Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Sun conj Venus conj Neptune and New Moon in Pisces : Eros and Beauty and Eros and Chaos

 

Sun conj Venus conj Neptune and New Moon in Pisces :
 
Eros and Beauty and Eros and Chaos
 
You are not too old
and it is not too late
to dive into your increasing depths
where life calmly gives out
its own secret ...
( Rainer Maria Rilke )
 
The Universe only pretends to be made of matter. Secretly it is made of love...... (Rumi )
 
1.Pathologizing or falling apart
Αυτή τη χρονικη στιγμη ολοκληρος ο κοσμος βρισκεται σε καταρρευση.Και αυτό σταδιακα τον κανει να εισελθει σε μια νεα στιγμη Συνειδητοτητας, αρκει να εστιασει ολη την προσοχη στον εαυτο του μεσα από τα συμπτωματα του.Τοτε θα γινει συνειδητοποιημενος σαν ψυχικη πραγματικοτητα.
Αυτό το παραπανω είναι μια δηλωση του James Hillman από τα 80s και είναι ένα ερωτημα πως αντηχει μεσα σας.Αληθεια όμως ποσο δινεις συγκαταθεση ότι αυτή η δηλωση είναι απολυτα σωστη.Και παρολο όλα αυτά τα εγραψε από τις αρχες των 80s, σε πρωτο επιπεδο οι περισσοτεροι καταλαβαινουν την επερχομενη οικονομικη καταρρευση και όχι τη νοσηροτητα των ψυχικων καταστασεων σε συλλογικο επιπεδο.
Οι Κυβερνησεις της Δυσης βρηκαν αφορμη με την πανδημια να αυξησουν τα μετρα αστυνομευσης για διαφορετικους λογους από αυτή.Το αποτελεσμα θα είναι θλιβερο σε λιγο.Γιατι ο κοσμος βρισκεται σε τετοια αναταραχη, όπως ένα ακριβως ατομο στα χρονια της ακμης του Jung μαστιζοταν με συμπτωματα σχιζοφρενειας.
Και φυσικα ο Carl Jung με τη σοφια του, θα ειχε κανει τα καλυτερα με ένα τετοιο ατομο με τις εκπληκτικες του θεραπευτικες ιδεες.Στην εποχη του, τον κοσμο τον θεωρουσαν απομονωμενο από τα ενδιαφεροντα μας, και ηταν στο πλαισιο του πως θα κυβερνηθει και συνεπως πως σ αυτό τον κοσμο θα επρεπε η εξουσια να τον ειχε κυριαρχημενο.
Στις μερες μας ωστοσο, ο κοσμος δεν είναι πλεον αποκομμενος από εμας, και δεν είναι τοσο κρυος, πεθαμενος και υλιστικος.Ειναι ένα μερος από εμας, τα οργανα μας και τις αισθησεις μας.
Αλλα ο κοσμος σιγουρα καταρρεει.Αν και αυτό συμβαινει αρκετο καιρο πια, περιπου από τα μεσα της περασμενης δεκαετιας περισσοτερο, εχει ελθει η εντονη συνειδητοποιηση ότι μπορει να ζουμε τις τελευταιες μερες…
Ή εμεις τελικα τις ζουμε…..?
O James Hillman εχει δημιουργησει στην παθολογια της Ψυχης ένα από τα κυρια δογματα της αρχετυπικης ψυχολογιας του.Το κακο και η ασχημια που βλεπουμε και βιωνουμε στον κοσμο, τελικα είναι ψυχοπαθολογιες της Anima Mundi (της ψυχης του κοσμου), που δινουν τετοια συμπτωματα που παρεχουν ενδειξεις για την ψυχικη της κατασταση.Και φυσικα δεν είναι εκπληξη, αν σκεφτει καποια σοβαρα όλα αυτά τα παραπανω, το φαινομενο της πανδημιας που βιωνει ο πλανητης.
Γιατι συμφωνα με αυτόν η παθολογια είναι μια «αυτονομη ικανοτητα της ψυχης να δημιουργει ασθενειες, νοσηροτητα, διαταραχη και οποιαδηποτε ανωμαλια και ταλαιπωρια σε οποιαδηποτε πτυχη της συμπεριφορας της και να βιωνει και να φανταζεται τη ζωη μεσα από αυτή την παραμορφωμενη και προσβεβλημενη προοπτικη.( Re-visioning psychology page 57), σε σημειο να βαλει ένα ερωτημα σε ένα ολοκληρο κεφαλαιο στο βιβλιο του :
Παθολογια ή Καταρρευση ?
Τοσα χρονια σας τα γραφω, επηρρεασμενος απ τις ιδεες αυτου του Μεγαλου Δασκαλου που ειχε την τιμη να είναι διπλα στον Carl Jung, να τα βαλει και με τον Καπιταλισμο αν και Αμερικανος, αφαιρωντας του το πνευμα των επιχειρηματων του, και πειθοντας ότι δημιουργει συνεχως ψυχικη νοσηροτητα.
Και φυσικα δεν μιλουσε από την πλευρα ενός αριστερου, αλλα του θεραπευτη της Ψυχης,
Πεθαινοντας το 2011 ο James Hillman ενιωσα ότι εδώ στην Ελλαδα καποιος θα πρεπει να αναλαβει σταυροφορος των ιδεων του και με δεδομενο ότι ο γιος του Laurence Hillman , είναι ενας θαυμασιος αστρολογος με ένα υπεροχο βιβλιο, που σου αλλαζει την προοπτικη της Αστρολογιας : Planets in Play-How to Reimagine Your Life Through the Language of Astrology που σε παει κατευθειαν στην καρδια των αρχετυπων με μια ερμηνεια που σοκαρει για την απλοτητα της.
2.Transformation
Τωρα εάν η Ψυχη του Κοσμου επιθυμει να συμμετασχει σε μεταμορφωση και γνωριζουμε ότι θα το κανει, παντα συμφωνα με τον James Hillman, θα δημιουργησει αυτονομες ανωμαλιες και τοσο διαταραγμενες καταστασεις που τελικα θα προωθησουν τη μεταμορφωση της.Δεν είναι όμως ολο αυτό που παρακολουθουμε τα τελευταια χρονια, ιδιως από την πανδημια και μετα ?
Και όλα αυτά τα σεναρια φαινεται να επιταχυνονται επισης και με τη συχνοτητα της εκδηλωσης τους.Κατι που σημαινει ότι η Παγκοσμια Ψυχη είναι ολο και πιο κοντα στο να αποχωριστει από την κοσμικη χρυσαλιδα…?
Λαμβανοντας όλα αυτά υποψη, δεν εινα απαραιτητες οι ταλαιπωριες της Παγκοσμιας Ψυχης, για την εξατομικευση της ?
Και αυτό που είναι σιγουρο ότι « χωρις ψυχοπαθολογια, δεν υπαρχει ολοτητα, και στην πραγματικοτητα, η ψυχοπαθολογια είναι μια διαφοροποιηση αυτης της ολοτητας».
Αλλα πιο ασφαλες θα ηταν να πουμε ότι χωρις ψυχοπαθολογια δεν υπαρχει Soul-making .(Soul -making is this activity of working through disintegration that be at the core of the creative and therapeutic processes.)
Και ολη αυτή η αναταραχη που βλεπουμε στον κοσμο σημερα, θα οδηγησει σε περαιτερω μεταμορφωση της Anima Mundi, και αυτό είναι κατι ακομα που χρειαζομαστε απεγνωσμενα.
Και καποια στιγμη στην ιστορια του κοσμου αυτό το ιδιο μπορει να οδηγησει σε ένα εξελικτικο αλμα στη συνειδητοτητα.Και αυτό με τη σειρα του, μπορει να προσφερει τα μεσα για την ιδρυση μιας Ουτοπιας, την οποια ολοι οι προοδευτικοι πολιτες αυτου του πλανητη λαχταρουν τοσο ανυπομονα, αν και αμφιβαλλω πολύ αν αυτό επιτευχθει ποτε.
Οσο η Παγκοσμια Ψυχη εχει αναγκη εξατομικευσης, αυτοματα θα υπαρχει αναγκη εξατομικευσης, όπως ακριβως συμβαινει και στα μεμονωμενα ατομα.
Μεσα σ αυτή την ασχημια που ζουμε χρειαζομαστε απελπισμενα την Ομορφια.Και υπαρχει μια μεγαλη αναγκη της Ψυχολογιας για τις Θεωριες της Ομορφιας ηδη από τη δεκαετια του 90, ασχετα αν παραμορφωθηκε στον κοσμο lifestyle.
Και εκει βλεπεις να ακτινοβολει η Αφροδιτη, που μας θετει τα ιδια καθηκοντα όπως εκανε και στο μυθο με την Ψυχη και τον Ερωτα, ώστε να ξυπνησουμε από την αναισθησια μας και να συναντηθουμε με τον Ερωτα για άλλη μια φορα…!
Και ο Frances Yates στο the occult philosophy in the Elizabethan Age μιλαει για ένα τετοιο ταξιδι…
Η Τρελα είναι απαραιτητη για τη δημιουργια της Ψυχης όπως φαινεται από τα παραπανω γιατι κανει φωτεινοτερη τη συνειδητοποιηση της μεσα από αυτη την τρελα.Ακομα η Αλχημικη δημιουργια της Ψυχης προτεινει ότι η τελικη ιδεα του Ηλιου που συνδεεται με τη Σεληνη, δεν σημαινει τιποτα λιγοτερο και τιποτα περισσοτερο, από την κατασταση εκεινη του να είναι μεσα η Ηλιακη λαμπροτητα με την επιγνωση της Σεληνιακης τρελας να συνδεονται υπεροχα.
Αυτο είναι το περιφημο Mysterium Conjuctionis που διαφωτιζει ολη αυτή η τρελα.
3. Images in Dream working
Ακομα ο James Hillman μας αναφερει ότι η Ψυχη δεν είναι ασυνειδητη, αλλα εμεις ειμαστε αυτοι που ειμαστε ασυνειδητοι γιατι ολο αυτό μας βοηθαει να κανουμε ευκολοτερη την αποδοχη της φυσης της Ψυχης, σαν ψυχικη πραγματικοτητα, την πραγματικοτητα της κάθε Ψυχης που είναι ικανη να εκφραζει εξυπνες δηλωσεις,αλλα που δεν σημαινει ότι είναι και κατανοητες.
Η κατανοηση είναι το εικονικο μερος οπου απειρες ερμηνειες ερχονται στο παιγνιδι και αλληλεπιδρουν μεταξυ τους στο περιβαλλον.
Ετσι αυτό που χαρακτηριζει τη Ψυχη είναι η Εικονα.Ισως κατι ηξεραν οι Βυζαντινοι Θεολογοι στην μακροχρονια εριδα τους Εικονομαχοι-Εικονολατρες.Μια Εικονα χιλιες λεξεις οι Κινεζοι,σε τετοιο σημειο που εικονα είναι η ιδια η Ψυχη.
Και είναι ηδη κατανοητη από μονη της γιατι είναι η γλωσσα με την οποια η Ψυχη υφαινει τον ιστο της υπαρξης της, την καλωσοριζει και εκφραζεται με αυτή.Γι αυτό και o James Hillman μας λεει ακομα ότι οι Εικονες δεν «είναι δικες μας».αλλα ανηκουμε σε αυτές.
Η σπουδαιοτητα της Εικονας για τη Ψυχη φαινεται στην εργασια με τα Ονειρα, ένα σημειο ακρογωνιαιο για ολες τις σχολες Ψυχοθεραπειας.
Και ακομα στα ονειρα συμβαινει να περιπλανιομαστε στις πιο απομακρυσμενες περιοχες της ψυχικης ερημιας, που εχουμε φευγαλεες συναντησεις με εικονες που είναι πολύ περισσοτερο πραγματικες αποτι εμεις βλεπουμε συνειδητα την πραγματικοτητα. Και ακομα στα ονειρα βλεπουμε τα παντα με τον πιο αληθινο τροπο αποτι συνηθως συμπεριφερομαστε και κανουμε.Βρισκομαστε περισσοτερο ελευθεροι από τους περιορισμους που εχουμε φανταστει ότι δεσμευομαστε, και ετσι γινομαστε πιο ευαισθητοι, αισθησιακοι,συναισθηματικοι, διαισθητικοι και πνευματικοι συνεπως πιο δημιουργικοι.
Αποτελεσμα οι ζωες μας να στρεφονται προς μια διαφορετικη κατευθυνση.
Ο τροπος προσεγγισης των ονειρων παντα αλλαζει.Και αυτό γιατι δεν μπορουμε να επωασουμε στο ονειρο κανενα περιεχομενο από αυτό που θελουμε ή να εχουμε ελεγχο στη διαυγεια του ονειρου από αυτά που κανουμε.
Και αρχιζουμε να συνειδητοποιουμε ότι τα συνηθισμενα ονειρα που προκυπτουν αυθορμητα φερνουν παντα αυτό που εχει τη μεγαλυτερη αξια για εμας.
Και δεν εμφανιζονται για να απαντησουμε σε ανοητες ερωτησεις για το «εγω» μας ή να μας δωσουν διασκεδαστικες εμπειριες.
Ολα σου αφιερωνονται απλα για να σου αποκαλυψουν την πραγματικοτητα της σημερινης σου καταστασης και να σου δωσουν εκεινα τα ειδη των ερωτησεων που καλυτερα να αρχισετε να θετετε στον εαυτο σας.
Και το stick with the Image είναι η πιο βασικη δηλωση του James Hillman για τα ονειρα σας.Και συνεχιζοντας ετσι τα Ονειρα συνεχιζονται από εικονα σε εικονα τις νυχτες και τις ημερες.κοιμισμενοι και ξυπνιοι υφαινοντας τις ιστοριες της Ψυχης, τις Συγχρονικοτητες σαν κομματια εργων τεχνης και από συνεχεις νεες πραγματικοτητες.
Με αυτή την εξηγηση και τοποθετηση αληθεια τι σημαινουν τα Ονειρα για εσας….
5. Towards an Erotics of the Psyche
Ακομα στα ονειρα μας οι Εικονες στις οποιες όπως ειπαμε εμεις ανηκουμε σε αυτές, πολλες φορες κυριαρχουν μυθικες φιγουρες.Και κάθε μυθικη φιγουρα προτεινει έναν μοναδικο τροπο ενημερωσης του εαυτου μας.Η εργασια του Carl Jung μας βοηθαει να καταλαβουμε πως μια ψυχολογια που φανταζεται την προοπτικη του Ερωτα, διαφερει από ένα οραμα σε σχεση με μια θεοτητα τετοια όπως ο Διας ή η Αφροδιτη.
Μια μελετη των γραπτων του προτεινει ότι η ερωτικη της ψυχης διαφερει από τη λογικη της ψυχης με την οποια όμως εμεις ειμαστε περισσοτερο εξοικειωμενοι και επισης και από την αισθητικη της ψυχης.
Ο Νιτσε μας βοηθησε να αναγνωρισουμε τη συνεχομενη ζωντανια του Απολλωνιου και του Διονυσιακου, καθως αμφοτερα μας ανακαλουν σε μια εκτιμηση του πληρους φασματος του Ερωτα, που η σπουδαιοτητα του στην Αρχαια Ελλαδα ηταν σημαντικη.
Και τοτε μπορουμε να εκτιμησουμε γιατι οι Αρχαιοι μας προγονοι, μας λενε την ιστορια της Ψυχης και αυτή είναι μια ιστορια η οποια αναγκαια συμπεριλαμβανει τον Ερωτα.
Διοτι ο Ερωτας είναι ο θεος της μεταμορφωτικης αγαπης και δεν υπαρχει μονον ο ερωτισμος της Ψυχης αλλα και μια ψυχωση του Ερωτα.Ο Ερωτας προτεινει μια αντιμετωπιση με το σκοταδι, αλλα σε καμια περιπτωση εγκαταλειψη σ αυτό, μια απελευθερωση από τον ναρκισσισμο και από το ατομικο σου οραμα.
Καταλαβαινετε με όλα αυτά τις διαφορες του Ερωτα από τις διαφορες νευρωσεις και ψυχωσεις που επικρατουν εκει εξω…
Κάθε μυθικη παραδοση και κάθε μυθικη προσωπικοτητα προτεινει έναν μοναδικο τροπο αυτοενημερωσης.Ο Carl Kereny προτεινει ότι η φαντασια είναι αληθινα ευαισθητη στη Μυθολογια που είναι ικανη να αντιλαμβανεται περιοχες της ανθρωπινης υπαρξης σε κυριαρχα σχηματα και να εισερχεται μεσα σ αυτά τα σχηματα.
Εκει υπαρχουν πολλες διαφορετικες διαφωτισεις της Ψυχης : μια ψυχολογια που οραματιζεται τη σχεση της με το Δια μπορει να είναι ιεραρχικη και να τονιζει την αξια της παραγγελιας της δυναμης του εγω.
Μια ψυχολογια που τη φανταζεσαι από την προοπτικη της Αφροδιτης μπορει να είναι μια, η οποια μας δελεαζει να γοητευτουμε από την απορροφηση στο προιον εικονων από το γονιμο ασυνειδητο.Και κάθε θεος αντιπροσωπευει μια διαφορετικη οψη στον Ερωτα.Ο Walter Otto μεταφερει με μεγαλη λαμπροτητα πως κάθε μια από τις Ελληνικες θεοτητες στο συνολο τους, έναν ολοκληρο κοσμο από ομορφια….
6.Eros and beauty
Και η ομορφια βρισκεται μεσα στο φαινομενο αλλα και στη διαισθητικη, διακριτικη και ποιητικη διερευνηση του θεου ή της θεας, πισω από την ουσια τους ομως είναι η Ψυχη που ζωντανευει και φανταζεται μεσα από αυτά τα συμβολα.
Δεν υπαρχει τεχνητη διακριση μεταξυ της επιδιωξης της Γνωσης της αυτογνωσιας με την αισθητικη.Η ομορφια είναι μια υποθεση καρδιας, αλλα μιλαει για ολοκληρη την υπαρξη μας.
Στο the Thought of the Heart and the Soul of the World,o James Hillman εγραψε :
« Η ομορφια παραπεμπει στον Deus revelatus,στην υπερτατη θεοφανεια, τη θεικη αποκαλυψη.Η ομορφια είναι η βασικη προυποθεση της Δημιουργιας, η εκδηλωση της Anima Mundi.
Και δεν είναι ουτε υπερβατικη στην εκδηλωση της, ουτε κρυβεται καπου μεσα, αλλα είναι στην εμφανιση της όπως της δινεται στις διαφορετικες μορφες.Και αυτή είναι η Αφροδιτη, που η ομορφια της αναφερεται στη λαμψη του κάθε γεγονοτος, στη σαφηνεια και τη φωτεινοτητα του.»
Και εχει να κανει με τα συναισθηματα της μοναδικοτητας, του μεγαλειου και με την ανησυχια της καρδιας, την ανυπομονησια, τη δυσαρεσκεια και τη λαχταρα της.
Και φυσικα χρειαζεται το μεριδιο της.
Θελει να φανει, να αποκαλυφθει και να αναγνωριστει ιδιως από το προσωπο που είναι ο φορεας της.
Οι εικονες μεταφορας είναι η πρωτη αμαθητη γλωσσα της η οποια παρεχει την ποιητικη βαση του νου, καθιστωντας ετσι δυνατη την επικοινωνια μεταξυ ολων των ανθρωπων και ολων των πραγματων μεσω των μεταφορικων νοηματων και εννοιων.
7. Τrue love involves lighting the lamp
Και τελος η Αγαπη χρειαζεται παντα ένα προσωπο.Και το προσωπο του Δαιμονα είναι το θειο προσωπο ολων των πραγματων στη ψυχολογια της Εικονας, Ερως και Ομορφια.
Μια τετοια ομορφια μπορει να είναι τρομακτικη ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
Γιατι η Ψυχη δεν κυνηγα τον Ερωτα και την Ψυχικη ομορφια σε μια μη ψυχολογικη ζωη.
Τrue love involves lighting the lamp Fearful that one’s lover is a monster, But having the courage to really look at what’s there, Who’s here, When collective expectations of beauty and being are sacrificed. True love involves these necessary things to occur all at once: The soft yet penetrating light of the soul-lamp, The lover’s receptive look, with wonder and heart, without judgment, And the awakening sting of a not-the-common oil-drop on He-who-sleeps-in- us!
It is the light and the gaze and the sting that forms the trinity of this mysterious god. It is the still-quivering bow and the now-piercing arrow and the just-struck heart
That forms the way his countenance overwhelms us. It is when one is no longer content with meetings in the dark, With souls never being witnessed, With hearts never being revealed, With fear keeping lovers faceless and their love unquestioned, That Psyche dares to disobey collective roles and rules of couplehood,
Strikes a match to light her lamp And fatefully, necessarily, Begins walking on the until-then-unmade individual path
(In honor of Eros and Psyche, in honor of the torch of Eros that James Hillman lit in our psyches....George Viney from fcb page James Hillman-Archetypal Psychology James Hillman)
8. Η Πειθω : ο Λογος της Ερωτικης δρασεως-κορη της Αφροδιτης και του Ερμη…
Στην Ελληνικη μυθολογια η Πειθώ ήταν η θεά που προσωποποιούσε την πειθώ, τη μεγάλη και πολύπλευρη δύναμη του ανθρώπινου λόγου.
Η Πειθώ ωστόσο εμφανίζεται αρχικώς ως θεότητα όχι του λόγου, αλλά της ερωτικής δράσεως, δηλαδή του Ερωτα και του γαμου. Αναφέρεται, και σαν κόρη της Αφροδιτης και του Ερμη.
Η Πειθώ λατρευόταν άλλοτε ως αυτόνομη θεότητα και άλλοτε ως βοηθός άλλων θεοτήτων, όπως της Αφροδίτης, του Ποθου, του Ιμερου, των Ωρων και των Χαριτων.
Σπανιότερα το κύριο όνομα «Πειθώ» απαντάται ως επίθετο και θρησκευτική επίκληση της θεάς Αφροδίτης και της θεάς Αρτεμιδας. Στην περίπτωση του αρχαιοελληνικού γάμου, η σχέση της Πειθούς ήταν βαθύτερη, επειδή ο γαμβρός έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον πατέρα της υποψήφιας νύφης (και να τον πείσει) ως προς τα οικονομικά του προκειμένου να την παντρευτεί.
Οι πιο επιθυμητές γυναίκες προσέλκυαν πολλούς υποψήφιους μνηστήρες και ο πειστικός λόγος καθόριζε συχνά τον βαθμό επιτυχίας τους (πρβλ. και την ομοιότητα των λέξεων «πειθώ» και «πόθος»).
Η αντίστοιχη της Πειθούς στη Ρωμαικη μυθολογια ηταν η Σουαδελα. Εξάλλου, με το όνομα Πειθώ απαντάται και μία από τις Ωκεανιδες (η Θεογονια αναφέρει ακόμα και τη θεά ως κόρη του Ωκεανου και της Τηθυος). (από το Βικιπαιδεια)
Για να καταληξουμε στη ρηση του Carl Jung ότι η Γυναικα ανηκει στο χωρο του Ερωτα και ο Ανδρας στο χωρο του Λογου, αλλα στον Ερωτα και τη Ψυχη χρειαζεται απαραιτητα η Πειθω που συνοδευει την Αφροδιτη που κυβερναει την Ομορφια και ο γιος της τον Ερωτα....
Καλημερα ολη μερα και να εχετε μια πανεμορφη εβδομαδα με την Παγκοσμια Ημερα της Γυναικας και ειπα να σας κανω μια προσφορα για την Ομορφια του Ερωτα, που εκπροσωπει η Μουσα της Ζωης μου και η Λατρεια μου για τις Γυναικες που εκπροσωπει παντα η γυναικεια Ομορφια.
❤
φωτο απο την fcb page : οσα σου λεει μια φωτογραφια ...δηλ.ποσα μπορει να σου λει μια Εικονα...Και εκει χρειαζεται Φαντασια, γιατι Ψυχη σημαινει Φαντασια, ειναι το αλλο ονομα της...
❤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου