Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

''τα εν οίκω μη εν δήμω ή τα εν οίκω εν δήμω"...

Ομηρικά χρόνια 

Τι είναι ο οίκος; Η λέξη αποδίδεται πολλές φορές με τον όρο «οικογένεια». 

Όμως η απόδοση αυτή είναι πολύ στενή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Ο οίκος, ακόμη και από την άποψη του αριθμού των ανθρώπων, είναι κάτι πολύ περισσότερο από οικογένεια με τη σημερινή σημασία της λέξης, (δηλαδή, την ομάδα που αποτελείται από τους γονείς και τα παιδιά, την «πυρηνική» οικογένεια)... 
Αλλά περιλαμβάνει επίσης όλα εκείνα τα άτομα - είτε πρόκειται για ελεύθερους είτε για δούλους - τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τον επικεφαλής του οίκου (όλους εκείνους τους υπηρέτες στους οποίους έχουν ανατεθεί τα πολλά και διάφορα καθήκοντα που απαιτούνται από την οικονομική ζωή του οίκου...)

Ωστόσο η έννοια του οίκου καλύπτει πολύ περισσότερα από μιαν απλή ομάδα ανθρώπων. Ο οίκος περιλαμβάνει και περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους, τα οποία στην πράξη δεν μπορούν να χωριστούν από την ανθρώπινη ομάδα, αφού εξασφαλίζουν την υλική της ύπαρξη. Επομένως η γη, τα κτίρια, τα ζώα, τα κάθε είδους αποθέματα, ο εξοπλισμός και ούτω καθεξής αποτελούν όλα μέρος του οίκου.

Στις πρώιμες αυτές κοινωνίες ο οίκος φαίνεται πως λειτούργησε ως μονάδα κοινωνικής συγκρότησης. Με τον τερματισμό των μετακινήσεων των ελληνικών φύλων και την απόκτηση μόνιμων εγκαταστάσεων, τα μέλη του οίκου, που συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς, γίνονταν κάτοχοι της γης και αποκτούσαν οικονομική ισχύ. Ήταν οι άριστοι ή οι ευγενείς, που τους γνωρίζουμε από τις διηγήσεις του Ομήρου.
Στο πλαίσιο του οίκου, ωστόσο, ζούσαν και πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν άμεσους συγγενικούς δεσμούς με τους ευγενείς. Αυτοί αποτελούσαν μια πολυάριθμη κοινωνική ομάδα γνωστή με την ονομασία πλήθος. Ανεξάρτητοι από τον οίκο αλλά οικονομικά εξαρτώμενοι από τους οίκους μιας ευρύτερης περιοχής, ήταν εκείνοι των οποίων η εργασία προϋπέθετε κάποια ειδίκευση, όπως ο ξυλουργός, ο αγγειοπλάστης, ο χαλκουργός κ.ά.
Αυτοί ονομάζονταν δημιουργοί και ασκούσαν την εργασία τους για να καλύψουν τις ανάγκες μιας κοινότητας που περιλάμβανε τους οίκους μιας περιοχής.
Τέλος, οι δούλοι αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο του οίκου. Οι περισσότεροι είχαν αποκτηθεί από τους πολέμους ή την πειρατεία.

Με βάση τα παραπάνω η λογική είναι η ίδια και στην αστρολογία.Υπάρχει ένας κύριος πλανήτης που είναι η ακμή του οίκου, και όταν βρίσκεται ένας άλλος πλανήτης μέσα σ αυτόν τον οίκο υπηρετεί τον κύριο.Ο Κύριος πλανήτης ονομάζεται εκτός απο κυβερνήτης και dispositor.

astrological houses -angulars planets : azimuth of our life

οι αστρολογικοί μας χάρτες είναι ακιρβώς φτιαγμένοι με τον ίδιο τρόπο που είναι οι αστρονομικοί.Υπάρχουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα οποία είναι τα αντίστοιχα εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, και θερινό -χειμερινό ηλιοστάσια...είναι τα μοναδικά πραγματικά σημεία του χάρτη μας...τα υπόλοιπα είναι μαθηματικές διαιρέσεις για να συμφωνεί το ωροσκόπιο με την ετήσια κίνηση της  Γής γύρω απ τον Ήλιο, οπότε σε αντιστοιχία με τους μήνες του Έτους δημιουργούνται οι αστρολογικοί οίκοι. 
οι πλανήτες που βρίσκονται κοντά σ αυτά τα 4 σημεία του ορίζοντα, είναι η κληρονομιά μας απ το σύμπαν, είναι τα "γυαλιά" μας που βλέπουμε τον κόσμο και στην επιστροφή τι απαιτεί ο κόσμος απ εμάς....
Και αυτό γιατί την ώρα που γεννιόμαστε, οι πλανήτες αυτοί στον ουρανό φαίνονται με γυμνό μάτι, απ τον τόπο της γέννησης μας….και φυσικά ονομάζονται angulars.

Ψυχολογικοί ερμηνεία Οίκων

το πιο βασικό που πρέπει να θυμάται κάποιος είναι ότι εδώ "γειώνονται" οι ενέργειες των πλανητών.Οι πλανήτες και οι όψεις τους είναι ΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.
Τα ζώδια ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ σημαίνει πως λειτουργούν με ποιό τρόπο δηλ. αυτοί οι πλανήτερς και οι ΟΙΚΟΙ που βρίσκονται σημαίνει ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ σε ποιούς τομείς της ζωής.

1.the pursuit of the unobtainable (η επίμονη αναζήτηση του άπιαστου) 

οι Fire houses στο ωροσκόπιο (1th,5th,9th) τους έχει δοθεί συνήθως μια καλή φήμη στην παραδοσιακή βιβλιοθήκη, και συνδέονται με πράγματα όπως αυτοέκφραση, δημιουργικότητα,τύχη και φιλοσοφία.Ακόμα όμως δεν είναι τόσα απλά τα πράγματα, γιατί αυτοί οι οίκοι μεταφέρουν μια έμφυτη πρόκληση για κάθε πλανήτη που είναι τοποθετημένος μέσα σ αυτούς : ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ με μια όραση που αυτή βρίσκεται πέραν απ τις δυνατότητες μας, αλλά και το αναγκαίο θάρρος και τον πόνο που σου ζητάει να κυνηγήσεις τα όνειρα του μέλλοντος και το ενδεχόμενο που εμείς έχουμε,αναπόφευκτα και αποτυγχάνουμε να το ζήσουμε μέσα σε μια μικρή ενσάρκωση.Οι επιδράσεις τους είναι εξίσου σημαντικές σε transits and progressions  αλλά και στην συναστρία, που παντελώς αγνοούνται απ τους περισσότερους αστρολόγους.Μέσα σ αυτούς τους οίκους ανήκει και ο ωροσκόπος σαν ακμή του 1ου οίκου, ο οποίος είναι το κλειδί για το ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ και βαθμιαία ανοικοδομούμε το κεντρικό ηλιακό αίσθημα της individual ταυτότητας μας.

2.ashes to ashes and dust to dust...( απο που ερχόμαστε και που πάμε)

Οι γήινοι οίκοι είναι παραδοσιακά συνδεδεμένοι με εγκόσμια θέματα όπως χρήματα : χρήματα,υγεία και καριέρα, και σαν τέτοιοι δεν έχουν αναγνωριστεί με την βαθύτερη σημαντικότητα και αξία που αυτοί αξίζουν.Όταν θα θέλουμε να ξέρουμε εαν κατά πόσο θα είμαστε επιτυχημένοι ή εαν κατά πόσο θα αρρωστήσουμε, θα διερευνούμε τους πλανήτες σ αυτούς τους οίκους, αλλά διαφορετικά συνήθως δεν επιθεωρούνται ψυχολογικά, ούτε εμείς εξερευνούμε συνδέσεις όπως : 
- η σχέση ανάμεσα στη Μητέρα και το Επάγγελμα 
-την εξίσωση του φυσικού σώματος με την αξία του Εαυτού
-τη φύση της αρρώστειας σαν αντανάκλαση των εσωτερικών διαμαχών.

Αν και οι ψυολογικοί αστρολόγοι αντιλαμβάνονται οτιδήποτε στο ωροσκόπιο σαν συμβολικό, ωστόσο εδώ υπάρχει η ροπή να ερμηνεύονται οι πλανήτες στους οίκους απόλυτα, χάνοντας όμως έτσι την πιο βαθιά σημαντικότητα τους και τις σφαίρες της εσωτερικής ζωής της ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ και οι εγκόσμιες εκφράσεις του είναι μια μεταφορά.
Οι οίκοι αυτοί συμπεριλαμβάνουν το MC (Zενίθ), σαν την ακμή του 10ου οίκου, που είναι μια αντανάκλαση για να σχηματίσουμε και να ενσωματώσουμε ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, και σε τελευταία ανάλυση, αυτοί είναι οι οίκοι, στους οποίους θα αποφασίσουμε πόσο ικανοί είμαστε να ενσαρκώσουμε την individual ταυτότητα μας, με την οποία γεννηθήκαμε.

3. how to be a fly on the wall ( πως να παρακολουθείς μια κατάσταση με σκοπό να μάθεις τι γίνεται) 

οι airy οίκοι είναι γενικά γνωστοί σαν οίκοι των relationships, ακόμα δε σαν πιο παράδοξο δεν αφορούν το ανθρώπινο συναίσθημα.Μερικές φορές ονομάζονται "κοινωνικοί" οίκοι και δεν ενδιαφέρονται με την συναισθηματική αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ανθρώπινες υπάρξεις.
Τότε τι αληθνά είναι ? Τι ακριβώς εννούμε όταν χρησιμοποιούμε όρια όπως "επικοινωνία" και "εκπαίδευση " σε σχέση με τον τρίτο οίκο.
-Τι ρόλο παίζουν τα αδέλφια μας στην ψυχολογική μας ανάπτυξη
-τι ακριβώς σημαίνει ένας 11ος οίκος group, και ποιός προσκαλείται να συμμετέχει...
-και τότε εμείς περιγράφουμε τον 7ο οίκο σαν partners που αληθινά περιγράφονται απ τους πλανήτες που είναι τοποθετημένοι σ αυτό το angle του γενέθλιου χάρτη.
Οι airy houses όπως και το στοιχείο που αντιπροσωπεύουν είναι επιδέξιοι και άπιαστοι και αυτοί με τους πλανήτες τοποθετημένους εδώ, έχουνε συγκεκριμένα δώρα που χρειάζονται να αναπτυχθούν και συγκεκριμένες δυσκολίες στο να ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ με τον κόσμο, όπως αυτός είναι.

4.the art of scuba -diving ( η τέχνη να καταδύεσαι στη ψυχή) 

ο 4ος,8ος και 12ος οίκος παραμένουν το πιο αίνιγμα στον μαθητή της αστρολογίας και σε επαγγελματίες ακόμα, σε πείσμα πολλών έξυπνων άρθρων και βιβλίων που εξηγούν τη σημασία τους.Αυτό οφείλεται εν μέρει, διότι αυτοί οι οίκοι ενδιαφέρονται με λεπτές σφαίρες της εμπειρίας, οι οποίες δεν προσαρμόζονται σε ορθολογιστικές εξηγήσεις.Επίσης παλιότερα κείμενα τους συνδέουν με κάποια φρικτά πράγματαμ που κάποτε ήταν γνωστά σαν ο οίκος του θανάτου ή self-undoing.
Σαν συνέπεια έχουμε ότι πολλοί αστρολόγοι αποφεύγουν να ερευνήσουν επίσης βαθιά τις επιπτώσεις των πλανητών που τοποθετούνται εδώ.Υπάρχει επίσης συχνά μια ανησυχία για την κατανόηση αυτών των οίκων, όταν μοιράζεσαι μ αυτούς.Μερικές φορές αναφέρονται και σαν ασυνείδητοι οίκοι, απευθύνοντας ότι ο κάθε πλανήτης που είναι τοποθετημένος μέσα σ αυτούς τους οίκους στο γενέθλιο χάρτη είναι συνεπώς "ασυνείδητος".Αυτό είναι μάλλον απλοικό και αρνητικό και ίσως ακόμα ένας λανθασμένος ορισμός σ αυτές τις μυστήριες σφαίρες του ωροσκοπίου.
Ακόμα οι πλανήτες αυτοί που τοποθετούνται σ αυτούς τους οίκους συχνά συνδέονται με κάποιες απ τις ζωής τις περισσότερο ενοχλητικές και θρυμματισμένες αντιμετωπίσεις με το αόρατο καθώς επίσης και με τη δημιουργική δύναμη της φαντασίας του καλλιτέχνη και είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος τους water houses όσο πιο βαθιά είναι δυνατόν.

Τέλος στη συναστρία, ξεχνάνε οι πιο πολλοί αστρολόγοι  τι πλανήτες "πέφτουν" στους οίκους αμφότερων των πλευρών, με αποτέλεσμα πολλές φορές εκπληκτικές σύνοδοι οι αρμονικές όψεις συναστρίας να εξουδετερώνονται επειδή δεν "γειώνονται" κατάλληλα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου