Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

A Rose by any other name : τα πιο Ψυχοπαθολογικά χρόνια του 21ου αιώνα... AFTER DARK

A Rose by any other name : τα πιο Ψυχοπαθολογικά χρόνια του 21ου αιώνα...
AFTER DARK
Οι ρίζες της λέξης ψυχοπάθεια προέρχονται απ τη ψυχή και το πάθος : το βάσανο της ψυχής.
Στην πρακτική φαίνεται όμως οι ψυχές των άλλων ανθρώπων να υποφέρουν στα χέρια του ψυχοπαθή, αντί η ίδια η ψυχή του ψυχοπαθή, γύρω απ τον οποίο τελικά εμείς ξέρουμε πολύ λίγα ακόμα...
Υπάρχει βέβαια και η λέξη sociapath,που είναι της μόδας, αλλά η περιπλοκή γίνεται απ τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά του ψυχοπαθή, και όχι απ την εσωτερική κατάσταση της ψυχοπαθολογικής ιδαιτερότητας.Όλα είναι σχετικά.
Οι μελέτες της αστρολογίας, γύρω από τις διαταραγμένες ψυχολογικές καταστάσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχιση όπως συμβαίνει και στην θρησκεία και στην ιατρική επιστήμη, από τότε που έχουν επισημανθεί για πρώτη φορά τέτοια προβλήματα.
Και παρά τις εξερευνήσεις της μοντέρνας ψυχολογίας, συχνά δεν είμαστε κοντά στην κατανόηση τέτοιων εκφράσεων του ανθρώπινου βάσανου, απότι είμασταν χιλιάδες χρόνια πριν.
Αν και η αστρολογία, δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί όμως να προσφέρει εμπνεύσεις στο γιατί κάποια άτομα ανταποκρίνονται στη διαμάχη και τη δυστυχία με το να αποσύρονται απ τη ζωή, και γιατί κάποια άλλα ανταποκρίνονται με αγριότητα και σκληρότητα προς την πλευρά των συνανθρώπων τους.
Δεν γίνεται η θρησκεία να τους χαρακτηρίζει δαιμόνια, όπερ σημαίνει ότι η ψυχή τους βρίσκεται κάτω απ την κατοχή «απόκοσμων» δυνάμεων ούτε η σύγχρονη ψυχιατρική να τους καταστέλλει με χορήγηση φαρμάκων.
Ανεξάρτητα αν κάποιες φορές υπάρχουν προσωρινά «ανακουφιστικά» αποτελέσματα. Γιατί θα πρέπει να θυμάστε : "ότι η δυνατότερη ψυχή μπορεί να καταρρεύσει απ το βάρος των πιο δύσκολων καταστάσεων".
Απ την άλλη όσο αγάπη και να τους προσφέρεις, κατά κάποιο τρόπο γίνονται χειρότεροι, γιατί προσέχοντας αυτά που σου περιγράφουν τις πιο πολλές φορές, η συμπεριφορά τους γίνεται αντικείμενο της Μυθολογίας και των διαμαχών που είχαν οι αρχαίοι θεοί μεταξύ τους, με το πιο εντυπωσιακό να έχουν πλήρη άγνοια της Μυθολογίας.
Μέσα στις κοινωνικές συνθήκες, θα πρέπει κάποιος να προσθέσει την περίοδο του χρόνου που διανύεται, γιατί φαίνεται αυτός ο παράγοντας να είναι σπουδαίος, με την έννοια ότι επειδή στη ψυχή είναι όλα άχρονα, κάποια άτομα «πέφτουν» στις μαύρες τρύπες του σύμπαντος της δικής τους ψυχής, στο σημείο μηδέν του χρόνου, με αποτέλεσμα να «αναλαμβάνουν» το ταξίδι τους, οι αρχαίοι θεοί.
Όλες αυτές οι σκέψεις έχουν σαν βάση την εργασία του James Hillman, που στην εργασία του έχει γίνει μια προσπάθεια « to restore psyche to what he believes to be "its proper place" in psychology. Hillman sees the soul at work in imagination, fantasy, myth and metaphor. He also sees soul revealed in psychopathology, in the symptoms of psychological disorders. Psyche-pathos-logos is the “speech of the suffering soul” or the soul’s suffering of meaning. A great portion of Hillman’s thought attempts to attend to the speech of the soul as it is revealed via images and fantasies.
Όλα αυτά οδηγούν σε ένα είδος πολυθειστικής ψυχολογίας, και συνεπώς μας οδηγεί στην μελέτη της αστρολογίας, με διάφορους τρόπους, και κυρίως σαν βάση της τη μυθολογία.Γιατί συνεχίζοντας ο Hillman δηλώνει ότι the power of myth, its reality, resides precisely in its power to seize and influence psychic life.
The Greeks knew this so well, and so they had no depth psychology and psychopathology such as we have. They had myths. And we have no myths as such—instead, depth psychology and psychopathology. Therefore psychology shows myths in modern dress and myths show our depth psychology in ancient dress."

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθή ; Πώς μπορεί ένα άτομο να γίνει ένας ψυχοπαθής; Υπάρχει η περίπτωση να γίνει ένας ψυχοπαθής και αυτό να είναι κρυμμένο μέσα στον κάθε ένα από μας;
Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά ;
Η Liz Greene στο υπέροχο βιβλίο της The Dark of the soul :
Psychopathology in the horoscope, ξεκινάει από μια γενική προοπτική που την οδηγεί σε πιο ιδιαίτερες και συγκεκριμένες περιοχές, η Liz, κάνει διερεύνηση σε ψυχολογικές και αστρολογικές υπογραφές που συνδέονται συνήθως με ψυχοπαθητική συμπεριφορά.
Απο ψυχολογική προοπτική και σύμφωνα πάντα με τις απόψεις της, οι οποίες έχουν στηριχτεί στη θαυμάσια δουλειά του James Masterson : the Narcissistic and borderline Disorders, οι διερευνήσες τους έχουν δημιουργήσει μια λίστα, που προσπαθεί να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά του ψυχοπαθή και με την προυπόθεση ότι ισχύουν όλα τα χαρακτηριστικά και όχι το καθένα επιμέρους...
1.η Γοητεία του/της : η γοητεία εμφανίζεται σε όλες τις κλινικές λίστες που περιγράφουν τη ψυχοπαθητική συμπεριφορά, γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό μέσο με το οποίο η ψυχοπαθητική προσωπικότητα πλοηγεί τις κοινωνικές καταστάσεις.
2.Μεγαλοπρεπή αίσθηση της εαυτο-αξίας.Το δεύτερο χαρακτηριστικό της λίστας είναι μια μεγαλοπρεπή αίσθηση της εαυτο-αξίας.Μπορούμε επίσης να την ονομάσουμε ''φούσκωμα" (inflation).Συνήθως η inflation συνδέεται με τον κλινικό ναρκισσισμό, ο οποίος μπορεί να μας δώσει μια υπόδειξη των βαθύτερων ψυχολογικών δυναμικών, όπως αυτές εργάζονται κάτω απ την επιφάνεια, ενός ψυχοπαθή....
3.χαλαρές άμυνες στα όρια (low boredom threshold)...borderline προσωπικότητες, που είναι αποκομμένοι απ τον εαυτό τους, γιατί μέσα τους μπορεί να μεταφέρεται αβάστακτος πόνος...αυτό έχει ολέθρια αποτελέσματα, του να μην τελειώνουν αυτό που αρχίζουν, γιατί η δυστυχία αντικρύζεται στην εσωτερική διαμάχη,καθώς φτερουγίζουν απο ενδιαφέρον σε ενδιαφέρον και απο άνθρωπο σε άνθρωπο..
4. παθολογικά ψέμματα.....και φυσικά, ψέμματα λέμε όλοι και όλες αλλά εκεί εξυπηρετούν κάποιο σκοπό προστασίας του εαυτού μας.Φυσικά εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό : δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό..
5.conning (εξαπάτηση).Αυτού του είδους η εξαπάτηση Conning, που προέρχεται απ το όριο confidence artist, και σημαίνει την ικανότητα να αποπλανεί κάποιος τους άλλους ανθρώπους για να πιστεύουν τα παθολογικά του ψέμματα και τις απάτες του.Και φυσικά το επιτυχές conning χρησιμοποιεί και το
όπλο της γοητείας.Και βέβαια όλα αυτά δεν αποσκοπούν μόνο για προσωπικό κέρδος, αλλά και απ την ευχαρίστηση του να κάνεις κατεργαριές στους άλλους, τρελλαίνοντας τους.
6. Έλλειψη τύψεων...Ένα απ τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της λίστας.
Οταν πληγώνουμε κάποιον αισθανόμαστε άσχημα γι αυτό...συνήθως επίσης μια άσχημη συμπεριφορά έχει να κάνει για λόγους εκδίκησης αλλά στην περίπτωση των ψυχοπαθών, παρόλο που φαίνεται ένας τέτοιος τόνος, δεν υπάρχουν τύψεις γιατί δεν υπάρχει compassion για τους άλλους.
7.Έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης.Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να "κολλάει" με την αναλγησία και τις τύψεις.Ίσως να ανήκουν στο ίδιο πακέτο, αλλά είναι κύρια καθημερινές συναισθηματικές διαταραχές.
8.Παρασιτικό lifestyle....είναι ότι καταλαβάινετε...απλά μπορεί να συνδέεται με την μεγαλοπρεπή αίσθηση της εαυτοαξίας, και η στάση τους να είναι : γιατί πρέπει να εργαστώ όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, που είναι και βαρετοί και κατώτεροι σε σχέση με μένα...
9.Έλλειψη Αυτοελέγχου.Εδώ συμπεριλαμβάνονται χαρακτηριστικά όπως οριακή παρορμητικότητα και η ανικανότητα να υποφέρεις την απογοήτευση και την αποτυχία.
10.Έλλειψη σύνδεσης και συγγένειας.Μπορεί να φαίνεται ότι σαν προφανές απ τα προηγούμενα, αλλά πρέπει να τονιστεί η ανικανότητα τους να σχηματίζχουν κλειστές σχέσεις, γιατί αυτές είναι πιθανές όταν υπάρχει συναισθηματική κατανόηση.Ότι εμφανίζεσαι σαν σύνδεση σ αυτούς, είναι ένας χειρισμός για ναρκισσιστική ικανοποίηση.To sex χρησιμοποιείται απ τους ψυχοπαθείς σαν μέσο χειρισμού, αν και η ασυδοσία τους συνήθως είναι ένας τρόπος ζωής-εκτός και αν υπάρχει ολοκληρωτική ανικανότητα-πράγμα όχι ασυνήθιστο.
11.η αποτυχία του να αναλαμβάνουν και να αποδέχονται τις ευθύνες τους.Αυτό είναι κάτι πιο μεγάλο απ το παρασιτικό lifestyle,γιατί ζητάει απ τους άλλους να πληρώνουν συνεχώς για το οτιδήποτε.
Το θέμα δεν είναι μόνο ότι αρνούνται τη συμπεριφορά τους την ίδια, αλλά φαίνεται να είναι μη ενήμεροι απ αυτή...
Θα προσθέσω και έναν προσωπικό λόγο, απ την 20ετή εμπειρία μου, με αυτά ...
την επέλαση του Κακού...
τη γοητεία του κακού, που έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και θα επανέλθουμε.
Απο αστρολογική άποψη τα πράγματα, είναι συναρπαστικά, καθώς για παράδειγμα, η Σελήνη και η Αφροδίτη συχνά παίζουν κυρίαρχο ρόλο στα ωροσκόπια των ανθρώπων τους οποίους θεωρούμε σαν ψυχοπαθείς.
Στην πραγματικότητα, τα ωροσκόπια πολλών δήθεν "αναίσθητων" και "ψυχρών" ψυχοπαθών έχουν έμφαση του στοιχείου του νερού ή με προβλήματα στους υδάτινους οίκους. Έκπληξη;
Και βέβαια όχι, ότι όλοι με water strong είναι ψυχοπαθείς...
το έχουμε ξαναπεί, αυτές και αυτοί που χρησιμοποίησαν τους υδάτινους οίκους τους σε δημιουργικά projects,πήραν δώρα απ τη φαντασία τους...
ούτε και ο έρωτας ήταν μια παραίσθηση, σε κάποιους "κλήρωσε"...αλλά οι άλλοι πρέπει να διερευνήσουν μια τέτοια κατάσταση...γιατί είναι κρίμα να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία, που έχει παρουσιαστεί με "ψυχοπαθολογικό μανδύα" και μέσα της, μπορεί να κρύβει μια τεράστια ομορφιά...
Αλλά μπορεί...
δεν είναι το πιο πιθανό...
Όλη αυτή ήταν η αστρολογική εικόνα του Ουρανού και της συμπαντικής ταπετσαρίας, εφέτος....
Από ψυχολογική άποψη, καθίσταται σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι με τις παραπάνω συμπεριφορές, είχαν συχνά δυσκολίες να αντιμετωπίσουν την ισχυρή τους ευαισθησία και τα συναισθήματα απ το παρελθόν τους.
Το βρήκαν πιο εύκολο να κλειδώσουν μακριά τα συναισθήματά τους και να τους κρατήσουν «υδατοστεγή», έτσι ώστε, δεν θα πρέπει να νιώθουν.....
Αλλά αυτοί έχουν βρεί άλλα σημεία διεξόδου για την υδατώδη πλευρά τους: χρησιμοποιούν τους άλλους με την ισχυρή ικανότητα τους για ενσυναίσθηση για να "γλιστράνε κάτω απ το δέρμα των θυμάτων τους" για να ανακαλύψουν περισσότερα για τις αδυναμίες και τους φόβους τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν αυτούς ανελέητα.
Ναι εφέτος, οι ψυχοπαθείς χτύπησαν με σκοπό την αντεκδίκηση, σαν μια εκδίκηση για τα δικά τους πληγωμένα αισθήματα και συναισθήματα,.
αλλά αν καποιος τους ερωτεύτηκεα, πόσο τους αρέσει όλο αυτό...?
Για να δούμε τι θα το κάνουν....
γιατί εγώ ξέρω : έχω κάνει ήδη διατριβή, και χωρίς έρωτα δεν μπορεί να έχεις μια τέτοια διατριβή....
by the way το μεγαλύτερο φάρμακο αντιμετώπισης τους, πάντα σύμφωνα με την αστρολόγο των αστρολόγων Liz Greene, τη δασκάλα μας, είναι το mars conj chiron, που είναι δημιουργικό σ αυτές τις περιπτώσεις και ενεργειακό asset ...μονο ετσι τους αντεχεις, και με δημιουργικο Κρονο....
ο Αρης παίζει το ρόλο του φορτιστή αλλά και του ενεργειακού κέντρου..
Απ την άλλη οι πιο περισσοτεροι πολιτικοί που ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών, γιατί το έκαναν και το κάνουν ?...
για λόγους αντεκδίκησης ....γιατί τι τους έχουμε κάνει...?
αληθεια καταλαβαινουν τι κανουν στις ζωες μας...?
Καλημερααααα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου