Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αστρολογικές Επισημάνσεις για τα Χρόνια που έρχονται- THE ART OF STEALING FIRE AND QUEST FOR REDEMPTION...

Το ταξίδι του Ουρανού στο ζώδιο του Κριού, που κρατάει εκεί για 7 χρόνια περίπου, (ήδη έχει περίπου δύο), μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που τη ζήσαμε απ`το 1981 μέχρις στα 1988.Ήταν και τότε σε ζώδιο της Φωτιάς.Συνήθως όλοι οι Αστρολόγοι τον κατατάσσουν στο στοιχείο του Αέρα, και έτσι είναι, επειδή κυβερνάει το ζώδιο του Υδροχόου.Όμως έχει μια fiery ποιότητα εξ`αιτίας ότι συμβολίζει στη φύση τον Ηλεκτρισμό.
Απ`την άλλη ο Ποσειδώνας ταξιδεύει στο ζώδιο Των Ιχθύων,και με δεδομένο ότι ο Πλούτωνας συνεχίζει το ταξίδι του στο ζώδιο του Αιγόκερω, δεν θα έχουμε κανέναν απ`αυτούς τους πλανήτες στο ζώδιο του Αέρα, που συμβολίζει τη λογική και κυρίως τα νοήματα και τις ιδέες της Σκέψης.
Τότε τι θα συμβαίνει δεν θα σκέφτονται οι άνθρωποι ? Ή δεν θα χρησιμοποιούν την πιο εξελιγμένη και πολιτισμένη τους λειτουργία που είναι αυτό της Σκέψης? Σε τέτοιες περιπτώσεις το στοιχείο το οποίο δεν κάνει ορατό την παρουσία του έχει έναν inferior χαρακτήρα. Δεν είναι ότι παύει να υπάρχει...
Επίσης ο Κρόνος για 2 χρόνια θα ταξιδεύει στο ζώδιο του Σκορπιού, αφήνοντας σε λίγο καιρό το ζώδιο του Ζυγού θα τονίζει πιο πολύ αυτόν τον inferior χαρακτήρα.Το στοιχείο του Αέρα, σαν μια inferior λειτουργικότητα, έχει πολλά πρόσωπα.Ένα απ`αυτά είναι του Κατεργάρη (trickster).
Και ο κατεργάρης εξ`αιτίας ότι, η λειτουργικότητα του ανήκει στο στοιχείο του Αέρα, είναι να διερευνεί και να «ταρακουνάει» κάποιον μέσα στη διανόηση, και να τον ωθεί πιο πολύ σ αυτό που ονομάζουμε Συνειδητότητα, έστω και ασυνείδητα.
Ο Αέρας αγαπάει να λέει :"Τώρα το κατάλαβα" και αυτό είναι μια ιδέα του Ουρανού. Αστρολογικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένο ικανοποιητικό σχήμα για περαιτέρω απλοποιήσεις για τον πλανήτη που ονομάζουμε Ουρανό.Collective animus κατά τον Yung ή collective ego σύμφωνα με την Erin Sullivan.Και επειδή είναι our magnetism σαν απόρροια της φύσης του με τον ηλεκτρισμό, the power to initiate changes,our self-reliance τις πιο πολλές φορές στα transits του ισχύει αυτό που λέμε σαν αστρολόγοι the view of the world changes forever…Αυτό δεν γίνεται πάντα με τους πιο ευχάριστους τρόπους.Γι αυτό συνήθως προτιμώ να τον ονόμαζα Προμηθέα ή Lucifer ή κάποιος που κλέβει ή μεταφέρει τη φωτιά...H Liz Greene έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σ αυτόν, με τίτλο the Art of stealing fire…!!!
Έτσι Αυτός με τη σειρά του προκαλεί ένα shock ενημέρωσης και την ίδια ώρα καταστρέφεται, χάνοντας το μέρος του απ`τους Θεούς, γιατί έχει δώσει το δώρο της ενημέρωσης στους ανθρώπους. Συνεχίζοντας με την Erin Sullivan λέει ότι : In Ancient Greece,Uranus was Ουρανός,the heavens themselves-not a god per se but more a realm, a domain, a place.That place was the dome of the sky, the place of the gods and the sacred birds.Και ακριβώς γι αυτή τη διπλή του φύση, όπως όλα τα αρχέτυπα του Συλλογικού Ασυνείδητου, η ενήμερωση του έχει έναν ανατρεπτικό χαρακτήρα, φέρνοντας θέματα στην επιφάνεια που τα αγνοούσες για να έχεις την εικόνα ολόκληρη.
Αυτή είναι η φιγούρα του trickster,που στην τελευταία ανάλυση έχει μια αγάπη για τους ανθρώπους, επειδή τους "ταρακουνάει" απότομα σε ένα είδος συνειδητότητας και ενημέρωσης.Αυτή είναι και η διαφορά απ`τον prankster (ζαβολιάρη), ο οποίος είναι περισσότερο μια φιγούρα Ερμή.Ο Προμηθέας και ο Lucifer είναι trickster φιγούρες και όσοι θα θυμάστε τον Don Juan είναι επίσης μια all time classic trickster φιγούρα.
Ο Κατεργάρης όμως συνεχίζει και το πάει πιο κάτω.Όσο πιο γρήγορα σκεφτείς ότι έχεις καταλάβει κάτι, τότε "το χαλί τραβιέται κάτω απ`τα πόδια σου" και στο λέει ξανά, όχι δεν είναι αυτό που κατάλαβες, αλλά πάρε όλόκληρη την εικόνα τώρα....
Για σκεφτείτε το αυτό πόσα χρόνια στις Σχέσεις μας έχουμε "φάει" για να δούμε μόνο για στιγμή ολόκληρη την εικόνα....Ο Ζαβολιάρης είναι διαφορετικός.Ο Ζαβολιάρης είναι ο Ερμής.Σε ένα απ`τα πρόσωπά του γιατί έχει πάρα πολλά πρόσωπα ο Ερμής, αγαπάει τα αστεία και τα πειράγματα μόνο και μόνο για να φέρει μια καθαρή αναστάτωση.Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν απ`τη μοίρα και φαίνονται μοιραία, όπως οι απροσδόκητες εμπειρίες που μας πετάνε έξω απ`τη δομή μας.Ο Ερμής είναι ο Ζαβολιάρης αλλά και ο trickster έρχονται σαν μια airy εμπειρία όταν το στοιχείο του Αέρα έρχεται απ`το κάτω κόσμο όπως συμβαίνει εδώ και και καιρό θα συμβαίνει και τα επόμενα χρόνια.Θυμηθείτε στην πολιτική όταν η Συλλογική Εξουσία το 2009, έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», το 2009 με Ουρανό στους Ιχθύς και το 2010 με Ουρανό στον Κριό, βρεθήκαμε στο Δ.Ν.Τ.
Όταν όμως θα συμβαίνουν αυτά το συναίσθημα μοιάζει με madness...Γιατί κάποιος βλέπει τα πράγματα τόσο καθαρά, που δεν έχει κανένα σκελετό να τα συνθέσει και το κυριώτερο να μπεί ο ίδιος μέσα σ`αυτή τη σύνθεση.
Ξαφνικά είναι όπως ένα πέπλο έχει μετακινηθεί και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πράγματα σε τέτοια πλατιά κλίμακα που η λειτουργία είναι ότι χάνεται και εξοντώνεται απ`την απεραντοσύνη.Ένα απ`τα συνεπακόλουθα είναι η αγοραφοβία, γιατί κανένας δεν μπορεί να μοιραστεί με τέτοια ευρυχωρία που ξαφνικά έχει αναδυθεί-τις πιθανότητες, την τεράστια πολυπλοκότητα των Σχέσεων.Έτσι αφού τώρα βλέπω τόσο πολύ, ας αρχίσω να αποσύρομαι ξανά πίσω στην περιοχή μου, στο έδαφος μου και να απομακρυνθώ.Έτσι ο trickster επιστρέφει στον ίδιο μας τον Εαυτό.
Μια αντίδραση πανικού , μια αντίδραση ανησυχίας, έρχεται όταν το στροιχείο θα εμφανίζεται απ`το Ασυνείδητο.
Επίσης ένα άλλο πράγμα που θα συμβαίνει είναι ότι μπορεί να διαλυθούν όλες οι Σχέσεις, διότι το στοιχείο του Αέρα έχει την ιδιότητα να μας δίνει την ποιότητα να καταλαβαίνουμε το ΧΩΡΟ ανάμεσα στους ανθρώπους.
Και φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν αυτοί που θα έχουν δυσκολία να καταλαβαίνουν τι σημαίνει ΧΩΡΟΣ ανάμεσα στους ανθρώπους, και τότε θα αρχίζουν τις ζαβολιές....με τη βοήθεια του ΕΡΜΉ τους αφού αυτός είναι η χαμηλότερη οκτάβα του Ουρανού, ιδιαίτερα σε περιόδους retrograde, και αυτό θα επιστρέφει πίσω στους ίδιους, σαν trickster με την ενέργεια του Ουρανού ιδιαίτερα σε περιόδους stationary του πλανήτη, για να μπορούμε να λέμε τόσο απλά : ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ….!!!

Απ την άλλη είναι γνωστός σε όλους μας ο μύθος απ το οικογενειακό δέντρο της Γέννησης των Θεών απ τον Ησίοδο η σχέση Ουρανού –Κρόνου-Δία.Όταν ο Δίας ανέτρεψε την εξουσία του Κρόνου με τη βοήθεια της πρώτης του συζύγου Μήτιδα, (πρώτη θεά της Σοφίας), το σημείο που αξίζει κάποιος να σταθεί, εκτός απ την κυκλοφορία των θεών που είχε καταπιεί ο Κρόνος, είναι ότι εκδικήθηκε τον Κρόνο, για τον ευνουχισμό του Ουρανού.Και έτσι πήρε τη θέση του στους ουρανούς, αφού είναι γνωστό ότι εκεί είναι το Βασίλειο του.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι ενέργειες Δία και Ουρανού, όχι μόνο είναι φιλικές αλλά συνεργάζονται συνεχώς τροφοδοτώντας η Ουράνια ενέργεια εκείνη του Δία, για να μπορέσει να εκφραστεί σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο στις ζωές μας.Ο Δίας ταξιδεύοντας στο ζώδιο των Διδύμων εδώ και λίγο καιρό, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα άλλο αρχέτυπο -στοιχείο του Συλλογικού Ασυνείδητου αυτού του puer aeternus που έχει μεγάλη συγγένεια με εκείνο του κατεργάρη, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Ο Puer ή η αιώνια νεότητα, είναι ένα σύνδρομο που πάσχει μια ιδιαιτερότητα η οποία βρίσκεται μέσα σε μια ακατάπαυστη κατάσταση «γίγνεσθαι»,η ιδιαιτερότητα η οποία φαίνεται χωρίς ηλικία, είναι υπέρ-αισιόδοξη και σταθερά φαντάζεται νέες αρχές, αλλά η οποία δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολύ καιρό σε κάτι ή να βρεί την αναγκαία δέσμευση όταν οι δυσκολίες του ζητάνε πείσμα και ωριμότητα. Οι τελευταίες ποιότητες ενσωματώνονται από τον Senex, ο οποίος σε οριακή παθολογία γίνεται υπερβολικά συντηρητικός, απολυταρχικός, ανθεκτικός στις νέες ιδέες και απαισιόδοξος.(Ενσωματώνονται στο αρχέτυπο του Κρόνου)
Η ακραία puer παθολογία (και φημίζεται ο Δίας για τις υπερβολές του), μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο χάος και σπατάλη, και σε τελευταία ανάλυση μεγάλο βάσανο γιατί αυτός ενθαρρύνει τη σκληρώτερη πλευρά του senex για να γιατρεύσει την ασθένεια της υπερβολικής έξαψης! Το χειρώτερο είναι εάν κάποιος ζει too much, τη μια πλευρά μυστικά και ασυνείδητα βιώνει την άλλη! Εάν κάποιος είναι puer βιώνει μυστικά τη λύτρωση στους ουρανούς ! Άττις, Άδωνις, Όσιρις, Διόνυσος, Ορφέας, Ίκαρος, Φαέθων και Ιησούς ποτέ δεν έφθασαν στη μέση ηλικία ενσωματώνοντας το μυθικό μοτίβο του τραγικού τέλους του Puer.
Στα μάτια του Puer (Δίας),υπάρχει πάντα κάποιος τρομακτικός πατέρας (Κρόνος) που ενσωματώνει τον παλιό δικτάτορα και θέλει να τον εκθρονίσει και στα μάτια του Senex πάντα υπάρχει ένας εχθρός ακόμα και το παιδί του, το οποίο του απειλεί τη διάσταση του εγώ του!
Ο πρώτος ζεί στη σκιά του Θεού- Πατέρα, rex mundi, ο Κύριος του Κόσμου, και αυτή είναι η διάσταση της αρχής του πατέρα που πρέπει ουσιαστικά να αντικρύσει και να αποδεχτεί εάν αυτός αληθινά είναι να ενωθεί με το πνεύμα. Ο δεύτερος ζει τον εφιάλτη της ρευστότητας, της αλλαγής αλλά και της καταστροφικής αναγεννησιακής δύναμης, του ασυνείδητου το οποίο μπορεί εύκολα να ρίξει κάτω όλη τη σκληρή δουλειά χωρίς δισταγμό και μέσα σε μια στιγμή με σκοπό να εγκαινιάσει μια νέα διεύθυνση στη ζωή! Η έννοια « puer aeternus» παραπέμπει σε αυτή την αρχετυπική κυριαρχία η οποία προσωποποιεί τις υπερβατικές δυνάμεις του συλλογικού ασυνείδητου με τη μορφή της έξαψης αναφέρει οJames Hillman αλλά και ο Carl Jung.
Τι λέτε μπορεί κάποιοι να πάσχουν από το σύνδρομο της αιώνιας νεότητας ?
Και πιο συχνά αυτό θα μας βρίσκεται σε συναισθηματικές καταστάσεις όπου θα βρίσκουμε τον εαυτό μας μπερδεμένο, όπου liebistood ή love death, η ερωτική λιποθυμία θάναι πάντα κλειστά συνδεδεμένη με μια μυστικιστική ή peak εμπειρία του puer.Έτσι δεν μπορεί κάποιος να είναι ένας συνηθισμένος θνητός, όπως και ο puer γιατί αυτός είναι το θείο παιδί.Υπάρχει μόνο ένα θείο παιδί και αυτό είναι ένα παράδοξο.Γιατί ο puer είναι μια αρχετυπική φιγούρα και συνεπώς εκφράζει κάτι το συλλογικό.Δεν υπάρχει τίποτε individual στον puer είναι του καθενός η πνευματική λαχτάρα. Άλλα στην δική του προοπτική είναι, ότι υπάρχει τελείως φυσικά μόνο επάνω σ`αυτόν.Οι άλλοι θα πληρώνουν τις αναζητήσεις του.Έτσι απλά.



Όταν όμως η puer-senex δυάδα βρίσκει ισορροπία μέσα στην ιδιαιτερότητα, η όραση του και το αίσθημα του εσωτερικού ενδεχόμενου μπορεί να τιθασσευθεί και να αναπτυχθεί από προσεκτικό και αφιερωμένο σχεδιασμό και μελέτη.Αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν μέσα απ το ζεύγος των αντιθέτων στο ωροσκόπιο μας ΔΙΑ-ΚΡΟΝΟΥ, μπορέσουμε και εργαστούμε στις ενέργειες αυτές ισορροπημένα και αποτελεσματικά.
Στην ισορροπία ο puer είναι απλά φρέσκες ιδέες, ένα αίσθημα νέων διευθύνσεων και ένα αίσθημα της δικής του spiritual δύναμης διαμέσου της διαισθητικής όρασης και ο senex γίνεται ο guardian του δυνατού και του ικανού να κάνεις, τα όρια και το όχημα διαμέσου του οποίου ο άνθρωπος γειώνει την όραση του και δημιουργεί !
Η αιώνια νεότητα στο μύθο, είναι το παιδί ενός Θεού και επομένως αθάνατο - ή τουλάχιστον, είναι εγγυημένη η αθανασία και μια θέση στους ουρανούς μετά από τον θάνατο. Επειδή η ζωή δεν θα τελειώσει ποτέ, αυτή είναι πάντα γεμάτη από πιθανότητες και ενδεχόμενα, τα συνηθισμένα γήινα όρια δεν αναγνωρίζονται, όλα είναι προσωρινά και εστιασμένα στο μέλλον, κάποια ημέρα, όταν θα βρεθεί το δοχείο του χρυσού στο τέλος του ουράνιου τόξου,όταν θα του δωθούν οι ευκαιρίες «θα με δείτε τι θα κάνω»...είναι η συνηθισμένη του φράση (του θείου παιδιού). Η ποιότητα της αιώνιας νεότητας υπονοεί επίσης και τη δυσαρέσκεια προς τις κοσμικές ευθύνες και τις υποχρεώσεις, και ένα αίσθημα να γίνεται κάποια/ος special και να απαλλάσσεται από το πλήθος των συνηθισμένων θνητών που είναι καταδικασμένοι για να υποφέρουν. Η αιώνια νεότητα του μύθου είναι συνήθως ετερόκλητη και ασύδοτη διανοητικά και πνευματικο-ψυχικά καθώς επίσης και φυσικά και συναισθηματικά γιατί εάν η ζωή είναι αιώνια, η δέσμευση σημαίνει κάτι λίγο και το βάσανο για χάριν της οικοδόμησης σε κάτι για τις μελλοντικές γενεές είναι μια χωρίς νόημα έννοια.
Αυτή είναι μια εικόνα ενός χαρακτήρα που είναι πραγματικά Peter Pan, που για πάντα ψάχνει την Neνer Never Land.Έτσι φυσικά μια γυναίκα κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ μητέρα, ή να παρατάει στη μέση οτιδήποτε δημιουργικό, γιατί θα βρίσκει κάτι πιο ενδιαφέρον και μαγικό για να ασχοληθεί μαζί του.
Ιδιαίτερα όμως δημιουργικά και επινοητικά δώρα συνοδεύουν συχνά τις πτήσεις της αιώνιας νεότητας και οι ποιότητες του σπινθηρίσματος,του μαγνητισμού και της αιώνιας ελκυστικότητας είναι συχνά πολύ έντονες. Και τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα βρίσκονται μέσα σε αυτή όπως και σε όλους τους άλλους μεγάλους μυθικούς θεούς.
Τι είναι αυτό που συμβαίνει όταν αυτή η αρχετυπική εικόνα εξουσιάζει τη ζωή ενός γονέα, και συνεπώς και του παιδιού του ; Ο πατέρας ή μπορεί όπως είπαμε και η μητέρα , μπορεί να είναι μια κυριολεκτική αιώνια νεότητα, άπιστος στη σύζυγό του, επιρρεπής σε περιπλάνηση, ακόμα να αφήνει την οικογένεια για την αναζήτηση «των πιο πράσινων λιβαδιών». Μπορεί να είναι χαρισματικός και glamourous όπως ο aetemus puer, ελκυστικός μαγικά σε μια κόρη , και ανταγωνιστικός με έναν γιο που αυτός τον αντιλαμβάνεται σαν ένα αντίζηλο ακόμα και όταν είναι αγαπημένος και θαυμασμένος από τα παιδιά του μπορεί να φανεί συναισθηματικά ή φυσικά αναξιόπιστος. Τέτοιος πατέρας μπορεί να «τρέχει μακρυά» με το ευφάνταστο αίσθημα αν και φυσικά παρών μπορεί να νιώθει καλλιτέχνης ο ίδιος, ή ένας ηθοποιός, διαφημιστής, ή απλά ένας άντρας για τον οποίο η καθημερινή ζωή του είναι ανυπόφορη και έτσι μπορεί να δραπετεύει στις θαυμάσιες φαντασίες αλαζονίας και έπαρσης –που θα διαψεύδεται όμως από τη θέση που κρατάει στον συνηθισμένο κόσμο. Ή μπορεί να είναι όλα αυτά .Αυτά φυσικά μπορεί να ιχύουν και για μια μητέρα για το όπως είπαμε το αρχέτυπο δεν ξεχωρίζει φύλο όταν "αιχμαλωτίζει" κάποια...
Το χειρότερο ακόμα είναι αν η αλαζονεία αυτή πιάσει τις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς, το σύστημα που κυβερνάει.Μπορείτε να φανταστείτε τις συνέπειες.

Όμως σε πιο προσωπικό επίπεδο επείγει για τη σκέψη μας και τη ψυχή μας , Ο ΟΙΚΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΖΩΔΙΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ και Ο ΟΙΚΟΣ που ταξιδεύει ο πλανήτης θα ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΠ`ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΕΦΕΥΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ....(about Uranus planet).
Επίσης ο οίκος που βρίσκονται τα ζώδια του Τοξότη και του Ιχθύ και ο οίκος που θα ταξιδεύει ο Δίας, θα είναι τα σημεία που θα αντλήσουμε την έμπνευση, την ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ που χρειαζόμαστε για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα έλθουν, για να μην πέσουμε στη «φτώχεια» της μελαγχολίας και της κατάθλιψης που υπόσχονται Πλούτωνας και Κρόνος, εάν δεν δουλευτούν σωστά κάποια πράγματα, απ τα δικά τους σημεία του ζωδιακού που ταξιδεύουν.Γιατί αυτοί σε λίγο θα βρίσκονται σε αμοιβαία υποδοχή και η πινακίδα της διαδρομής μας αναγράφει : ο Οδυσσέας στο ταξίδι του στον κάτω κόσμο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
1.The Astrology of MIDLIFE and AGING by ERIN SULLIVAN
2.C.G.JUNG 4 Αρχέτυπα : Περι της Ψυχολογίας του Κατεργάρη
3.James Hillman PUER PAPERS
4..Marie-Louise von Franz PUER AETERNUS
5.C.G.Yung THE ARCHETYPES AND THE COLLECTIVE UNCONSCIOUS
6.Liz Greene and Howard Sasportas THE DEVELOPMENT OF THE PERSONALITY :seminars in Psychological Astrology