Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Mercury stationary and then direct –Saturn square Uranus : Hermetic Intelligence-The God betwixt and between

Mercury stationary and then direct –Saturn square Uranus :
Hermetic Intelligence-The God betwixt and between
 
The Recovery of Soul
 
O Thomas Moore στο εκπληκτικο εργο του the planets within, οπου παρουσιαζει την Astrological Psychology του Marsilio Ficino για την ανακτηση της Ψυχης, μας λεει ότι το μεγαλο πλεονεκτημα της Mercurial νοημοσυνης είναι η δυναμη της να διατηρει την Ψυχη σε κινηση, και να κινειται προς μια δινη σημαντικης σπουδαιοτητας.
Ο Ερμης κραταει τον στροβιλο της ερμηνειας που είναι σε συνεχη κινηση, ανατροφοδοτωνας την εκπληξη και την περιεργεια, αντι της θλιβερης τελικης κατακτησης.
(page 153 the planets within by Thomas Moore )
Ο πρωταρχικος τροπος εμβαθυνσης της Ψυχης είναι μεσα απ τη φαντασια.Οταν εχουμε νεες ιδεες για κατι που σκεφτομαστε μεταφορικα, όπως ένα σπιραλ που φανερωνει την κινηση της Ψυχης, ή όπως οι νιφαδες χιονιου είναι τελειες σαν τη Μανταλα, τοτε λειτουργουμε στον τομεα της Ερμητικης Νοημοσυνης και ευφυιας.
Ένα απ τα κυρια καθηκοντα του Ερμη είναι ο ρολος του σαν Παγκοσμιος Δαιμονας, για να μπορει να καθοδηγει τη Ψυχη σε μια βαθυτερη εμπειρια για τον κοσμο.
Ετσι στις μερες το να μπορεις να βλεπεις τον κοσμο μεταφορικα και ευφανταστα, αυτή η ικανοτητα εχει τοποθετησει την Επιστημη στο πισω καθισμα, τη μηχανικη και την κάθε ειδους τεχνικη μαθηση, θελει τη φαντασια συμμαχο.
Αυτό που οι περισσοτεροι δεν καταλαβαινουν αυτή την εποχη , είναι ότι η τεχνικη μας συγκεντρωση είναι μια άλλη ακομα ιστορια της Ψυχης, και δεν πρεπει να την δουμε και να την ερμηνευουμε κυριολεκτικα,.αλλα μεσα από τα ματια της Ψυχης.
Αυτό ηταν το κυριοτερο μαθημα διερευνησης της οπισθοδρομης κινησης του Ερμη…
Γιατι οι περισσοτεροι δεν ακουνε τη φωνη του Ερμη.
Και όταν σας γραφω τον περισσοτερο καιρο ότι συμφωνα με την Frida Edis στο βιβλιο της the god between, ηταν ο θεος με τους περισσοτερους σεξουαλικους βιασμους, δεν είναι τυχαιο ότι με την αναδρομη κινηση του εβγαλε στην επιφανεια ολο αυτόν τον οχετο.
Οι περισσοτεροι και οι περισσοτεροι δεν αντιλαμβανονται τη σοφια που παρεχει ο Ερμης.Αυτο εξηγει ότι οι ανθρωποι που εχουν ένα στοιχειωδες μυαλο απορουν με τους περισσοτερους και τις περισσοτερες για την ανεγκεφαλικοτητα τους,Γιατι όλα οσα συμβαινουν στον κοσμο μας μπορουν να γινουν αντιληπτα, ελεγε συχνα ο James Hillman.
Και μπορουμε να δουμε ολες τις διεργασιες της Φυσης, μεταφορικα.Αν ακουσουμε προσεκτικα τον Ερμη, αυτος θα μας προσφερει ένα τετοιο πλουτου ερμηνειων που θα οδηγησουν τις Ψυχες σε μια κινηση καθοδικη, ότι o Thomas Moore ονομαζει
“a vortex of significance.”
Η πρακτικη του να ερμηνευεις τα πραγματα, ή αλλιως η επιστημη της Ερμηνειας, πηρε το ονομα της από τον Ερμη, εξ αιτιας του ρολου του σαν αγγελιοφορος.
Φερνει μια γνωση για κατι, παντα απ τα απεριοριστα βαθη της ανθρωπινης Ψυχης.
Αυτό το περιεργο ψηγμα γνωσης ηταν προηγουμενως κρυμμενο από τη συνειδητοτητα του αναζητητη της αληθειας.Και ετσι αυτές οι ασυνειδητες συλλογες που προκυπτουν από την αβυσσο στη συνειδητη μας συνειδηση παραδιδονται απ τον Ερμη.
Ετσι μ αυτόν τον τροπο εκπληρωνει επισης τον ρολου του σαν θεος στο κατωφλι, βρισκομενος αμφοτερα και στις δυο πλευρες, φερνοντας μας σε μια μεγαλυτερη συνειδητοποιηση,
και δημιουργωντας εκεινο τον περιοριστικο χωρο, που είναι «ουτε εδώ- αλλα ουτε εκει», μια πραγματικοτητα που κινειται στο μεταξυ, αυτό που ονομαζουμε Ψυχη, όπως οριστηκε στο Συμποσιο του Πλατωνα μεσα από το χαρακτηρα της ιερειας Διοτιμα που ηταν ένα ειδος ενδιαμεσου ή του χρυσου μεσου ορου.
Η Διοτιμα διδαξε στον Σωκρατη όλα τα μυστηρια του Ερωτα, σαν ποθος και σαν κινητρο για το κυνηγι του ωραιου και του αληθινου.
Με βαση αυτό το οριο ο καθηγητης της Ανθρωπολογιας στο Πανεπιστημιου του Σικαγου, Paul Friedrich γραφει στο βιβλιο του, the Meaning of Aphrodite, ότι :
1.ο Ερμης κινειται την νυχτα, την ωρα της αγαπης, των ονειρων και της κλοπης..
2.Ειναι ο κυριαρχος σε ολες τις πονηριες, την εξαπατηση,την περιθωριοποιηση, των ψευδαισθησεων και ολων των trick games.
3.Εχει μαγικες δυναμεις γιατι κινειται στο περιθωριο μεταξυ του φυσικου και του υπερφυσικου.
4.Ειναι ο προστατης ολων των επαγγελματων που καταλαμβανουν περιθωρια ή περιλαμβανουν τη διαμεσολαβηση : εμποροι, κλεφτες, βοσκοι, και όλα τα ειδη αγγελιοφορων.
5. Η κινητικοτητα του τον καθιστα ένα Δημιουργημα στο αναμεσα και μεταξυ.
6. Η περιθωριοποιηση του υποδηλωνεται από τη θεση των φαλλικων Ερμων, θα θυμαστε απ την εποχη του Αλκιβιαδη τις κεφαλες Ερμων, όχι μονο οπουδηποτε αλλα σε δρομους, σταυροδρομια και σε αγροτεμαχια.
7.Ακομα ο ερωτισμος του δεν είναι προσανατολισμενος στη γονιμοτητα ή τη διατηρηση της οικογενειας, αλλα στρεφεται κυριως προς τη πλευρα της Αφροδιτης, κατι που σημαινει : κρυφους τροπους, πονηραδα και ανηθικοτητα, μια ερωτικη σχεση που την αποκτας με τη μεθοδο της κλοπης χωρις ηθικο ενδιαφερον για τα συνεπακολουθα
Και τελικα :
Ο Ερμης είναι ενας οδηγος περα από τα ορια που συμπεριλαμβανει το οριο μεταξυ της Γης και του Πλουτωνα-Αδη, δηλαδη της ζωης και του θανατου.
Η συνδεση του ακομα με στενο τροπο με την Αφροδιτη που είναι μια υπεροχη εικονα για την ταυτοτητα της Ψυχης του Κοσμου.(Anima mundi).
Ακομα θυμηθειτε ότι ο Ερμης είναι ο δαιμονας της Παγκοσμιας Ψυχης.(James Hillman)
Ετσι για να σας εξηγηθει ολο αυτό που αντιμετωπιζουμε τις τελευταιες ημερες με όλα τα θεματα πανδημιας, εμβολιων, βιασμων και κακοποιησεων ηταν το αποτελεσμα του Ερμη αναδρομου στον Υδροχοο, γιατι είναι μηνυματα που ειχαν προηγουμενως κρυφτει από εμας.
Και η συνοδος Δια και Κρονου στον Υδροχοο καθως και τα τετραγωνα Ουρανου και Κρονου, για να φερουν το νέο, θα πρεπει να βγαλουν ότι εχει κρυφτει.Αλλα καθως όλα αυτά που βγαινουν στην επιφανεια, όταν τα λαμβανουμε οι Ψυχες μας βαθαινουν στη σπουδαιοτητα τους.
Με λιγα λογια στις αναδρομες κινησεις του Ερμη, μας φανερωνεται σε ολο το μεγαλειο της αλλα και στην τραγικοτητα της, ολοκληρη η Ερμητικη νοημοσυνη.Αν ερευνησει καποιος την πρακτικη της Ερμηνευτικης θα δει ποσο συναρπαστικα σχετιζεται πολύ με τον Ερμη σαν αγγελιοφορο.
Αυτή η χρονια με τις οπισθοδρομες κινησεις του ο Ερμης στα ζωδια του αερα, θα φερνει συγκλονιστικες αποκαλυψεις. Γιατι στην ουσια συμμετεχει στη μυθικη συγκρουση του Κρονου και του Ουρανου, ένα κομβικο σημειο του τελους του κυκλου τους, που αρχισε στα 1988, και που τα σημεια καμπης τους ηταν ακομα στο 2000 και 2010.
Και σαν πρωτη φαση παιρνουμε τη φροντιδα της Ψυχης με όλα τα κρυφα μυστικα που υπαρχουν μεσα στις δαιδαλωδεις σπηλιες της.
Και όπως αναφερει ο περιφημος Thomas Moore στο εργο του Care of the soul : η φροντιδα της Ψυχης δεν είναι κυριως μια μεθοδος του να λυνεις ένα προβλημα.
Ο σκοπος της δεν είναι να δημιουργησεις μια ζωη χωρις προβληματα, αλλα να δωσεις στην συνηθισμενη ζωη το βαθος και την αξια που συνοδευονται απο το γεμισμα της σε ολο αυτό το βαθος με τη σπουδαιοτητα και τη σημασια.
Και ολο αυτό εχει να κανει με την καλλιεργεια μιας πιο πλουσιας εκφραστικης και ουσιαστικης ζωης στην οικογενεια και την κοινωνια.Και ολο αυτό είναι προκληση γιατι απαιτει τη φαντασια από ολους μας.Και ο επειδη ο Ερμης είναι θεραπευτης και κυριαρχος στα θεματα της Υγειας, o Moore καταληγει ότι , όπως στη θεραπεια βαζουμε τα προβληματα στα ποδια ενός επαγγελματια, που θεωρητικα είναι εκπαιδευμενος για να τα λυσει για εμας.Στη φροντιδα της Ψυχης εχουμε οι ιδιοι το καθηκον και την ευχαριστηση να οργανωσουμε και να διαμορφωνουμε τη ζωη μας, επανω απολα για το καλο της Ψυχης.
Θα ζησουμε μια συγκλονιστικη χρονια με το Saturn square Uranus from Aquarius to Taurus.
Και παντα οσοι και οσες ασχολουνται με την Πολιτικη, στο τετραγωνο αυτό, οποιος ψαξει θα δει ότι οσες φορες συντελειται γινονται εθνικες εκλογες, σε ακτινα καποιων μηνων μετα ή κατά τη διαρκεια του.
Για να μην ψαχνετε θα σας αναφερω 1931-32, 1952, 1977 και 2000.Αν και δεν ξερω αν θα δοθει καποια λυση με τη διενεργεια εκλογων στη μακροχρονια πολιτικη, κοινωνικη και οικονομικη παρακμη που βιωνουμε πολλα χρονια τωρα, γιατι για εκει βαδιζουμε με βημα ταχυ.
Ποιος θυμαται πια τον Ιουλη του 2019 που βγηκε αυτή η κυβερνηση.Σαν να περασαν αιωνες από τοτε με όλα αυτά που εχουν συμβει.
Αν και θεωρω ότι ουτε στο παρελθον ηταν καλυτερα, γιατι ειχαμε λιγοτερη πληροφορηση και περισσοτερα στεγανα για το πώς συμπεριφεροταν η εκαστοτε εξουσια, την οποια προσωπικα τις μονες αλλαγες που βλεπω από το β παγκοσμιο πολεμο και μετα, είναι ένα dance remix στην παραγωγη της και την παρουσιαση της, δεν γινεται να μην σε πιανει μελαγχολια όταν σκεφτεσαι ποια είναι η σημερινη υπουργος Πολιτισμου, η προηγουμενη κοκ, να μην σε πιανει καταθλιψη όταν θα τη συγκρινεις με τη Μελινα.
Οφείλω όμως να ομολογησω, ότι δεν μου άρεσε εκεινα τα χρονια καθόλου η Μελίνα, καθώς δεν μου άρεσαν και τα πιο πολλά τραγούδια του Ελληνικού κινηματογράφου...
Μιλαω στο επιπεδο του καλλιτεχνη και όχι της πολιτικου.Γιατι σαν Υπουργος Πολιτισμου υπηρξε αναντικαταστατη.
Να επιστρεψω στη Τεχνη της και στα τραγουδια, τα περισσοτερα τα θεωρούσα "ξενέρωτα" για την προσωπική μου αισθητική, το ίδιο όμως τα θεωρούσε και ο Μάνος Χατζιδάκης....
μην με παρεξηγείτε, δεν γίνεται να είσαι της γενιάς του its only rock and roll και να άκουγες και αυτά...
ασφαλώς και ήταν πιο ποιοτικά απ τα λογής διάφορα "σκουπίδια" που μας έχει σερβίρει η βιομηχανία music lifestyle in Greece...
ιδίως απ τα 90s και μετά...
Στην Τεχνη κυριως οι κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ εδωσαν μεγαλη μαχαιρια, και χαθηκε οποιοδηποτε οραμα εκφραζε….
Αυτό δεν σημαινει ότι ασφαλώς η Μελίνα ήταν απ τις πιο παγκόσμιες προσωπικότητες που ειχαμε την τυχη να δουμε σε Υπουργειο αν σκεφτει κανεις ότι τα περισσοτερα Υπουργεια σου βγαζουν το συναισθημα μιας οισοφαγικης παλινδρομησης…
Όμως καπου στα 2015, όταν κάποια ελληνικά τραγούδια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου άρχισαν να γίνονται remix και rework απ τους ταλαντούχους της Νέας Γενιάς όπως οι Mikro,
ο Κωνσταντίνος ο Βήτα και πολλοί άλλοι ...αφυπνίστηκε ο Ήλιος των παιδικών μας χρόνων , γιατί μας είχε γίνει πλύση εγκεφάλου απ την τηλεόραση και το ραδιόφωνο να τα ακούμε συνεχώς και ήρθαν τα νέα παιδιά, να μας υπενθυμίσουν το πόσο μας είχαν κουράσει να τα ακούμε....
και την ίδια ώρα η κούραση αυτή να γίνεται μουσικές λούπες, samples, with loading απ το Σύμπαν των μουσικών αναμνήσεων μας,και ξαφνικά αυτά τα τραγούδια απόκτησαν άλλη ποιότητα, άλλον αισθησιασμό και εν τέλει φιλτραρισμένα ψυχεδελικά ξαναγεννημένα μέσα στις φλόγες της παρακμής ...
δεν έχουν μόνο μουσική ποιότητα …ισως αυτή που θα επρεπε με τους ορους του Εθνικου Θεατρου και της Λυρικης Σκηνης, έχουν όμως τον οργασμό και την sexual αγριάδα του one night stand ...
αλλά το πιο σπουδαίο αναδεικνύουν τους στίχους σε ένα ερωτικό ντελίριο, που δεν μπορούσε πριν να το δεις....έπαιζαν σε χαμηλή συχνότητα..
ΝΑ που μπορούμε να " πατήσουμε" καλλιτεχνικά και να συνεχίσουμε...
ποτέ δεν περιμέναμε να μας αρέσει τόσο "πειραγμένη-μουσικά" η Μελίνα...
το αγαπη που γινες δικοπο μαχαιρι, αυτό το τραγούδι μου το έστειλε η μητέρα μου απ το Σύμπαν, για να μου γεμίσει δάκρυα τα μάτια μου με την ανάμνηση το ποσο της άρεσε
να το ακούει και να το τραγουδάει....
φυσικά και γίνονται καλλιτεχνικές απίθανες δουλειές...
αν δειτε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ αυτό το cd playing with Melina ...έως και ο Kid Loco...βρισκεται…
και φυσικά αν το βρειτε να το αγορασετε το cd ή να κατεβασετε τα τραγουδια του, για να τα προσφερετε με γλυκά φιλιά στην οποια αγαπη εχετε μπροστα σας, σαν αντιδοτο σ αυτή τη βρωμα και τη δυσωδια που κανει τις Αγριες Μελισσες του Αντεννα να φαινονται σαν ένα σηριαλ για αγνα παιδακια των πρωτων ταξεων του Δημοτικου….
Και ειμαστε ακομα στο πρωτο τετραγωνο Ουρανου και Κρονου….
Μεχρι το τελος του χρονου σκεφτειτε τι εχει να βγει στην επιφανεια….
το επομενο τετραγωνο θα πιασει δημοσιογραφους και πολιτικους αλλα και τις οικογενειες σας.....
Βουρκος 2200 ετων βγαινει στην επιφανεια....με βυζαντινολαγνους και οθωμανικους τροπους...
Καιρος ηταν να σπασει αυτο το πυον, και οσοι και οσες αντεξετε....
Να εχετε μια ομορφη εβδομαδα ❤
στη φωτο Hermes and Athena (ca 1585), by Bartholomeus Spranger

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου