Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Neptune in Pisces : ενα πειραμα σε βαθος ή η τεχνη της Σαγηνης

Neptune in Pisces : ενα πειραμα σε βαθος ή η τεχνη της Σαγηνης

Το ταξιδι του Ποσειδωνα στους Ιχθεις μας φερνει αντιμετωπους με εναν συμβολικο τροπο σε ενα ειδος Κατακλυσμου, το οποιο περισσοτερο εχει να κανει με τις ανακαταταξεις του εσωτερικου μας χωρου....
Δεν χρειαζομαστε κυριολεκτικη κιβωτο, αλλα αυτη η κιβωτος εχει να κανει με τη γνωση μας επανω σε ολες τις διαστασεις και τις ανταλλαγες της ανθρωπινης εμπειριας....

η τεχνη της σαγηνης

Οταν μιλαμε για τον τυπο του Κοκετη, που μπαινει ξαφνικα στη ζωη σου, στην ουσια μιλαμε για την ικανοτητα να καθυστερει κανεις την ικανοποιηση-ενω περιμενει το θυμα βρισκεται υποδουλωμενο.Οι Κοκετηδες ειναι οι μεγαλοι κυριαρχοι του παιγνιδιου ενορχηστρωνοντας μια παλινδρομηση αναμεσα στην ελπιδα και τη συγχιση.Χρησιμοποιουν ως δολωμα την υποσχεση ανταμοιβης-την ελπιδα της σωματικης απολαυσης, της ευτυχιας, της φημης μεσω του συσχετισμου της δυναμης-που ολα αποδεικνυονται απατηλα.Ωστοσο,αυτο απλως καταφερνει να κανει τους στοχους τους να τους κυνηγουν περισσοτερο.Μιμηθειτε την εναλλαγη θερμης και ψυχροτητας του Κοκετη και θα κρατησετε τους σαγηνευμενους στα ποδια σας...

Οταν μιλαμε για τον τυπο του Γοη, στην ουσια μιλαμε για μια γοητεια που ειναι σαγηνη χωρις σεξ.Οι γοητες ειναι τελειοι χειραγωγοι των αλλων, καλυπτοντας την εξυπναδα τους με το να δημιουργουν μια διαθεση απολαυσης και ανεσης.
Η μεθοδος αυτη ειναι απλη :απομακρυνουν την προσοχη απο τον εαυτο τους και την εστιαζουν στο στοχο τους.Κατανοουν το πνευμα σας, νιωθουν τον πονο σας, προσαρμοζονται στις διαθεσεις σας.Κοντα σε εναν Γοη νιωθετε καλυτερα για τον εαυτο σας..
Μαθετε να μαγευετε, οπως ο Γοης, στοχευοντας στις πρωταρχικες αδυναμιες των ανθρωπων : τη ματαιοδοξια και την αυτο-εκτιμηση....

Ολα αυτα τα καλα μπορειτε να τα βρειτε σε αυτο το υπεροχο βιβλιο του Robert Green και οσοι και οσες ασχολουνται με την Αστρολογια να βρειτε μετα τις οψεις του Ποσειδωνα και ξεχωρισετε τα διαφορετικα χρωματα της σαγηνης που εχετε υποστει ή που δημιουργειτε εσεις οι ιδιοι....

Ενα πειραμα σε βαθος

Η κατάδυση στο εσωτερικό μας είναι ένα ταξίδι πολύ πιο δύσκολο, πολύ πιο επικίνδυνο, πολύ πιο περιπετειώδες και απρόβλεπτο απ' ότι η πιο τολμηρή κατάδυση στα έγκατα της γης ή της θάλασσας, ακόμα κι' από την πιο τολμηρή αστροναυτική εκστρατεία. Γιατί δεν συναντάμε απλώς αντικείμενα ή μερικά σχετικά ακίνδυνα ζώα, όπως οι αρουραίοι και οι τυφλοπόντικες που ζουν κοντά στην επιφάνεια της γης, αλλά όσο προχωρούμε στα βάθη του είναι μας, συναντούμε ζωντανές υπάρξεις που ποτέ πριν δεν είχαμε υποπτευτεί ότι υπήρχαν μέσα μας.

Οι οντότητες αυτές άλλοτε είναι τρομαχτικές, άλλοτε σαγηνευτικές, άλλοτε και τα δύο μαζί. Έχουν όλη τη γοητεία του παράδοξου, του υπερφυσικού και του μυθικού. Δίνουν στη ζωή μιαν άλλη διάσταση. Αλλά το κύριο γνώρισμά τους είναι ότι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν, για τους δικούς τους σκοπούς, τον αφελή και ανύποπτο "δύτη" που εισχωρεί στην περιοχή τους απροετοίμαστος.

Αλίμονο σ΄ εκείνον που δεν ακολουθεί τη σοφή τακτική του πανούργου Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι για να ακούει και να βλέπει τις ξελογιάστρες Σειρήνες αλλά να μην τις πλησιάσει για να μην γίνει βορά τους. Έτσι, αποκόμισε μια πολύτιμη εμπειρία από το ταξίδι του στον εσωτερικό του χώρο. Πήρε ότι καλλίτερο είχαν να του δώσουν οι Σειρήνες, τη μαγική και θεία μουσικότητα της φωνής τους που άγγιξε κοιμισμένες χορδές μέσα του και του φανέρωσε την ύπαρξη άλλων διαστάσεων.

Χάρηκε επίσης, από μακριά, τη σαγηνευτική ομορφιά τους που κι' αυτή του άνοιξε νέους κόσμους μέσα του, αλλά δεν πήγε κοντά τους, δεν έκανε έρωτα μαζί τους, δηλ. δεν ταυτίστηκε με αυτές, κι' έτσι διατήρησε ακέραια την οντότητά του. Όχι μονάχα δεν έχασε την οντότητά του, δεν καταβροχθίστηκε δηλ. από τις Σειρήνες, αλλά την διεύρυνε και την πλούτισε σε μεγάλο βαθμό, όπως δεν θα μπορούσε με τίποτα να την είχε διευρύνει αν δεν είχε κάνει την κατάδυση στα βάθη του.

Γιατί καμιά γυναίκα δεν θα μπορούσε να του χαρίσει, αυτό που του χάρισαν οι Σειρήνες, οι ζωντανές οντότητες του εσωτερικού βυθού και καμιά γυναίκα δεν θα αποτελούσε θανάσιμο κίνδυνο όσο αυτές οι υπάρξεις, παρά μόνο αν είχε προβάλει σε μια σάρκινη γυναίκα τις Σειρήνες, τις Νεράιδες, τις Λάμιες, και τις Γοργόνες που κάθε άνδρας κλείνει στα βάθη του.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση, μας οδηγεί σ' ένα γεγονός που το αγνοούν γενικά οι άνθρωποι. Αγνοούν δηλαδή ότι στο βάθος του ο άνδρας κλείνει μια γυναίκα και η γυναίκα έναν άνδρα. Κατά κανόνα, ο άνδρας τόχει κρυφό καμάρι να είναι πολύ άνδρας, και η γυναίκα χαίρεται να πιστεύει ότι είναι πολύ θηλυκιά. Αυτά, όμως ισχύουν για την επίπεδη επιφάνεια, που σ' αυτήν κινείται η πλειονότητα των ανθρώπων. Πολύ σύντομα αν ο άνδρας επιχειρήσει μια κατάδυση στα βάθη του, ανακαλύπτει τη θηλυκιά πλευρά του, ενώ η γυναίκα αντίστοιχα, έναν πλήρη άνδρα μέσα της.

Αυτή η γυναίκα μέσα στον άνδρα, είναι ένα παράξενο, μυστηριώδες πλάσμα. Δεν έχει ηλικία, κινείται μέσα στο άχρονο στοιχείο. Είναι αυτή που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, ένα πλάσμα διφορούμενο, αινιγματικό, σαγηνευτικό, και επικίνδυνο, που τραβάει τον άνδρα σαν μαγνήτη και τον δένει χειροπόδαρα. Αυτή την εσωτερική γυναίκα μέσα στον άνδρα, που φοράει χίλια προσωπεία και παίρνει χιλιάδες μορφές, ο Γιούνγκ την ονόμασε «άνιμα». Τον άνδρα μέσα στη γυναίκα, «άνιμους». Άπειρη είναι η ποικιλία και των δύο αυτών εσωτερικών οντοτήτων.

Ανεξάντλητος ο πλούτος τους και χαρά στον άνδρα ή στη γυναίκα που κατορθώνει να αποσπάσει, απ' αυτή τη μορφή, ένα - ένα, όλα τα χαρίσματά της και να τα αφομοιώσει, εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα όλο της το φαρμάκι. Αλίμονο τους, πάλι, αν "ερωτευτούν" αυτή τη μορφή και της παραδώσουν την οντότητά τους. Σε λίγο θα τους έχει "ξεκοκαλίσει" ψυχολογικά και πνευματικά.

Μία, λοιπόν, από τις οντότητες που συναντά κανείς όταν καταδυθεί στα βάθη του, είναι η εσωτερική γυναίκα ή ο εσωτερικός άνδρας.

Πριν, όμως, απ' αυτή τη συνάντηση, που αποτελεί σταθμό, συναντά κάτι άλλο που του είναι μάλλον γνώριμο, αν είναι οξυδερκής και ειλικρινής με τον εαυτό του. Αυτό το κάτι που πρωτοσυναντά είναι ο άσχημος εαυτός του, ή "σκιά" του. Για την ακρίβεια, η "σκιά" είναι ο φρουρός που φυλάει το μυστικό άνοιγμα που οδηγεί στο βάθος. Και αν δεν γνωρίσει κανείς πρώτα τη σκιά του και να την αφομοιώσει, η κατάσταση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Αν όλα πάνε καλά, αφομοιώσει πρώτα τη σκιά, κάνει την κατάδυση και γνωριστεί με το έτερο φύλο μέσα του, τότε κάνουν την εμφάνισή τους, άλλες οντότητες, ο «Γέρο-Σοφός» στους άνδρες, και η «Μεγάλη Μητέρα» στις γυναίκες. Υπάρχει επίσης και το θαυματουργό «παιδί» και άλλες μορφές. Όλες αυτές οι μορφές του βυθού, ο Γιούνγκ τις ονομάζει «αρχέτυπα» και όλες τους χαρακτηρίζονται από ένα στοιχείο άχρονο, αιώνιο, που μόλις το αγγίξει ή χωροχρονική μας υπόσταση νιώθει να διευρύνεται ως τα πέρατα του χρόνου και του χώρου και να γεύεται την αθανασία μέσα σ' ένα φθαρτό σώμα που κάθε μέρα της ζωής τους το φέρνει πιο κοντά στο τέλος του.

Αργότερα, οι ανθρωπομορφικές μορφές δίνουν τη θέση τους σε άλλα αρχέτυπα γεωμετρικής φύσης.

Αυτα μας λεει ο Panagiotis Psarros, στην παρουσιαση του βιβλιου :ενα πειραμα σε βαθος απο το δικο του site....
αυτο το βιβλιο μου εμεινε παρακαταθηκη απο τα χρονια που διδασκε η κα Ντακου στον υπεροχο και αξεπεραστο Ουρανο της...

Και ειναι αφορμη να βρειτε τα βιβλια, καλοκαιρι ειμαστε, για να απολαυσετε το ταξδι σας στο Μεγαλο Βαθος, που ουτως ή αλλως συντελειται.....

Μηπως βρεθειτε εκει που ονειρευεστε γιατι δεν ειναι απιθανο, και οχι που θα σας πανε τα κυματα του Κατακλυσμου....

Ολα ειναι στο μυαλο και την Ψυχη μας

Καλο ταξιδι :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου