Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Το αρχέτυπο της Κασσάνδρας – The Cassandra archetype (bilingual)

Πόσο απαίσια μπορεί να νιώθει όταν ένας Λέων ή μια Λέαινα όταν "εισπράττει" χυλόπιττα δηλ . την απόρριψη ....Κατά βάση το θέμα ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΟ.....Πως είναι δυνατόν ο βασιλιάς του Σύμπαντος να απορρίπτεται και να νιώθει από Απόλλων σε Πενθέας ...?

from ~ Angelina Pateli 

Το αρχέτυπο της Κασσάνδρας – The Cassandra archetype (bilingual) 

Η Κασάνδρα είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος χαρακτήρας. Κινείται στις λεπτές γραμμές της απόλυτης γνώσης και της παράνοιας, της απόλυτης δύναμης και της παρακμής, της έντονης θηλυκότητας και της παρθενίας. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα θνητής ομορφιάς, γίνεται το αντικείμενο του πόθου ενός ισχυρού θεού, προικίζεται με ένα ισχυρό χάρισμα, ενώ, όταν απαρνείται την υποταγή στις ορέξεις του θείου (η αρχέγονη πάλη αρσενικού – θηλυκού) απογυμνώνεται από την ικανότητα της πειθούς.

Είναι εκείνη που πρώτη προβλέπει την πτώση της Τροίας, παρουσιάζεται αλλόφρων αλλά παράλληλα αποτελεί μια έντονα αντιπολεμική φωνή. Στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου εκφράζει τη δραματικότητα του χαρακτήρα της και συναντά την τραγική της μοίρα. Βασιλική γενιά, χαρισματική, απομωνομένη, “παρανοϊκή”, θύμα της ανδρικής επιθυμίας, θύμα αρπαγής και βιασμού από τον Αία Λοκρό και όχι μόνο(;) («Ων γ΄ούτε μέτρον ουτάριθμός έστι μοι» Τρωάδες, 620), σκλάβα και θύμα.

Σαν μια άλλη τραγική γυναικεία μορφή, ο δυναμισμός του χαρακτήρα της, που αντιτίθεται στον παραδοσιακό ρόλο των γυναικών της εποχής της, πρέπει να αποδυναμωθεί, να χάσει την ικανότητα της αυθυπαρξίας και επιβολής.

Ο Απόλλων, ως εκφραστής του αρσενικού, δεν μπορεί να αφαιρέσει το χάρισμα της αλλά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που το περιβάλλουν. Ο πιο σίγουρος δρόμος είναι να αμφισβητηθεί η ψυχική της υγεία. Περιθωριοποιείται, προβλέπει μέσα στην παραφροσύνη που της έχει επιβληθεί και δεν γίνεται πιστευτή, ακόμη και λίγο πριν το τέλος όπου όλα είναι φαεινά, όταν όλα έχουν κριθεί.

Η αντιπολεμική της κραυγή, η θηλυκότητα που διώκεται, η φύση που πρέπει να κατακτηθεί, ο αγώνας του θηλυκού να διατηρήσει τη δύναμη της υπόστασής του, καθιστούν την Κασσάνδρα το αρχέτυπο της γυναίκας που αγωνίζεται να ακουστεί, της γυναίκας που κραυγάζει για τις συνέπειες του πολέμου, της γυναίκας που θέλει να διατηρήσει την αυθυπαρξία της μακριά από το κατεστημένο της υποταγής.

(Και φυσικά αυτά μπρορεί να πάρουν και τη μορφή: Η Κασσάνδρα να είναι το αρσενικό και ο Απόλλωνας το θηλυκό....άλλωστε στο ασυνείδητο δεν υπάρχουν φύλα)....

Απ τα πιο επικίνδυνα αρχέτυπα του Συλλογικού Ασυνείδητου, στη ζωή ενός ή μιας Αστρολόγου και συνδέεται με το ζώδιο του Λέοντα...τώρα επειδή υπάρχουν πολλοί αστρολόγοι Λέοντες, μπας και απελευθερωθούν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου