχει απεικονιστει συμβολικα στην ταινια ΘΕΩΡΗΜΑ του Παζολινι μια ταινία σταθμός, του επιφανούς, αιρετικού ποιητή, στοχαστή και κινηματογραφιστή, που φέρει τα διακριτικά της μίξης Μαρξ / Φρόιντ / Γιουνγκ και Μαρκούζε.
Λανθάνουσα θρησκευτικότητα, συνύπαρξη ιερού και σεξ, κάτω από το βλάσφημο κι ελευθεριάζον λούστρο.
Ενας ελκυστικός ξένος «μπαίνει» στην οικογένεια ενός Μιλανέζου βιομηχάνου κι έχει ερωτικές σχέσεις με τη σύζυγο, την κόρη, το γιο, την υπηρέτρια, ακόμα και τον ίδιο τον αρχηγό της οικογένειας.
Οταν ο ξένος αποχωρεί, όλοι είναι διαφορετικοί, η οικογένεια έχει αποσυντεθεί.
Το θεώρημα αποδείχτηκε: Η ανικανότητα του σύγχρονου ανθρώπου ιδιαιτερα του αστού να προσλαμβάνει, ν' ακούει, ν' αφομοιώνει και να ζει το «ιερό».
Αν σας «πεφτει» βαρια και είναι όντως ..
υπάρχει και το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «η τύχη απ την Αμέρικα» που εχει γυριστει και σε ελληνική ταινία με τον τίτλο «ο Μετανάστης» και πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη, Τασσω Καββαδια,Αντιγόνη Βαλάκου που θα σας κάνει όχι μονο να κλάψετε αλλά να «σιχαθείτε» μια και καλή τη διαρθρωση της οικογένειας, που το μεγαλύτερο επίτευγμα της τα τελευταία χρόνια στον πολιτισμένο κόσμο ήταν η υπαρξη πολιτισμένων διαζυγίων και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών της…
Όλα αυτά φαινονται μυθικά απ τους αστρολογικους χάρτες.
Είναι πολύ δύσκολο να αποκωδικοποιηθουν από κάποιο αστρολογο όλα αυτά τα θέματα, μονο απ την ανάγνωση ενός χάρτη.
Και όταν με ρωτάνε "γιατρέ" μου που απέκτησες αυτή την εμπειρία να τα «διαβάζεις» απ τους αστρολογικούς χάρτες…?
Και ω ναι οφείλω πολλά στην Erin Sullivan και στο εκπληκτικό της δημιούργημα Dynasty- the astrology of family dynamics και σε συνεχεια στην Alice Miller : the drama of gifted child που μου «ανοιξαν» τα ματια για να βλέπω όλη την εικόνα των οικογενειων....
κυρίως όμως απ το βάσανο και το κλαμα της οδυνηρης μου εμπειρίας απ τη συμμετοχη μου στις οικογένειες, και την μεταστοιχείωση που προσπάθησα να κάνω...
Όλα τα παραπάνω οφειλονται ακομα σε δυο λόγους...
η υπαρξη της οικογενειας στα κατωτερα βιολογικα επιπεδα, δημιουργει την Αγελη και τα μελη της γινονται Αγελαια με την παροδο του χρονου...
Και αν κάποιος ειναι διαφορετικος,
να οι τραγικες συνεπειες των παραπανω...
Το θειο δραμα του μυθου του Χριστιανισμου επίσης εχει παρακμασει σε τετοιο βαθμό, που ο πιο ικανος ζητειται να θυσιαστει να σωσει τους υπολοιπους, οπως ακριβως ο Ιησους, το μονακριβο παιδι του Θεου, εσωσε τους ανθρωπους...
Και με την οικογενεια οδηγεισαι στη Σταυρωση.Και κανενας δεν μπορει να ξεφυγει απο εκεινη τη χαρακτηριστικη αισθηση της αιωρησης που ειναι το νοημα της Σταυρωσης.Γιατι οπωσδηποτε θα συναντησει πραγματα που θα τον απογοητευσουν και θα τον "σταυρωνουν".
Πρωτα απολα οτι δεν επιθυμει να ειναι ( η σκια του),
κατοπιν εκεινο που δεν ειναι, ( ο "άλλος" ή η ατομικη πραγματικοτητα του ''Εσυ") και τελος το ψυχικο του μη εγω, (συλλογικο ασυνειδητο, που εχει τα ομαδικα χαρακτηριστικα)..
Δεν ξερω αν πρεπει να αγαπω τις οικογένειες ακομα...
Αξιζουν τετοια θυσια του Ιδιαιτερου σου και του πιο προσωπικου σου Εαυτου...
Αλλα τις αγαπώ...
Ιδίως τις Αστικές.
Γιατί εκει ίσως διανοητικοποιούν την διαστροφή τους και νιωθω ότι μου «πάει».
Τι να αναλύσω στις λουμπεν ..
τη μιζερια τους ?…
Ισως γιατι η πραγματική μου ανήκει σ άλλο Γαλαξια και επικοινωνώ τηλεπαθητικά σαν γνήσιος Οδυσσέας στο ρόλο μου.
Ίσως γιατι με συναρπάζει το θεωρημα του Παζολινι…
Ίσως γιατι Ειμαι ένα alien, ufo body, ενας Ξένος που του αρέσει να ερωτοτροπεί με την αισθησιακή πλευρά των οικογενειών.
Ισως γιατί τέτοια οικογένεια δεν πρόκειται να κάνω πια άλλη.
ίσως γιατι πέτυχα όλους τους υψηλούς στοχους της οικογένειας,
χωρίς να έχω οικογένεια...
και χωρίς να ανήκω πια σε καμια οικογένεια..
τι να τις κανω ετσι που ειναι....
ισως να ειμαι μια οικογενεια μονος μου...
να την εχω προσωποποιησει στο Ατομο μου..
Ίσως γιατί θέλω να διδάξω απ την εμπειρία μου κάτι απλό :
όταν σταματάει ο ερωτας, και δεν υπάρχει αγάπη, πρέπει να βρίσκεις τη δυναμη να τα «μαζεύεις» και να φεύγεις.
Είναι τόσο απλό και τόσο δυσβάστακτο.
Το καταλαβαίνω δεν μπορεί να ειμαστε όλοι κοσμικο-καλόγεροι όπως εγώ, και ακόμα κάποιοι φίλοι μου αγαπημένοι….
Μπορεί όμως να εισαι και μαλάκας…?
Πόσο πια…?
Καλημέραααααα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου