Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Full Moon and Summer Solstice : Τιμα τον Πατερα σου και τη Μητερα σου αλλα με επιφυλαξεις…(Liz Greene)

Full Moon and Summer Solstice : Τιμα τον Πατερα σου και τη Μητερα σου αλλα με επιφυλαξεις…(Liz Greene)

The Parental Marriage in Horoscope : η γιορτη του Μεγαλου Πατερα
Ου γαρ πω τις εον γονον αυτος ανεγνω (Ομηρος)
Ποιος τον δικο του τον γονιο μπορει να πει πως ξερει.

Πρεπει παντα να θυμομαστε ότι η μητερα και ο πατερας δεν είναι μονον τα υπαρκτα ανθρωπινα πλασματα που συνδεονται με τις πρωιμες εμπειριες της ζωης μας, αλλα και τα συμβολα που ενσαρκωνουν τη θεικη δυναμη των αρχετυπων.Και η τεραστια επιδραση που ασκει η μητερα και ο πατερας στην ατομικη ψυχη του παιδιου, πηγαζει όχι μονο από την προσωπικη σχεση με τον γονεα,οποια και αν ηταν αυτή, αλλα και από την αρχετυπικη σημασια που είναι συνδεδεμενη με τον γονεα από την πρωτη κιολας αφυπνιση της συνειδητοτητας.Γιατι από όλα τα φαντασματα που στοιχειωνουν τον ανθρωπο, τα πνευματα των γονεων εχουν την μεγαλυτερη σημασια.
Οταν ο πατερας και η μητερα γινουν εσωτερικοι παραγοντες, παυουν να αποτελουν φαντασιωσεις της παιδικης ηλικιας προβεβλημενες πανω σε προσωπα, και γινονται μερος της ψυχης που παρεμποδιζουν την προοδο (C.Yung)

Και επειδη η εμπειρια των γονιων είναι οικουμενικη και αρχετυπικη, θα πρεπει λογικα να εμφανιζεται στο γενεθλιο ωροσκοπιο.Και οντως είναι η σοκαριστικη η εικονα από αυτά που βλεπουμε στα ωροσκοπια, στο βαθμο εκεινο που η επιτυχια ή η αποτυχια του ενηλικα παιδιου στη ζωη του, εξαρταται πολύ από το πώς εχει εσωτερικοποιησει αυτό το μηνυμα του πνευματος του γαμου των γονιων του.

Όλα αυτά επειδη οι γονεις αποτελουν μερος του ωροσκοπιου των παιδιων, γιατι ενας ανθρωπος δεν υπαρχει από μονος του, είναι ο καρπος του γενεαλογικου του δεντρου.Ομως ουτε ο πατερας, ουτε η μητερα δεν απεικονιζονται χειροπιαστα στον χαρτη ουτε σκιαγραφουνται οι ατομικοι χαρακτηρες τους.Εκεινο που απεικονιζεται είναι ο τροπος που θα βιωσει το ατομο τη μητερα και τον πατερα του, και ποιες συναισθηματικες, διανοητικες, φυσικες και πνευματικες αξιες είναι πιθανο να τους αποδωσει.Απεικονιζεται, επισης αν η σχεση γονεα-παιδιου-ιδωμενη από εντελως υποκειμενικη σκοπια –θα διευκολυνει ή θα δυσκολεψει τις κλισεις και την προσωπικη αναπτυξη του ατομου.Γιατι πισω από τη σχεση με τους βιολογικους γονεις κρυβεται η σχεση με τους συμβολικους κι ετσι επιστρεφουμε παλι στον κοσμο των αρχετυπικων μορφων και της μεγαλης πολικοτητας αρσενικου και θηλυκου, δηλ. της Κοσμικης Μητερας και του κοσμικου Πατερα.

Με αυτή την εννοια η Μητερα είναι η γη, η υλη, το συναισθημα, ο κυκλος της γεννησης και του θανατου, εκεινη που χαριζει τα παντα, η ενσικτωδης ζωη του σωματος και της ιδιας της γης.
Ο Πατερας είναι ο ουρανος, το πνευμα, η φωτια, η θεληση, το νοημα, ο σκοπος και η σκοπιμη εξελιξη, η ταξη, η δομη και ο νομος.Και όπως συμβαινει και με τα ονειρα κάθε τι που βιωνουμε-αν εχει τη δυναμη να μας μεταμορφωσει ή να μας οδηγησει σε καποια αλλαγη μεσα μας-είναι ταυτογχρονα κυριολεκτικο και συμβολικο.Το ιδιο ισχυει και για τις γονεϊκες φιγουρες.
Ο γενεθλιος χαρτης αναφερεται στον τροπο που βιωνουμε αυτά τα αρχετυπα και ποιες πτυχες τους προβαλλουμε στους βιολογικους προσωπικους και υπαρκτους εκπροσωπους τους.

Οπως η εμβρυικη μεμβρανη που φερει ένα νεογεννητο στο κεφαλι του, ετσι και το πεπλο των προσωπικων σχεσεων-με ολες τις συναισθηματικες διανοητικες και αισθητηριακες χροιες του-καλυπτει και κρυβει τις βαθυτερες ψυχικες ενεργειες.Προτου, όμως μας επιτραπει να διαπερασουμε ελευθερα αυτό το πεπλο, θα πρεπει να αντιμετωπισουμε τις προσωπικες σχεσεις και όλα τα προβληματα που αυτές συνεπαγονται.Εχουμε αναφερει επανειλημμενα ότι η εμφυτη προδιαθεση του ανθρωπου είναι ηδη παρουσα από τη στιγμη της γεννησης του και απεικονιζεται στη διαταξη του γενεθλιου ωροσκοπιου του.

Υπαρχει ενας a priori παραγοντας σε ολες τις ανθρωπινες δραστηριοτητες, δηλαδη μια εμφυτη, προ-συνειδητη και μη-συνειδητη ατομικη δομη της ψυχης.Η προ-συνειδητη ψυχη-ενός νεογεννητου βρεφους, για παραδειγμα –δεν είναι αδειο σκευος το οποιο,υπο καταλληλες συνθηκες μπορει να γεμισει με οτιδηποτε.Αναφερει ο C.Yung.

Ακριβως αυτή η “προ-συνειδητη ψυχη” είναι εκεινη που μας διδει την ελευθερη βουληση να γινουμε αυτό που ειμαστε αντι να παραμεινουμε όπως μας εχουν κανει οι αλλοι.

Το παιδι δεν είναι ενας απλος αποδεκτης της ψυχικης ζωης των γονιων του, παρολο που στη διαρκεια της παιδικης του ηλικιας δεχεται παθητικα τις ασυνειδητες επιρροες του περιβαλλοντος του, προσθετει και εκεινο τη δικη του προσωπικη σφραγιδα στο βιωμα τους.Απο αυτό συναγεται ότι δεν μπορουμε να επιρριψουμε ηθικες κατηγοριες σε κανεναν γονιο, εστω και αν η δικη του παραμεληση,απορριψη, σκληροτητα, απουσια, κτητικοτητα,ή ελλειψη κατανοησης, φαινεται να είναι η αιτια των ψυχολογικων συγκρουσεων.

Αναμφισβητητα, ολες αυτές οι αρνητικες καταστασεις αφηνουν τα σημαδια τους στη ψυχη, και είναι πολλες οι πραξεις ωμης σκληροτητας που διαπραττονται στο ονομα της αγαπης, αλλα οποια και να είναι η νοοτροπια του γονιου, “κατι” μεσα στο παιδι συναντα αυτή την σταση στα μισα του δρομου, κατά μια εννοια, την αποδεχεται και την αφομοιωνει.
Η αξια δε που ασυνειδητα προσδιδει στο ένα ή το άλλο γονεικο ιδιωμα, θα καθορισει την ισχυ της επιδρασης του γονεα επανω του.Διχως, ποτε να το συνειδητοποιουμε διαποτιζομαστε από ορισμενες στασεις ζωης που δεν είναι πραγματικα δικες μας-στασεις που προερχονται από έναν γονεα, ο οποιος καλοπροαιρετα αλλα ασυνειδητα μεταχειριζεται το παιδι με έναν ορισμενο τροπο, επειδη το ιδιο το παιδι “ξυπνα” μεσα του αυτή την συμπεριφορα.
Ετσι ο σημαντικοτερας παραγοντας στα προβληματα που προκυπτουν από τις δυσκολες σχεσεις γονεα-παιδιου, ιδιως αυτές με τη μητερα, δεν είναι τι εκανε ή δεν εκανε ο γονεας.

Είναι η αλληλεπιδραση αναμεσα στα δυο μερη, είναι η μειξη δυο χημικων ουσιων, και τα δυο μερη συνεισφερουν στο τελικο αποτελεσμα…Για προσπαθειστε να το προεκτεινετε και στις συναισθηματικες σχεσεις με τους συντροφους σας.
Με λιγα λογια το θεμα δεν είναι μονο τι εκανε ο γονιος,αλλα και τι προσδοκουσε το παιδι από εκεινον να κανει, και, φυσικα η ανακολουθια αναμεσα στην πραξη (ή την απουσια της) και την προσδοκια.
Στην κοινωνια μας είναι μαλλον απιθανο να υπαρχουν πολλα ατομα αλωβητα από τα αντιφαντικα καταλοιπα των γονιων τους.

Σε ένα ωροσκοπιο πρωτα απολα υπολογιζουμε τον Ηλιο και τη Σεληνη, που είναι συμβολα Αρσενικης και Θηλυκης Αρχης, τα οποια συνδεονται επισης με τη μητερα και τον πατερα.
Συνιστουν επισης και την πιο θεμελιωδη ουσια Αντρα και Γυναικας.
Μετα ακολουθει το Μεσουρανημα και το Ναδιρ που είναι ο 10ος οικος και ο 4ος οικος αντιστοιχα.

Ο δεκατος οικος θεωρειται ότι συνδεεται με το επαγγελμα, τη σταδιοδρομια και την κοινωνικη θεση του ατομου, ενώ ο τεταρτος με το σπιτι και την οικογενειακη ατμοσφαιρα.Και οι δυο οικοι, ωστοσο συνδεονται με τις σχεσεις γονεων-παιδιου.Ειναι πιθανον ο Μεσημβρινος-ο καθετος αξονας του ωροσκοπιου –και η πολικοτητα Ηλιου-Σεληνης να φανερωνουν δυο διαφορετικες πλευρες της γονικης εμπειριας.Οι οικοι φαινεται να αντικατοπριζουν την υλικη πραγματικοτητα του ατομου, ενώ οι πλανητες τα ρευματα και τις κατευθυνσεις της ενεργειας μεσα στην ψυχη.Με αλλα λογια οι δυο “γονικες” γωνιες του ωροσκοπιου αποτελουν περισσοτερο ενδειξεις για τη σχεση του ατομου με τον πατερα και την μητερα.

Ενω ο Ηλιος και η Σεληνη καθρεφτιζουν την εσωτερικη εμπειρια του ατομου σε σχεση με τους αρχετυπικους γονεις του.
Και είναι πολύ δυσκολο να αποφανθουμε ποια από τις δυο ενδειξες είναι η πιο σημαντικη.Σιγουρα, όπως πρεπει να εξετασουμε και τα δυο αυτά ζευγη αντιθετων.
Γιατι ακομα μεγαλυτερη διαμαχη και συγκρουση υπαρχει στην αστρολογικη κοινοτητα γυρω από το θεμα του τεταρτου οικου-που συνδεεται με το Ναδιρ-αν πρεπει να συνδεεται με τον πατερα ή τη μητερα.

Αλλα πρεπει να θυμομαστε ότι εκεινο που ασκει την καθοριστικη επιρροη πανω στο παιδι είναι το ασυνειδητο του γονεα.Φυσικα όπως σε ολες τις πολικοτητες κάθε πολος συμπληρωνεται και αντισταθμιζεται από τον αλλον, ετσι ώστε, σε καποιον βαθμο να επιτευχθει η ισορροπια.

Επομενως η σχεση του παιδιου με τον έναν γονιο θα εχει σαν αποτελεσμα, την αντιθετη σχεση με τον αλλον.

Δεν μπορουμε να διαχωρισουμε το ζευγος των γονεων, εφ` οσον η επιρροη που ασκουν είναι αμοιβαια και επηρεαζουν από κοινου την ισορροπια των αντιθετων μεσα στο παιδι.
Με αλλα λογια οι γονεις αποτελουν μια ενοποιημενη εμπειρια.
Και οσο ευκολα φαινεται αυτά σε καποια ωροσκοπια όπως το δικο μου, τοσο δυσκολα στα πιο πολλα, αυτό όμως δεν αλλαζει την ουσια της ενοποιημενης εμπειριας.

Τελειωνοντας την παρουσιαση της υπεροχης εργασιας της Liz Greene απ το relating, που κυκλοφορει και στα Ελληνικα, από τις εκδοσεις Isis, με το ονομα : «H Ψυχολογια των Σχεσεων» αξιζει να αναφερθει η αποψη του Εσωτερισμου που πρεπει να τη θυμομαστε :εμεις επιλεγουμε τους γονεις μας, με τη δικη μας βουληση, όχι όμως σαν τιμωρια ή επιβραβευση για τις κακες ή τις καλες μας πραξεις σε μιαν άλλη ζωη.Τους επιλεγουμε επειδη αυτοι οι γονεις είναι φτιαγμενοι από τη δικη μας ουσια και συνδεονται μαζι μας γιατι μοιραζομαστε την ιδια τη ψυχοσυνθεση –ειτε αναγνωριζουμε αυτό τον συνδεσμο ειτε όχι.
Συνεπως οι γονεις μας είναι τοσο οι αντικειμενικοι ανθρωποι που ζουν στον εξωτερικο κοσμο μας οσο και οι συμβολικες μορφες που ζουν μεσα στη ψυχη μας.

Ακομα περισσοτερο να θυμομαστε ότι το Μεσουρανημα είναι συνηθως συνειδητο σημειο του χαρτη με το οποιο συνηθως ταυτιζεται καποια/ος προθυμα.
Ετσι θα τον ακουσουμε να ασπαζεται απολυτα τις αξιες του ζωδιου όταν περιγραφει τον εαυτο του στους αλλους.Εκεινο που δεν είναι συνειδητο είναι πως απεκτησε αυτές τις αξιες.
Αλλα με λίγη διερευνηση ανακαλυπτουμε κατι από τη σχεση Μητερας και Παιδιου.Επισης φαινεται να συνδεεται με την persona, το προσωπειο της κοινωνικης προσαρμογης που κάθε ατομο αναπτυσσει προκειμενου να εναρμονιστει ομαλα με το περιβαλλον του.

Σε αντιθεση το Ναδιρ που είναι συνηθως ένα πολύ βαθια θαμμενο και ασυνειδητο σημειο επειδη συμβολιζει την πηγη και τις ριζες της υπαρξης μας τα στοιχεια εκεινα που ενοικουν σιωπηλα στα αδυτα της ψυχης και τροφοδοτουν με χυμους το δεντρο που τελικα θα ανθισει και θα καρποφορησει στον κοσμο –μεσα απ το Μεσουρανημα και τις κοινωνικες προεκτασεις που αυτό συνεπαγεται.
Και σαν πηγη της υπαρξης θεωρειται ο Πατερας, ο οποιος προσωποποιειται στον φυσικο πατερα, που μας δινει το ονομα και το γενεαλογικο του δεντρο του, καθως και τη δομη και το στηριγμα που χρειαζεται μια οικογενεια να υπαρξει.
Ειναι το σημειο που το εγω ακινητοποιειται αναμεσα στις ασυνειδητες δυναμεις του παρελθοντος και του μελλοντος.
Και όπως ακριβως ο ωροσκοπος εχει παντα το αντιθετο του στον κατερχομενο τη δυση δηλ., που αφορα εσενα και τους αλλους, ετσι και το Μεσουρανημα εχει το αντιθετο του στο Ναδιρ.

Αν η μητερα κρατα τα κλειδια της εμπειριας, ο πατερας κρατα τα κλειδια του νοηματος πισω από την εμπειρια αυτή, το σχεδιο, τον σκοπο, την κατευθυνση και τον σπορο από την αρχη μεχρι το τελος.Ακομα το ζωδιο που βρισκεται στο Ναδιρ, αντιπροσωπευει συχνα καποια ποιοτητα που αναζηταμε στους αλλους στις σχεσεις μας-εξ ου και η σπουδαιοτητα του στη συγκριση των ωροσκοπιων, μια ποιοτητα που μπορουμε να ανακαλυψουμε μεσα μας, εφ `οσον ειμαστε διαθετειμενοι να καταβαλλουμε την απαιτουμενη προσπαθεια.
Ειναι η κρυφη, ή μη-συνειδητοποιημενη αξια, εκεινη που τελικα κατευθυνει τις επιλογες που θεωρουμε ότι εμεις κανουμε ενσυνειδητα.

Αυτος είναι εσωτερικα ο ρολος του Πατερα, που σημερα είναι η γιορτη του και κανετε οσοι και οσες γνωριζετε στοιχειωδως από Αστρολογια συγκρισεις των ωροσκοπιων με τους γονεις σας για να δειτε ποσο σοκαριστικα και μαγικα επιβεβαιωνονται όλα αυτα…

Εκει ακριβως σ αυτόν τον αξονα MC/IC, που αναλυσαμε και που τελικα είναι οι συμβολικες απεικονισεις της κληρονομικοτητας μας, θα δειτε τα ιδια ζωδια με τους γονεις σας, στο ωροσκοπιο τους, τα ιδια ζωδια να αντιστοιχουν με τα δικα τους.
Βεβαια δεν γινεται να ταυτιζονται και με τον Ηλιο τους παντα.Μπορει να τα δειτε και στο ζωδιο της Σεληνης τους, ειτε του Ωροσκοπου τους ή με την κυριαρχη επιδραση ενός πλανητη με πολύ ισχυρη θεση στο ωροσκοπιο τους.

Αυτος ο αξονας MC/IC αντανακλα τις πραγματικες συνθηκες που υπαρχουν στο περιβαλλον που μεγαλωσατε σε αντιθεση με το ζευγος Ηλιου-Σεληνης που συμβολιζει την ισορροπια αρσενικου θηλυκου μεσα στο ατομο, υπο την ευρυτερη δυνατη εννοια.

Δηλαδη την βαθυτερη ερμηνεια που δινεις στις εννοιες αρσενικο και θηλυκο σαν αποσταγμα που εχεις αποκομισει από την πειρα της δικης σου ζωης.
Δεν είναι τυχαιο που η γιορτη του Πατερα συμπιπτει με το θερινο Ηλιοστασιο…
Ακριβως επειδη τα προσωπικα μας ωροσκοπια είναι η προσωπικη μας απεικονιση των κυκλων των Εποχων, όπως φαινονται από τους καθετους και οριζοντιους αξονες τους.

Ειμαστε σε εναν μεγαλο βαθμο ο γαμος των γονιων μας...
και αυτο μας καθοριζει την πυξιδα της διαδρομης των ζωων μας...
Και αυτο ειναι double trouble...
Ειναι στο χερι μας να ανακαλυψουμε την διαδρομη του Αληθινου μας Εαυτου....

:) <3
ΥΓ : η δευτερη φωτο απο το timeline του εξαιρετικου φιλου και ψυχιατρου Πετρου Λυμπερη, που αφηνει τη Φυση να εχει τον τελικο διαλογισμο στον εσωτερικο του κσομο...
βαζοντας τιτλο στην φωτο του : Double Trouble

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου