Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

transit Sun in Cancer -saturn square neptune -mars retrograde : η αναγκη για ενα νεο psychological basic ground

transit Sun in Cancer -saturn square neptune -mars retrograde :
η αναγκη για ενα νεο psychological basic ground

Αν και ο ορισμος της εννοιας complex είναι σχετικα μοντερνο, η ενημερωση των δυναμικων του είναι πολύ αρχαια.
Οι ελληνικοι μυθοι με τις ζωντανές απεικονίσεις της “οικογενειακης καταρας» και οι ψυχαναγκασμοι που επισκεπτονται τους ανθρωπους από τους θεους, μας δινουν τα πρώτα μοντέλα για το πώς λειτουργεί ένα complex.Ετσι οι αρχαιοι Ελληνες καταλαβαν ότι “κατι” –καποιο παρορμητικο εσωτερικο υποδειγμα το οποιο δημιουργησε δραματικες επιπτωσεις στην εξωτερικη ζωη-ειχε έναν αμετακλητο τροπο να περναει από πατερα σε υιο, από μητερα σε κορη, και αυτό το “κατι» συνηθως συνδεοταν με τον έναν ή τον άλλο τροπο με τους θεους.
Οχι μονο βεβαια οι οικογενειακες καταρες, αλλα επισης και τα οικογενειακα δωρα θα μπορουσε να είναι κληρονομημενα με αυτό τον τροπο.

Ότι είναι περισσοτερο ψυχολογικα σχετικο γυρω από αυτές τις μυθολογικες απεικονεισεις είναι η παρορμητικη φυση από αυτό το «κατι» το οποιο οδηγει τις ανθρωπινες υπαρξεις μεσα σε πεποιθησεις,πραξεις και συναισθηματα επανω στα οποια δεν υπαρχει συνειδητος ελεγχος και ο οποιος είναι συχνα σε σκληρη αντιθεση και πολωση με τις ηθικες και τις αξιες τους.

Ετσι θα μπορουσαμε να πουμε ότι ένα complex παρουσιαζεται σαν υποδειγμα παρορμητισμου και η υπογραφη του και η σφραγιδα του σαν μια δυναμικη σχεση αναμεσα στο θεο και τον ανθρωπο, ο μυθος τοτε αποκορυφωνει την numinous φυση των complexes.
Στους αρχαιους Ελληνες, η θεσπιση ενός κληρονομημενου υποδειγματος ηταν μοιρα σε μια πιο βαθια αισθηση.
Οταν ο Ορεστης σκοτωσε την μητερα του για να εκδικηθει του πατερα του τον θανατο, αυτος ενεργουσε παρορμητικα για τα αδικηματα εναντια της θεοτητας τα οποια αρχισαν με τον προγονο του τον Τανταλο και τελειωσε μονον όταν οι προσπαθειες του να βρει μια εναλλακτικη λυση, δημιουργησε μια νεα σχεση αναμεσα στους θεους του.
Ακομα οι Αρχαιοι Ελληνες φανηκε να εχουν καταλαβει ότι αν και τα complexes είναι μοιρα, η ανθρωπινη παρεμβαση μπορει να αλλαξει την εκφραση τους, εαν όχι τον ουσιωδη πυρηνα τους.
Στην μοντερνα δυναμικη ψυχιατρικη, τα complexes ηταν αρχικα εξερευνημενα σχεδον αποκλειστικα στα ορια της παθολογιας.Αλλα η μυθικη απεικονιση των εργασιων τους, μας δινει σε εμας μια εξ ολοκληρου διαφορετικη προοπτικη.Τα complexes όχι μονο δεν είναι μοιρα-αυτά είναι ο πρωταρχικος παραγοντας αμφοτερα στην ανθρωπινη και θεια εξελιξη.

Ταδε εφη Liz Greene στο αριστουργημα the Horoscope in Manifestation-volume 9 CPA, και δεν εχει καποιος να ανατρεξει στην εργασια του Pierre Janet για να παρει μια ιδεα του πως λειτουργει ένα complex : η ιδεα, όπως ενας ιος, αναπτυσσεται σε μια γωνια της προσωπικοτητας, απροσιτος στο θεμα εργαζεται υποσυνειδητα και προκαλει ολες τις διαταραχες της υστεριας και της πνευματικης αρρωστειας.
Το ιδιο χαρακτηρισε και ο Jung αυτά σαν subconscious fixed idea, και στις μερες μας τα complex επιθεωρουνται αποκλειστικα σαν ένα προσωπο της παθολογιας, και το αποσχισμενα θραυσματα κατανοουνται σαν καταπιεσμενες διαμαχες-κυριως σεξουαλικες-τις οποιες το “εγω” δεν μπορει να αντικρυσει ή να μοιραστει με αυτές.

Από την άλλη ο πυρηνας του complex δεν είναι παθολογικος.
O Freud απο την άλλη αποδεχτηκε την ιδεα του Janet καθως και την θεραπεια μεσα από την καθαρση, τη συνειδητη ενημερωση του ενοχλητικου idée fixe, ενθυμουμενοι την προταση του Yung.
Οι ουσιωδεις τεχνικες της ψυχαναλυσης –ερμηνεια ονειρων και free association-τελικα προσανατολιζεται στην ανοδο του complex στη συνειδητοτητα.
Ο Freud όπως και ο Charcoc και ο Janet, αρχικα επιθεωρησε το complex ότι αποτελειται κυριως από καταπιεσμενες προσωπικες μνημες και διαμαχες.Και μονον πια αργοτερα αρχισε να αποδεχεται τα complexes σαν universal παραγοντες οι οποιοι παρειχαν την κινητηρια δυναμη αναπτυξης της κάθε ιδιαιτεροτητας.
Σαν μαθητης του Freud ο Yung εισηγαγε τον ορο complex μεσα στην ψυχαναλυτικη σκεψη.Του Οιδιποδα το complex θα μπορουσε ετσι να ονομαστει Oedipal fixed idea-το αναποφευκτο και αιμομικτικο τριγωνο της παιδικης ηλικιας, με ολες του τις
παραστασεις του :επιθυμια, φοβος,ενοχη,επιθετικοτητα και ντροπη.Επισης ο Alfred Alder πηρε την εννοια του Yung και τη χρησιμοποιησε με την εννοια της inferiority complex –κομπλεξ κατωτεροτητας- μια σταθερη εμμονη ιδεας που εργαζεται κατω από την επιφανεια από το κατωφλι της ενημερωσης μας- και που οδηγει σε μια παρορμητικη δυναμη οδηγο που μπορει αμφοτερα να επιτυχει καποιος αμφοτερα μεγαλειο ή να καταστρεψει την ιδιαιτεροτητα του.

Ετσι καποια μπορει να καταλαβαινει ότι το stuff των complex είναι οι μυθοι.
Από την άλλη υπαρχει ένα φαινομενο που ονομαζεται ψυχολογικο βασικο εδαφος.Ή βασικη ψυχολογικη γειωση.Οπως ξερετε στα ζωα η φυση προβλεπει ένα συγκεκριμενο εδαφος για να ζησουν.Εμεις σαν ανθρωπινες υπαρξεις μπορει να γινομαστε λιγο ασυνειδητοι και μη ενημεροι των φυσικων μας οριων και του εδαφους, ωστοσο είναι σημαντικο και για εμας να ζησουμε όπως ολοι οι ζωντανοι οργανισμοι.Στους ανθρωπους αυτό συμβαινει σε ψυχολογικο επιπεδο.Εχουμε δηλ. το δικο μας ψυχολογικο εδαφος που μας δινει ασφαλεια.Ειναι η δικη μας πραγματικοτητα.
Συνηθως αυτή βασιζεται στους μυθους
και ενας μυθος μας λεει :Αυτος ειμαι, αυτή είναι η σχεση μου με τους αλλους ανθρωπους στον κοσμο για μενα και αυτό είναι το συλλογικο το ρολο που εχει για μενα.Με αλλα λογια αυτή είναι η μοιρα μου.
Αυτη είναι ότι οι θεοι εχουν να μου πουν.Πολυ συχνα αυτοι οι μυθοι –το θεμελιωδες ζητημα που συνεχιζεται μεσα στην ψυχικη βασικη γειωση, θεμελιωνεται πολύ νωρις στη ζωη.Η διαδικασια στην ψυχοθεραπεια είναι να ταυτιστεις με τη φυση της βασικης σου γειωσης και αφου ταυτιστεις να βοηθησεις τη διαδικασια διευκολυνσης επεκτεινει τα ορια του, η ακομα να σπασουν αυτά τα ορια.
Και να θυμαστε ότι η οποια αλλαγη είναι ένα ειδος ψυχικου θανατου και αυτος είναι ενας λογος που οι ανθρωποι αντιστεκονται στην αλλαγη τοσο απελπισμενα.Κατα συνεπεια η εμπνευση δεν εγγυαται αναλογη αλλαγη, αλλα είναι η μεγαλη αρχη σε ότι μπορουμε να παρουμε από την αστρολογια, που είναι η εμπνευση.

Υπαρχουν οι συλλογικοι ή transpersonal μυθοι.Αυτα που ο Yung ονομασε αρχετυπα.Αυτοι υπαρχουν μεσα μας αιωνια.Υπαρχουν οι κοινωνικοι μυθοι.Εμεις ζουμε μεσα σε ένα συγκεκριμενο χρονο και μερος, οπου η κοινωνικη μυθολογια είναι διαφορετικη.
Η θεση της γυναικας είναι διαφορετικη στις ΗΠΑ αποτι στην Ελλαδα για παραδειγμα. Ακολουθουν οι οικογενειακοι μυθοι γιατι κάθε οικογενεια εχει τη δικη της μυθολογια.Και οι μυθοι μεσα στην οικογενεια είναι οριακα κρισιμοι.
Αν συνυπολογισεις ολες αυτές τις κατηγοριες μαζι συν το δικο σου εμφυτο υλικο που φερνεις στη ζωη τη δικη σου, μια αθροιση των ανωτερω σχηματιζεται ο δικος σου προσωπικος Μυθος ή η δικη σου προσωπικη μυθολογια.Και αυτή η υλη είναι που αναστελλει αυτή τη βασικη γειωση.

Τωρα το βασικο προβλημα είναι εδώ ότι οι περισσοτεροι ανθρωποι σε ολο αυτην την υλη είναι ασυνειδητοι και ολο αυτό το βλεπουν εξωτερικα επειδη βλεπουν τα προβλήματα που προκυπτουν να αντανακλουνται εξωτερικα.
Ταδε εφη Richard Idemon στο μαγικο του εργο magic thread…

Το μεγαλυτερα προβληματα που προεκυψαν τα τελευταια χρονια βρισκονται από τους συνεχεις σεισμους του Uranus square Pluto και το σημερινο Saturn square Neptune, μας εκανε να εχουμε χασει την επαφη μας με το κυριο βασικο μας psychological basic ground και αντι με τη φαντασια μας να ψαξουμε να βρουμε καινουργιο προσπαθουμε να ανασκευασουμε το ηδη χαμενο.

Πολλα μπορει να είναι complex κοιτωντας έναν αστρολογικο χαρτη.Κυριως όμως είναι τα λεγομενα aspect patterns που μας ταλαιπωρουν τη ζωη σαν μοιρα, και αυτή θα συνεχιζεται να εκδηλωνεται ετσι σαν μοιρα εφοσον αυτά τα υποδειγματα οψεων θα συνεχιζουμε να τα βλεπουμε στα πλαισια των γεγονοτων και εξωτερικα.

Σπουδαιοτερα από όλα τα aspect patterns είναι : 1.grand trine : οσο θα επιδεικνυεται στους αλλους η δυναμη του απλα ότι υπαρχεις ολοι και ολες εξωτερικα θα σε χαρακτηριζουν τεμπελη και αδρανη.
2.Grand Cross : Εδώ παραγεται ενας ή μια μαρτυρας που σκονταφτει συνεχως από το ένα εμποδιο σε ένα άλλο σταυρωνοντας τον εαυτο στο κυνηγι καποιας αιτιας.
3.T-square : Υπαρχει μια εστια προκλησης στη ζωη που την βρισκεις στην αντιθεση και ένα ειδος προσπαθειας για να βρεις μια λυση που εμφασιζει τη θεληση σου που γινεται μια δυνατη δυναμικη για να παιρνεις αυτό που θελεις που φαινεται από το τετραγωνισμενο τριτο σωμα.Και βεβαια ολο αυτό προκυπτει και σε νευρωση αρκετες φορες.
4.the kite: υπαρχει μια δημιουργικη ικανοτητα αλλα εκδηλωνεται με ποιοτητες πολωσης και αντιθεσης με διαμαχες που οδηγουν σε μια διευθυνση ζωης που φαινεται από τον πολο της αντιθεσης που εμπεριεχεται σ αυτό τα κλειστο κυκλωμα.
5.The yod : Αν και σου ζητειται special προσπαθεια σε μια περιοχη της ζωης, το αισθημα της αμφιβολιας θα σε βασανιζει στο αν θα εργαστουν μαζι πραγματα εξ ολοκληρου ασυμβιβαστα και αντιθετα.
6.Stellium : η πιο ταλαιπωρημενη εκδοχη σε εξωτερικα γεγονοτα και πραξεις αφου λειτουργει σαν οικογενεια και οι πιο κλειστοι μεταξυ τους σε οψεις πλανητες θα επηρεαζουν ολη την οικογενεια, αλλα ακομα αυτοι οι οποιοι είναι περισσοτερο μακρινοι θα δοκιμαζουν ολες τις επιπτωσεις.

Ερχεται θυελλα σε γεγονοτα και οι ζωες μας αλλαζουν δραματικα και είναι καλο να προσανατολιστουμε να ανακαλυψουμε ποιο είναι το νέο βασικο ψυχολογικο εδαφος που θα ζησουμε.
Δεν γινεται αλλιως.Μια νεα πιο δυναμικη σχεση αναμεσα στους θεους και τον εαυτο σου ζητειται εδω και τωρα.
:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου