Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 : η dance culture τους....

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 : η dance culture τους....

" Στις δημοκρατίες της Δύσης εκείνο που ίσχυσε σταδιακά από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης- της μόνης επανάστασης που πέτυχε κάπως τους σκοπούς της, έφερε δηλαδή την δημιουργούμενη αστική τάξη στο προσκήνιο, αλλά δεν άλλαξε και το δεδομένο της Εξουσίας, εξ αιτίας του ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό- ήταν η διάκριση των τριών εξουσιών σε Νομοθετική, Δικαστική και Εκτελεστική.
( δεν είναι επι του παρόντος να συζητήσουμε τι εκανε ακριβώς η Οκτωβριανή)

Στη διάρκεια του εικοστού αιώνα καθιερώθηκε και ο όρος Τετάρτη Εξουσία για τον Τύπο αρχικά και για τα Μέσα Ενημέρωσης στην γενικότητά τους, στη συνέχεια. Καλά είναι όλα αυτά κι αν δεν ήταν κι εκτός πραγματικότητας θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Στην πραγματικότητα η Εξουσία ήταν αυτό που ήταν πάντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με τις παραλλαγές που ίσχυαν σε κάθε εποχή και με ελαφρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το καθεστώς.

Η Πρώτη Εξουσία παραμένει πάντα το Κεφάλαιο δηλαδή οι διαχειριστές της ροής του χρήματος.
Δεύτερη Εξουσία αποτελούν τα Μέσα Ενημέρωσης, που ο κύριος σκοπός τους παραμένει η προστασία του Κεφαλαίου.

Γι αυτό και δεν έχει σημασία το τι αποκαλύπτουν τα Μέσα Ενημέρωσης.
Το σημαντικό είναι το τι δεν αποκαλύπτουν και αυτό γιατί τα συμφέροντά τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Πρώτη Εξουσία, είτε απ’ ευθείας, είτε δι’ αντιπροσώπων.

Οι υπόλοιπες Εξουσίες δηλαδή η νομοθετική, η δικαστική και η εκτελεστική, που θα μπορούσαμε στο σύνολό τους να τις αποκαλούμε Τρίτη Εξουσία, αποτελούν μια σχετικότητα. Συνδέονται δηλαδή με σχέσεις συμφέροντος με τις δυο υπερκείμενες Εξουσίες, αλλά ο κύριος ρόλος τους είναι η διαχείριση των προβλημάτων της Μάζας,
Η ίδια Μάζα αποτελεί την Τετάρτη Εξουσία......"
(νομίζω ότι έχει αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά, στα social media...)

Η Μάζα αποτελεί ένα πρόβλημα για μελέτη.
Ενώ τα κατ΄ ιδίαν άτομα που αποτελούν μια Μάζα, είναι ίσως άτομα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, με σπουδές, με γνώσεις και το σπουδαιότερο με κριτική ικανότητα, όταν γίνονται μέλη μιας Μάζας, αυτομάτως ρέπουν προς τον άνθρωπο του Νεάντερνταλ.
Με λίγα λόγια η Μάζα μοιάζει με έναν τεράστιο, ηλίθιο και επικίνδυνο γίγαντα.
Είναι μεν επικίνδυνος γιατί είναι τεράστιος, αλλά είναι και εύκολα διαχειριζόμενος γιατί είναι ηλίθιος.

Οι νόμοι μιας οποιασδήποτε κοινωνίας έχουν άλλη ισχύ- πολύ μικρή- για τα μέλη των τριών πρώτων εξουσιών- και γίνονται όλο και πιο ευέλικτοι στην εφαρμογή τους όσο ανεβαίνουμε στην κλίμακα- και άλλη για την Τέταρτη Εξουσία, πάνω στην οποία εφαρμόζονται κυρίως.

Ο πλούτος που παράγει μια οποιαδήποτε κοινωνία χωρίζεται σε δύο πάνω κάτω ίσα μέρη. Το ένα μέρος το καρπούνται οι Τρεις Πρώτες Εξουσίες και το άλλο μισό η Τέταρτη. Οι τρεις πρώτες εξουσίες αποτελούν σε αριθμό χονδρικά το 1% μιας κοινωνίας και η Μάζα το υπόλοιπο 99%.
Από το 50% του πλούτου μιας κοινωνίας που καρπούνται οι τρεις πρώτες εξουσίες τη μερίδα του λέοντος αποσπά η Πρώτη Εξουσία.
Το δεδομένο της Πρώτης Εξουσίας, των διαχειριστών δηλαδή του μεγάλου Κεφαλαίου διαφέρει από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή.

Η Εξουσία ήταν πάντα ήσυχη να απολαμβάνει τα υπερκέρδη της, όσο η Μάζα δεν πεινούσε. ΄Όταν η Μάζα πεινάει, τότε δημιουργούνται εκρήξεις.
Είναι και αυτό μια άλλη νομοτέλεια.

Τα προβλήματα όμως που δημιουργεί η σημερινή ανισορροπία, τις πιθανότητες εκρήξεων, όπως και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που περνάει μια άλλη ιδιότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα φάση μετάβασης στη διάρκεια της οποίας θα έρθουν τα πάνω κάτω, με ριζική αναδιάρθρωση της Πρώτης και Δεύτερης Εξουσίας....."
( έχουν έρθει τα πάνω-κάτω- το άρθρο ειναι παλιό-του 2008),

δεν είναι δικό μου άρθρο, αλλά τάδε εφη Άρης Τερζόπουλος, στο ηλεκτρονικό klik magazine, στα τέλη περίπου του 2008, που ειναι επίκαιρο οσο ποτέ...
και με τη λογική οτι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα σας ειναι πιο χρήσιμο να ξέρετε που "πατάτε και που βρίσκεστε"....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου