Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

the life with the sign of Libra

...the life with the sign of Libra......

mythology 

Το ζώδιο του Ζυγού, είναι σχετικά νέο, και έκανε την εμφάνιση του κατά η διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου, μεταξύ 3ου και 2ου αιώνα π.Χ. Πριν απ αυτό, η έννοια της δικαιοσύνης αποδιδόταν με πιο ενστικτώδη τρόπο, και ανήκε στην περιοχή του Σκορπιού, και συνοψιζόταν στη φράση : «οφθαλμός αντί οφθαλμού».
Το image όμως της ζυγαριάς που προσπαθούσε να βρεί την ισορροπία, βρισκόταν στους μύθους της Αρχαίας Αιγύπτου, όπου η θεότητα Ma`at, ήταν φύλακας της δικαιοσύνης, ζυγίζοντας τις ψυχές,πριν ταξιδέψουν για τον άλλο κόσμο, με ένα φτερό, για να προσδιορίσει πόσο ελαφριές και ελεύθερες ήταν απ το βάρος της αμαρτίας. Η ισορροπία επίσης ήταν συνδεδεμένη με την Αθηνά, την θεότητα της Σοφίας, η οποία μας έχει διασωθεί στην μοντέρνα εικονογραφία, σαν μια γυναίκα της δικαιοσύνης,που έχει κλειστά τα μάτια της, με ένα ύφασμα, προεδρεύοντας σε πολλές νομικές υποθέσεις στις αίθουσες δικαστηρίων.Ετσι ο Ζυγός εξελίσσεται από την ενστικτώδη περιοχή της αρπαγής, αντανακλώντας τη θέληση να χρησιμοποιήσει την ικανότητα της λογικής για να πετύχει μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση.
Η βαθιά αλλαγή που εν τω μεταξύ συνετελέσθη στις ανθρώπινες αξίες, αντανακλώνται απ`την εμφάνιση του ζωδίου του Ζυγού, το οποίο σκιαγραφείται επίσης στο μύθο του Ορέστη, που σκότωσε τη μητέρα του κατόπιν εντολής του Απόλλωνα και μετά κυνηγιώταν απ`τις Ερινύες τις αρχαίες θεότητες της εκδίκησης.
Η Αθηνά αντίθετη στην αγριότητα της τυφλής αντεκδίκησης, έθεσε την υπόθεση του Ορέστη, στο πρώτο δικαστήριο της κοινής γνώμης., στο πρώτο δικαστήριο που συμμετείχαν άνθρωποι και όχι ο βασιλιάς ή ένας θεός. Οι οποίοι θα αποφασίσουν για το τι είναι σωστό ή λάθος.Μέσα από μια εκτεταμένη συζήτηση και μια πλειοψηφία φήφων, το δικαστήριο θεώρησε τον Ορέστη αθώο.
Ο Ζυγός είναι το μοναδικό άψυχο αντικείμενο, μέσα στις εικόνες του ζωδιακού, και συμβολίζει την αμερόληπτη αντίληψη και την συνεργάσιμη σκέψη,η οποία μας επιτρέπει να πετύχουμε μια ισορροπημένη και αντικειμενική κατανόηση των άλλων και της ζωής. 

ψυχολογικό πορτραίτο 

Η περιοχή του Ζυγού, είναι καθαρή και ακριβής και οι ακατέργαστες φύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες.Οι αρχέγονες ενστικτώδικες απαιτήσεις υποχωρούν σε ένα λογικό περίγραμμα ορθολογισμού, όπου οι εμπειρίες είναι περισσότερο προσαρμοσμένες σε ένα set γενικών αρχών παρά στο να ερμηνεύονται σύμφωνα με τις συναισθηματικές ανάγκες.Έτσι αυτοί που έχουν προεξέχων αυτό το ζώδιο έχουν υψηλές ιδέες για τους εαυτούς τους, και μολονότι μπορεί να υποφέρουν απ`αυτές τις αρχές, εύχονται να γίνουν και να φαίνονται,ότι συμπεριφέρονται σαν πολιτισμένοι άνθρωποι.
Μπορεί να γίνουν υπερβολικά κριτικοί στις συνηθισμένες ανθρώπινες αδυναμίες. Ακόμα τόσο μεγάλη είναι η δύναμη του ιδανικού που ψάχνουν και της κοινωνικής τελειότητας, που τους δημιουργεί μια μόνιμη δυσαρέσκεια με τη ζωή.Η αρμονία και η ομορφιά –στις ιδέες, ανθρώπους,αντικείμενα,ρούχα ή μικρές πράξεις αβρότητας και κοινωνική χάρη-μπορεί να είναι πολύ δυνατά κίνητρα, σ αυτούς απ`ότι η ίδια η υλική επιτυχία.

Σ`ένα πιο καθημερινό επίπεδο, οι Ζυγοί μ’ένα υψηλά πολιτισμένο πνεύμα μπορεί να εκφράζονται διαμέσου της εργασίας με άλλους.Είναι ασύγκριτοι στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας συνεργασίας, όπου καθένας με αντίθετες απόψεις μπορεί να πετύχει μια ισορροπήμένη και αμοιβαία συμφωνία.Οι Ζυγοί είναι συχνά προικισμένοι διπλωμάτες και ειρηνοποιοί και στην προσωπική τους όπως και στην επαγγελματική τους ζωή.Η θέληση να εναρμονίζουν περισσότερο απότι να ανταγωνίζονται, τους δίνει τη φήμη των αναποφάσιστων. Η συνεχόμενη καλή θέληση για τους άλλους,μπορεί να γίνει πολύ σημαντική απ`ότι να κερδίσουν τη μάχη, ωστόσο όχι να χάσουν τον πόλεμο.Η Θεά Αθηνά ήταν πολύ καλή στη στρατηγική και στην ικανότητα να κάνει μικρούς συμβιβασμούς για χάρη μακροπρόθεσμου σχεδίου και αυτό είναι χαρακτηριστικό των Ζυγίσιων ραφιναρισμένων διπλωματικών ικανοτήτων.Αυτό τους δίνει ένα μεγάλο ταλέντο στο χώρο της πολιτικής, που είναι η έμφυτη περιοχή τους.Αυθόρμητες συναισθηματικές αντιδράσεις περνιούνται μέσα από μια φίνα οθόνη από ιδανικά και αρχές «όφειλε» και «θάπρεπε»,και εάν ο Ζυγός δεν μπορεί να βρεί άλλους με τους οποίους να ζυγίζει και να μετράει ιδέες, τότε η απαραίτητη επιτροπή που θα κρίνει θα βρίσκεται μέσα του.Αβρότητα και τάκτ παίζουν σπουδαίο ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση όχι γιατί είναι ανίκανοι στη διεκδικητικότητα αλλά επειδή είναι βαθιά πεισμένοι ότι τέτοια συμπεριφορά είναι δίκαιη και σωστή.


Πλανήτες στο Ζυγό θα εκφράζουν τις ενέργειες τους και θα οδηγούν μέσα σε ένα ψύχραιμο,ευγενικό και ραφιναρισμένο τρόπο.Ακόμα και οι δυναμικές ενστικτώδικες δυνάμεις του Άρη και της Σελήνης θα έχουν μια καλή συμπεριφορά στο πλήθος, συχνά με μια μεγάλη αποτυχία για τον πλανήτη και την ιδιαιτερότητα. Αυτό το ζώδιο αντανακλά μια έξοχη, αλλά μερικές φορές αδύνατη ιδεαλιστική λαχτάρα για έναν τέλειο κόσμο.Τέτοια όνειρα είναι καταδικασμένα σε συχνές απογοητεύσεις από τις αντιφαντικότητες της ανθρώπινης φύσης.Προτιμούν να μάχονται όχι για προσωπικές ανάγκες, αλλά για ένα ιδανικό το οποίο αυτοί πιστεύουν.Γι`αυτό το λόγο η ισορροπημένη ζυγαριά μπορεί μερικές φορές να αναταραχθεί, αποκαλύπτοντας ένα κυριαρχικό και επιθετικό πρόσωπο, για τον αγώνα που είναι απαραίτητος στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.Στην προσωπική τους ζωή ο Ζυγίσιος ιδεαλισμός μπορεί να προκαλέσει πολλές μάχες, γι`αυτό το ζώδιο που κρατάει υψηλά ιδανικά τόσο στην αγάπη όσο και στις άλλες σφαίρες της ζωής.Έτσι δεν υπάρχει σχέση που είναι ικανή να διατηρεί αδιάκοπη αρμονία, και μπορεί να δοκιμάζουν πολλές απογοητεύσεις στα θέματα της καρδιάς.Η ισορροπία είναι μια πεποίθηση ότι μπορούμε να γίνουμε περισσότερο καλύτεροι και περισσότερο κόσμιοι απ`ότι είμαστε.Μέσα απ`τη δύναμη της λογικής, ξεπερνάμε την εγωκεντρικότητα μας και την απληστία και γινόμαστε ικανοί να δώσουμε στη ζωή τουλάχιστον ομορφιά και αρμονία κάτι δηλ. από τα απόλυτα ιδανικά των Ζυγών.
Όμως ακριβώς απ αυτό το σημείο αρχίζουν τα προβλήματα, επειδή μπερδεύουν την έκφραση της φυσικής ανάγκης, με την απληστία και την εγωκεντρικότητα.
Ο Ζυγός θεωρείται σαν πραγματικό αστρονομικό σημείο, (ιδίως οι 0 μοίρες του Ζυγού), θεωρείται η φυσική σκιά, στο ζωδιακό κύκλο.Είναι η σκιά του ζωδίου του Κριού επίσης.

the shadow 

Έτσι με όλα τα καλός, αληθινός και όμορφος, μπορούμε να περιμένουμε τελικά μια συμπεριφορά που θυμίζει περισσότερο το κακός,ψεύτης και άσχημος.Πράγματι, οι Ζυγοί στις σχέσεις τους είναι λίγο πιο πολύπλοκοι απ`αυτό.
Μπορούμε να βρούμε βαθμιαίες αποχρώσεις στις συμπεριφορές τους μέσα στη φιγούρα της Σκάρλετ Ο `Χάρα στο «Όσο παίρνει ο άνεμος». Ότι αφορά ένα πρόσωπο το οποίο λαχταρά γι`αγάπη και επιδοκιμασία, ο Ζυγός φουσκώνει μ`αυτά όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και γίνονται ανταγωνιστικοί, όπου το αντικείμενο γίνεται ένα θύμα που πέφτει στην αγάπη μαζί τους. Αυτή η συμπεριφορά αληθινά περιστρέφεται με μια σειρά ελιγμών, όπου Ζυγοί άνδρες και γυναίκες, το αντικείμενο τους δεν είναι η σεξουαλική κατάκτηση τόσο πολύ, όσο η λατρεία. 
Και εν συντομία μοιάζει με το : «καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη» ? Έτσι για τους ανθρώπους αυτούς, που το ζώδιο του Ζυγού είναι τονισμένο στο ωροσκόπιο τους, ο καθένας είναι ένας καθρέφτης. Αυτού του είδους ο ελιγμός σχεδιάζεται επάνω σε όλους με τις καλύτερες Ζυγίσιες ποιότητες. Τη γοητεία, την ερωτοτροπία, το δώρο της κολακείας, την ενστικτώδη γνώση απ`ότι το άλλο πρόσωπο πιστεύει και θέλει-όλα μπαίνουν στην υπηρεσία τους. Αυτοί έχουν ένα μοναδικό ταλέντο για να σου δίνουν την εντύπωση να πιστεύεις ότι είσαι μοναδικός.Αυτοί φτιάχνουν μικρές αοριστίες ή ανεκπλήρωτους πόθους π.χ. «θάταν υπέροχο να φεύγαμε μαζί μακριά….», «μαζί θα γεράσουμε», την ίδια ώρα παίζουν με ένα άλλο πρόσωπο, και έτσι επιδεικνύουν μια αληθινή ιδιοφυία στο να κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. 
Εάν εσύ δείξεις πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, ξαφνικά έρχεσαι αντιμέτωπος με μια αοριστία και μια ασάφεια την οποία εισπράττεις σαν ψυχρότητα, τα οποία είναι επίσης αέρινα χαρακτηριστικά, και τα οποία οι Ζυγοί μπορούν να τα χειρίζονται πολύ αποτελεσματικά.Αυτοί επίσης επιδεικνύουν μια εντυπωσιακή ικανότητα να σε πείσουν ότι εσύ είσαι ο μόνος άνδρας/γυναίκα που πραγματικά μπορείς να τους ανάψεις την σεξουαλικότητα τους, η οποία είναι κρυμμένη κάτω από την επιφανειακή, ψυχρή, καλαίσθητη απόσταση. 
Και εδώ καλύτερα, στο θέμα της σεξουαλικότητας,καλύτερα να μην το εμβαθύνουμε, γιατί η συμπεριφορά τους είναι τελείως «τραβεστί», αφού το ζώδιο συνδέεται με τον μάντη Τειρεσία, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία,άλλαξε φύλο, προκειμένου να πληροφορήσει θεούς και ανθρώπους, ποιο φύλο ικανοποιείται καλύτερα στη σεξουαλική διαδικασία.
Οι Ζυγοί οι οποίοι ξεπέφτουν σε τέτοιες συμπεριφορές,συνήθως δεν θέλουν να αναγνωρίσουν συνειδητά τι κάνουν επειδή αυτό είναι οδυνηρό-δεν θέλουν να αντικρύσουν ότι στην πραγματικότητα, ότι και αυτοί είναι απλοί άνθρωποι, όπως οι άλλοι, ότι η συμπεριφορά τους είναι γεμάτο αρνητικά χαρακτηριστικά , μια συμπεριφορά την οποία καθένας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει, αλλά αυτό δεν είναι μια ευχάριστη πραγματικότητα της ζωής για τον ιδεαλιστικό Ζυγό.Συνήθως, ενώ αυτοί παίζουν το ρόλο της «αδέσμευτης-ου παρθένας-ου», θα πείθουν τον εαυτό τους ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για σένα.Αλλά είναι άλλο τόσο περίεργο πόσο γρήγορα όλη η περιποιητικότητα θρυμματίζεται και διαλύεται σαν καπνός τη στιγμή που είσαι πραγματικά διαθέσιμος.Και αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά ικανή στο να ξεκινάει φιλονικίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές -ανταγωνιστές για να παράγει λίγη έξαψη. Το να παίζει ένα πρόσωπο ενάντια σε κάποιο άλλο,είναι το σύνηθές του μενού. Αυτό μπορεί να παίρνει είτε από την πλευρά του, είτε από του άλλου, μια ανέμελη δήθεν μνεία ή μιας προμελετημένης αν και ασυνείδητης ρύθμισης όπου ο ένας ανταγωνιστής πέφτει επάνω στον άλλο, αφήνει/μπαίνει στο διαμέρισμα του ή οι ημερομηνίες μπερδεύονται στο πότε δύο άνθρωποι φθάνουν κ.ο.κ. 
Ωραία εσύ ξέρεις το παιγνίδι ! Εάν μπείς μέσα σε ένα τέτοιο παιγνίδι, αυτό θα σου είναι οριακά οδυνηρό. Όταν είσαι ο Ζυγός όμως, ο οποίος από ανασφάλεια ,έχει να χρησιμοποιεί όλα τα δώρα της σχέσης για να χειρίζεται τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ κολακευτικό.Και όταν είσαι ο παρατηρητής που βλέπεις αυτό το παιγνίδι,ίσως να αισθάνεσαι ένα μίγμα από compassion και αηδία, όλα εξαρτώνται από την άποψη που έχεις για τις σχέσεις.
Η ανάγκη για στοργή και αποδοχή από τους άλλους είναι η βάση της παραπάνω συμπεριφοράς και της Ζυγίσιας ανάγκης, και είναι απ`τα πιο φανερά ότι στην πραγματικότητα οι Ζυγοί συνήθως μισούν το να είναι μόνοι.Αυτοί θέλουν και χρειάζονται παρέα, όχι μόνο ρομαντικού είδους, αλλά οποιοδήποτε είδος παρέας.
Το παιγνίδι του φλέρτ και του ανταγωνισμού δεν περιορίζεται μόνο στις σεξουαλικές αντιμετωπίσεις.Οι Ζυγοί το κάνουν και στους φίλους, στους επαγγελματικούς συνεργάτες, ακόμα και στους γονείς τους. 
Ο μόνος τρόπος που ο Ζυγός μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει μια τέτοια συμπεριφορά είναι να δεί πως λειτουργεί αυτή, διαλογιζόμενος πάνω στο πως νιώθει όταν μπαίνει σε μια κατάσταση, διερευνώντας την σωστά και να προσπαθεί να δει τον εαυτό του λίγο περισσότερο, έτσι ώστε να μη στηρίζεται εξ`ολοκλήρου σε θαυμαστές για να κάνουν αυτό που αρέσει σ`αυτόν.Του Ζυγού η ροπή είναι να εκτιμάει τον εαυτό του λιγότερο και τους άλλους περισσότερο. 
Ενας άλλος λόγος γι`αυτό το περίεργο παιγνίδι του Ζυγού είναι ροπή να ταυτίζεται και να συμμερίζεται τόσο πολύ το αντίθετο φύλο.Σαν αποτέλεσμα αυτού, πολλοί Ζυγοί αναρωτιούνται για τη δική τους σεξουαλικότητα.Όπως οι Δίδυμοι έτσι και οι Ζυγοί συχνά νιώθουν αποχωρισμένοι απ`το δικό τους φύλο.Αλλά το να αποχωρίζεται κάποιος από το φύλο του σημαίνει ότι πληρώνει το τίμημα, και η τιμή είναι κάποια ακαθόριστα συναισθήματα σεξουαλικής ανασφάλειας.Αυτοί συχνά νιώθουν μη ελκυστικοί ή άσχημοι επειδή ένα μικρό πράγμα δεν είναι ακριβώς σωστό.Έτσι καθένας άλλος γίνεται ένας καθρέφτης για να πείσει το Ζυγό ότι αυτός είναι ο ομορφότερος και ο σωστότερος απ`όλους.Με μια τέτοια διερεύνηση όμως,μετά απ`όλα αυτά δεν θα λειτουργεί σαν κακός, ψεύτης και άσχημος. Αλλά αυτή η διερεύνηση μπορεί να τον κάνει λιγότερο, πολύ καλό, αληθινό και όμορφο για το δικό του καλό.

summary : my personal notes about sign of Libra.....

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στην περιοχή του Ζυγού, στην ουσία δεν υπάρχουν κυβερνήτες, είναι ο φυσικός 7ος οίκος,είναι η περιοχή anima/animus κατά Yung,έχει , εσωτερικό κυβερνήτη τον πλανήτη Ουρανό, και έξαρση τον Κρόνο,με αποτέλεσμα προκειμένου να επιτευχθεί η σύνθεση αντιθέτων «πέφτει» στον Χείρωνα, την ίδια ώρα που δανείζεται εξωτερικούς κυβερνήτες είτε την Αφροδίτη, είτε την Αθηνά.
Όλα αυτά είναι αντίθετα μεταξύ τους, και αν εξαιρέσεις την περίπτωση να έχει Αφροδίτη στο Ζυγό, στις υπόλοιπες περιπτώσεις πάσχει από μια νοσηρή ερωτοτροπία, η οποία όταν θα βρίσκει κοινωνικά εμπόδια στην επίτευξη των στόχων του, θα «αμολάει» στην κυριολεξία το scapegoat complex, σ αυτούς που είναι «ξένοι» με την νοοτροπία του, ή είναι πιο μοναχικοί, προκειμένου να τους θυσιάσει για το καλό της όποιας ομάδας που ανήκει, αφού αυτός στη γενικότητα των «όφειλε και θάπρεπε» είναι κυρίαρχος.
Με άλλα λόγια θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα αντ ίθετα μέσα του, στη δική του φύση και να τα ισορροπεί, έτσι ώστε να μπορεί να συνδέεται πιο ολοκληρωμένα με τους άλλους.
Αλλιώς πάντα θα μεταφέρει προς τα έξω έναν τεράστιο φόβο, το φόβο του σκοταδιού απ την καταστροφική δύναμη ενός σφοδρού συναισθηματικού μπλεξίματος με αποτέλεσμα να γίνεται καταστροφικός,αναποφάσιστος και αντάρτης.Θα ακολουθεί το πλήθος ενάντια στη δική σου κρίση και γνώμη.Ή θα σε κολακεύει με δουλοπρέπεια γινόμενος "γλείφτης" ανειλικρινής και υποκριτικός...
:) :)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου